Een mountainbike vakantie is een fantastische manier om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Je bevindt zich in de buitenlucht, doet aan sport, ademt gezonde lucht in en je kunt genieten van de schoonheid van de natuur. Niets is mooier dan een vakantie te combineren met doen wat je het liefste doet. In de Ardennen vind je meer dan honderd mountainbike routes, met verschillende afstanden en voor alle niveaus. Sommige routes zijn makkelijk en perfect om samen met de familie te doen, andere routes hebben veel steile beklimmingen en afdalingen in de rotsen en zijn alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

Als je van mountainbiken houdt, dan is het gebied in de Ardennen een echte aanrader. De Ardennen zijn een van de beste gebieden voor mountainbiken. Populaire bestemmingen zijn de gebieden rond La Roche-en-Ardenne, Houffalize, Theux, Malmedy en Vielsalm. Dit zijn volgens ons ook de beste plaatsen om te gaan mountainbiken in de Ardennen.

La Roche-en-Ardenne

vakantiehuis la roche en ardenne
vakantiehuis la roche en ardenne

La Roche-en-Ardenne is een stadje aan de oever van de Ourthe in de provincie Luxemburg. Het stadje dat in de Tweede Wereldoorlog volledig platgebombardeerd werd, is nu de perfecte bestemming voor wie op zoek is naar een ontspannen vakantie en wil genieten van de natuur in zijn puurste vorm. La Roche-en-Ardenne heeft minder dan 5000 inwoners in ligt in het hart van de Belgische Ardennen, omgeven door groene bossen, prachtige valleien en landbouwvelden. Rond het stadje vind je geweldige routes om te mountainbiken.

Het kleine stadje aan de oever van de Ourthe in de Belgische provincie Luxemburg heeft enkele geweldige plaatsen waar men kan mountainbiken, beide voor beginners of gevorderden. Omdat La Roche-en-Ardenne in een vallei ligt, is het een echt paradijs voor mountainbikers. De bekende route richting het centrum van La Roche loopt de laatste 10-tal kilometer lekker bergaf en is daarom perfect om met de mountainbike af te dalen. Er zijn meerdere mountainbike routes die bepijld zijn en makkelijke te volgen zijn aan de hand van de bekende routebordjes met driehoek en twee bollen eronder.

Vakantiehuizen in La Roche-en-Ardenne[/button]

Houffalize

Als je ooit in Houffalize bent geweest, zul je al weten dat dit stadje dé plaats is om te gaan mountainbiken. De World Cup Mountainbiken werd hier verschillende keren georganiseerd en je kunt je dus inbeelden dat het gebied rond het stadje een trekpleister is voor mountainbikers. Mountainbiken in Houffalize kan uiteraard het gehele jaar door, maar bepaalde routes worden vanaf oktober afgesloten voor het jachtseizoen. Vanuit het VVV-kantoor van Houffalize starten zes routes met verschillende graden van moeilijkheid. Alle zes de trajecten zijn gemarkeerd met het internationale MTB-teken in combinatie met de kleur en het nummer van de betreffende route.

Vakantiehuis in de Ardennen[/button]

Theux

Theux is een kleine gemeente in het arrondissement Verviers in de provincie Luik. De gemeente met iets meer dan 12.000 inwoners heeft drie goed aangegeven routes, waarbij het kasteel van Franchimont een goede startplaats biedt waar de auto makkelijk geparkeerd kan worden. De kortste (groene) route is 18 km lang, de middelste (blauwe) route 37 km en de langste (rode) route telt 57 km. Theux is zeker niet zo bekend als Houffalize om te gaan mountainbiken, maar toch zijn alle drie de trajecten de moeite te waard. Zowel de rode als de blauwe zijn echter niet geschikt voor beginnende mountainbikers, maar de groene route kan wel samen met de familie afgewerkt worden.

Vakantiehuizen in Theux[/button]

Malmedy

malmedy ardennen
malmedy ardennen

Malmedy is een stad en faciliteitengemeente voor Duitstaligen in de provincie Luik en heeft enkele geweldige mountainbike routes. Het bekendste traject is uiteraard de ‘grote tocht Malmedy – Bütgenbach – Malmedy’, die meer dan 65 kilometer lang is. Met meer dan 1000 meter hoogteverschil is deze route alleen aan te raden voor goed getrainde mountainbikers. De grote tocht Malmedy is ontstaan uit een samenwerking met het tijdschrift O2Bikers en is al jaren een echte klassieker.

Het mountainbike traject ligt verdeeld over drie lussen is het daarom ook mogelijk om deze af te werken in 3 dagen als je er een echt mountainbikeweekend wilt van maken. Omdat een vrij lange afstand moet worden afgewerkt, lopen vrij grote stukken over asfalt en bredere paden met ook enkele single tracks en meer technische passages. De lengte van dit parcours maakt het een uitdaging, maar de mooie natuur maakt het afzien volledig waard.

Vakantiehuizen in Malmedy[/button]

Vielsalm

Net als La Roche-en-Ardenne, ligt Vielsalm in de provincie Luxemburg en vanuit het dorpje vertrekken in totaal vier bewegwijzerde mountainbike routes. Alle vier de routes leiden je over goed berijdbare paden door bossen en open plekken en je kunt kiezen tussen makkelijkere trajecten net als routes voor mountainbikers met meer ervaring. De kortste route is 16 km lang en is perfect voor beginners of een familie met jongere kinderen. De mountainbike route beperkt zich tot alleen één klim en daarnaast loopt het project vooral over bredere paden. Zeker in de herfst, wanneer bladwisselende bomen en struiken rood en bruin kleuren, is deze kortere route een echte aanrader.

Vakantiehuizen in Vielsalm[/button]

Naar Blog overzicht