Wij Nederlanders hebben weinig stimulans nodig om de fiets te pakken. Volgens de laatste telling zijn er 22,5 miljoen fietsen in Nederland, en zijn we samen goed voor zo’n 15 miljard kilometer per jaar! Maar fietsen naar je werk of naar de winkel is iets anders dan fietsen om te genieten van het landschap, van de wind in je haar en de schone lucht in je longen. Stap op de pedalen en probeer eens een nieuwe route. Hier vind je 15 van de mooiste fietsroutes in Nederland. Over elke route kun je de nodige informatie vinden op het internet, en voor een aantal kun je een app downloaden.

Korte fietsroutes

Drie prachtige fietstochten onder 50 km

fietser op dijk
Fietser op dijk

De Slurfter, Texel

Voor onze eerste tip nemen we je mee naar het uiterste noorden van ons land: het waddeneiland Texel. De Slufterroute begint in Den Burg, maar je kunt hem op elk punt oppakken. Op dit 36 kilometer lange rondje over het noorden van het eiland ontdek je het unieke Waddenlandschap in natuurgebied De Slufter.

Buiksloterdijkroute, Monnickendam, Broek in Waterland

Deze 37 km lange fietsroute onder de rook van Amsterdam voert je door een oer-Hollands landschap over de dijken van Waterland en het IJ, langs schilderachtige dorpjes, bevroren in de tijd van de Zuiderzee. Stap even af in Broek in Waterland, waar praktisch alle huizen rijksmonumenten zijn.

Strabrechtse Heide route, Someren

De meest rustgevende in ons rijtje, deze prachtige 48 km lange fietsroute over de Brabantse hei. Op het uitgestrekte heideveld kun je de herder met zijn kudde schapen tegenkomen, maar verder heerst er stilte. Leg aan bij Kasteel Heeze, één van de mooiste rijksmonumenten van Nederland.

Lange afstand fietsroutes

 fietsers met rugzakken in bos
Fietsers met rugzakken in bos

Voor de kilometervreters is er in ons land een bewegwijzerd netwerk van lange afstand fietsroutes, kortweg LF routes genaamd. Uit dit netwerk van bijna 4.000 km kozen we drie mooie meerdaagse routes.

Oeverlandroute, dwars door Nederland

De Oeverlandroute doorkruist heel Nederland in 385 km. Het is een route die je blik op de Nederlandse geschiedenis verruimt. Je fietst langs kastelen en door de oude binnensteden van Amsterdam, Utrecht en Maastricht, langs poldermolens en de weelderige buitenplaatsen aan de Vecht.

Noordzeeroute, langs de hele kust

Op deze 337 kilometer lange route zie je onze hele Noordzeekust, van Den Helder tot Catzand. Een heerlijke meerdaagse fietstocht om lekker uit te waaien en ons unieke duinlandschap te ontdekken.

Rijnfietsroute, stroomgebied van de Rijn

De 270 km lange LF Rijnfietsroute loopt tussen Millingen en Hoek van Holland door een wisselend landschap. Je fietst door de uitlopers van de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug en langs de landgoederen aan de Kromme Rijn. Je ontdekt een stukje Biesbosch, de Kinderdijk en de bijzondere architectuur van Rotterdam.

Uitdagingen voor klimmers

Wielrenner fietst bergop
Wielrenner fietst bergop

Toegegeven, het is geen Alpe d’Huez, maar ook in Nederland kun je aardig heuvelop. Drie tips voor fietsers die niet bang zijn voor 15%.

Cauberg, Valkenburg

Met een lengte van 680 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5% en een steilste stuk van 13,1%, is de Cauberg een serieuze uitdaging. Niet voor niets was de top de finish van enkele wereldkampioenschappen. Een aanval op de Cauberg is mooi te combineren met de vele attracties van het toeristenstadje Valkenburg.

Zevenheuvelenweg, Nijmegen

Bekend van de Vierdaagse, maar niet alleen voor wandelaars een uitdaging. De 3,6 km lange Zevenheuvelenweg heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 1,5%, het steilste stuk is 6,2%. Niet direct zwaar, zodat je volop kunt genieten van het glooiende landschap. Voor een echte krachtsinspanning probeer je de nabijgelegen Oude Holleweg. Met een stijgingspercentage van 7,2% gemiddeld en14,0% op z’n steilst, is dit de zwaarste beklimming buiten Zuid-Limburg.

Eyserbosweg, Gulpen-Wittem

En tot slot de allersteilste: de Eyserbosweg in de Zuid-Limburgse gemeente Gulpen-Wittem gaat 900 meter omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3% en het steilste stuk is 17,1%. Dit vaste onderdeel van het Amstel Gold Race parcours is vooral lastig omdat de klim steil begint. Je hebt geen ‘aanloop’ en het wordt alleen nog maar steiler. Geen tip voor beginners, maar een topper als je jezelf wilt testen.

Mountainbike routes

mountaibiker in bos
Mountaibiker in bos

Uit het aanbod aan mountainbike parcoursen in Nederland kozen we drie van de allermooiste.

MTB-route Schoorl, Noord-Holland

Deze route van 14,2 kilometer gaat door een afwisselend duinlandschap. Behalve een unieke natuur, mag je pittige klimmetjes en korte bochten verwachten. En als ultieme uitdaging een superzwaar stuk los los zand, waar de wielen in wegzinken.

MTB-route Veluwezoom, Rheden, Gelderland

Éen van de zwaardere mountainbike routes vind je in Nationaal Park Veluwezoom. Het gaat hier heuvelop, heuvelaf, 45 kilometer lang, met mooie singletracks en flowrails. En als dat niet genoeg is: je kunt extra pittige rode stukjes rijden, naast de normale route die in het groen is aangegeven. Dan leg je in totaal zo 58 kilometer af.

MTB-route Cauberg, Valkenburg

678 hoogtemeters, steile klimmetjes, uitdagende bospaden en prachtige vergezichten over het Limburgse heuvelland… de 30,5 kilometer lange Caubergroute heeft alles in zich wat mountainbiken zo geweldig maakt.

Fietsroutes in de stad

Terrasjes in Maastricht
Terrasjes in Maastricht

Ook in sommige Nederlandse steden is fietsen een feest. Onze drie suggesties van steden met een mooie fietsroute.

Rondje Maastricht

Rondje Maastricht voert je door de historische binnenstad van Maastricht en het omringende heuvelland, tot over de Belgische grens. Een prachtige, 48,9 lange combinatie van stad en natuur.

Fietsroute Stad Groningen

Groningen is een van de Nederlandse steden waar de fiets in hoog aanzien staat en veel ruimte krijgt. Op deze 31 km lange route fiets je langs het Hoornse Meer en door historische binnenstad van Groningen, om daarna de landelijke omgeving te verkennen.

Fietsroute Den-Haag – Huis ten Bosch

Deze bijzonder gevarieerde fietsroute begint aan de Haagse Koningskade. Je fietst door het centrum van Den Haag, langs het Haagsche Bos naar het Scheveningse strand. Een van de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt is Paleis Huis ten Bosch, het 17e eeuws buitenverblijf van de koninklijke familie. De route is 34 kilometer lang, maar biedt de afwisseling van een veel langere tocht.

Naar Blog overzicht