De Hoge Venen maken een onderdeel uit van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Dit natuurpark ligt op een hoogvlakte, grotendeels in de Ardennen en voor een kleiner deeltje in de Eifel. Zoals de naam Hoge Venen waarschijnlijk doet vermoeden, bestaat een groot deel van de regio uit vegetaties met hoogveen. De Hoge Venen is sinds 1957 een beschermd gebied en daarmee het oudste beschermde gebied van Wallonië en waarschijnlijk het bekendste natuurgebied van België.

De Hoge Venen behoren zonder enige twijfel tot de meest ongerepte landschappen van de Eifel en de Ardennen en is daarom een geweldige locatie om te gaan wandelen. Het is een van Europa’s laatste gebieden met hoogveen, gelegen tussen de steden Malmedy, Eupen, Spa en Monschau. Hieronder bespreken we de beste wandelroutes en plaatsen die je moet gezien hebben tijdens jouw wandelvakantie in de Hoge Venen. We beginnen met de kortste route en eindigen met de langste route. Als je dus een meer ervaren wandelaar bent, dan kan je meteen naar beneden scrollen.

La Fagne de la Poleûr – 3,3 km

Deze gezinsvriendelijke en kinderwagenvriendelijke wandeling over de houten paden door La Fagne de la Poleûr is een geweldige manier om de Hoge Venen te ontdekken als je deze plek nog nooit hebt bezocht. Het startpunt voor deze wandeling van 3,3 kilometer is de parkeerplaats en bushalte bij Mont Rigi. Op een aantal informatieborden langs de weg wordt de natuurlijke historie van de Hoge Venen beschreven, zodat je ook tijdens jouw korte wandeling iets kunt bijleren.

La Fagne de la Poleûr – 5,3 km

Als je dezelfde omgeving wilt ontdekken als bij de route hierboven, maar je wandelroute wilt verlengen met enkele kilometers, dan kun je voor de La Fagne de la Poleûr 5,3 km wandelroute kiezen. Het belangrijkste verschil tussen de twee wandelroutes is dat de langere route minder op de houten promenades vertrouwt dan de kortere wandelroute van 3,3 km. De startplaats is voor beide routes dezelfde: de parkeerplaats en bushalte bij Mont Rigi. Beide routes vormen een cirkel, het begin- en eindpunt zijn daarom hetzelfde.

Langs de Warche in Xhoffraix – 8 km

Xhoffraix is een klein dorpje gelegen in het oosten van België, in de provincie Luik, in de gemeente Malmedy en betreft een geweldige plaats om te gaan wandelen. Tussen steile rotsen en bergbeken volgt deze prachtige wandeling de diepe vallei van de Warche. Tijdens deze route van iets meer dan 8 km wandel je onder meer langs de Burcht Reinhardstein, ook wel Burg Metternich genoemd. Reinhardstein is de hoogst gelegen burcht van heel België en vlakbij de burcht vind je ook de waterval van Reinhardstein terug. Met zijn 60 meter is deze waterval de hoogste van het land. Start- en eindpunt van deze route is de kerk van Xhoffraix in de rue du curé Beckmann.

De vallei van Trôs-Marets – 9,1 km

Deze route is bijna 3 keer zo lang als de eerste en leidt je door de prachtige Trô Marêts-vallei. In het begin gaat het pad voornamelijk over paden met veel rotsige onderdelen en zo kun je op een rustige manier aan de route beginnen. Bij het afdalen zie je al de wilde rivier liggen, een goed moment om een foto te nemen. Via een brugje kun je hierna het dal bereiken. Het pad loopt constant langs het water tussen rotsen en stenen en het is daarom belangrijk het juiste schoeisel mee te brengen. Deze route begint en eindigt bij hotel-restaurant Ferme Libert, vlakbij de afdaling.

Ternell – Brackvenn – 14 km

De route Ternell – Brackvenn loopt in een lus van 14 km nabij Eupen en Luik, wordt over het algemeen als een matig uitdagende route beschouwd en duurt iets minder dan 4 uur om te voltooien. Deze wandeling, op de grens van België en Duitsland, loopt deels over een plankierpad in het natte veen, omzoomd door een idyllisch sparrenbos. Voor wie van bossen en natuur houdt is deze wandeling perfect voor een namiddagje de Hoge Venen verkennen. Het start- en eindpunt is de parkeerplaats Grenzweg, aan de N67 tussen Eupen en Monschau.

Botrange – Eupen – 26 km

De wandelroute tussen Botrange en Eupen is de langste in deze lijst en daarom alleen geschikt voor de meer ervaren wandelaars. Deze route wordt ook wel de langste afdaling van België genoemd, of de ‘de langste klim van België’ als je beslist om het pad in de omgekeerde richting te volgen. In vergelijking met de routes hierboven vormt deze wandelroute geen lus en zijn het start- en eindpunt dus verschillend. De afdaling start op het hoogste punt van België: de Signal de Botrange op 694 m boven de zeespiegel en hierna begin je aan een afdeling van ruim 429 hoogtemeters omlaag, uitgestrekt over ruim 26 km. Deze afdeling is lang maar helemaal niet steil en op de meeste plaatsen lijkt deze eerder vals plat te zijn. Het eindpunt van deze route is Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap.

Naar Blog overzicht