De wegen in Oostenrijk zijn over het algemeen in zeer goede staat, fietsers worden gerespecteerd en dat maakt van dit land de perfecte bestemming voor een fietsvakantie. Een fietsvakantie is een geweldige manier om een regio of land te verkennen omdat je op de fiets natuurlijk meer aandacht besteedt aan de omgeving. Een fietsvakantie in Oostenrijk is meer dan alleen maar fietsen, het biedt een geweldige mogelijkheid om onderweg de tijd te nemen om het uitzicht te bewonderen, een kasteel te verkennen of de typische Oostenrijkse schnaps te proeven bij een lokale distilleerderij. Met mooie paden langs pittoreske rivieren en meren is Oostenrijk misschien wel het beste vakantieland voor fietsers.

Fietsen aan de Achensee

Landschap aan het meer van Aken in Oostenrijk - Pertisau
Landschap aan het meer van Aken in Oostenrijk – Pertisau

De vakantieregio Achensee beschikt over 250 km fietsroutes, zowel voor beginners als voor meer ervaren fietsers. Diverse sportwinkels en verhuurstations bieden verhuur van mountainbikes, reisfietsen, trekkingfietsen en e-bikes aan, dus je hoeft jouw eigen fiets niet mee te nemen als je dat niet wilt. Door de perfecte topografie is de Achensee-regio een populaire keuze voor fietsers die de prachtige natuur willen verkennen. Het Rofan- en Karwendelgebergte bieden de perfecte voorwaarden om met de fiets op verkenning te gaan. De Achensee is ook het startpunt voor de beroemde “Karwendel Tour”, die dwars door de gelijknamige bergen loopt. Met een lengte van 305,5 kilometer en een hoogteverschil van 6896 meter is deze fietsroute uiterst geschikt voor meer ervaren mountainbikers.

De Donau-fietsroute

De Donau is de langste rivier binnen de Europese Unie en na de Wolga de langste van het Europees continent. De rivier ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland, stroomt naar het oosten en mondt uit in het grensgebied van Roemenië en Oekraïne. Het Donau-fietspad is een van de mooiste fietsroutes van Europa en een echte aanrader voor een fietsvakantie. De route strekt zich uit over ongeveer 1.200 kilometer van Donaueschingen in Duitsland tot de Hongaarse hoofdstad Boedapest en zeker het stuk dat door Oostenrijk loopt is meer dan de moeite waard. Het fietspad is een echte klassieker en wordt jaarlijks door duizenden fietsers bezocht. De fietsroute aan de oevers van de Donau heeft geen grote hellingen of afdalingen en is daarom ook aantrekkelijk voor minder getrainde fietsers en gezinnen.

Mountainbiken in SalzburgerLand

SalzburgerLand is een van de meest pittoreske regio’s van Oostenrijk en een uitstekende bestemming voor liefhebbers van een actieve vakantie en mountainbikers in het bijzonder. Met de bijna 5.000 kilometer aan mountainbikeroutes in de regio Salzburg kan deze fietsregio worden omschreven als een voorbeeld voor mountainbiken in Oostenrijk. Het is duidelijk dat de lokale overheden zich hebben ingezet om mountainbikers aan te trekken. Voor wie van een actieve vakantie houdt, heeft het Salzburger Merenplateau veel te bieden. Geniet tijdens het fietsen van heuvels met uitzicht op de Alpen, prachtige meren en Oostenrijkse culinaire hoogstandjes als pitstop.

Zell am See fietsvakantie
Zell am See fietsvakantie

Zell am See fietsvakantie

Zell am See is de administratieve hoofdstad van het district Zell am See in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. De stad is een belangrijke toeristische bestemming die bekend staat als Zell am See-Kaprun. De fietsmogelijkheden in de omgeving van Zell am See zijn eindeloos. Zell am See biedt korte routes, vlakke wegen maar ook sportieve bergritten en afdalingen en daarom komen zowel sportfietsers als minder ervaren fietsers gegarandeerd aan hun trekken in deze regio. Fiets bijvoorbeeld langs het meer van Zell am See of de neem de indrukwekkende waterval van de Liechtensteinklamm als eindpunt van de fietsrit. De Liechtensteinklamm behoort tot de langste en diepste kloven van Oostenrijk en is sinds 2020 opnieuw open nadat werken werden ondernomen om de kloof veilig te maken voor bezoekers.

De Kamp-Thaya-March fietsroute

Fietsroute Kamp-Thaya-March kronkelt door het Kamp-dal in Poysdorf, Neder-Oostenrijk

De “Kamp-Thaya-March-Radweg” is een van de mooiste fietsroutes van Oostenrijk, loopt door de noordoostelijke hoek van Neder-Oostenrijk en volgt achtereenvolgens de drie rivierdalen. De route begint in Krems aan de Donau en gaat door de Kamp-vallei naar de regio Waldviertel tot het pad de Tsjechische grens bereikt. De etappe die parallel loopt aan de rivieren Kamp en Thaya wordt beschouwd als het mooiste deel van de Kamp-Thaya-March fietsroute. Afhankelijk van de hoeveelheid kilometers je per dag wilt afleggen, heb je tussen de 5 en 10 dagen nodig om de volledige 445 kilometer af te leggen. Als je slechts bepaalde delen van de route wilt fietsen, gebruik dan de Reblaus Express om bepaalde stukken met de trein te overbruggen.

De Salzkammergut fietsroute

Het merengebied genaamd Salzkammergut in Opper-Oostenrijk biedt een groot aantal meren in een prachtige Alpenomgeving met meerdere fietsroutes om deze Oostenrijkse regio te verkennen. De Salzkammergut is de meeste bekende fietsroute, is meer dan 300 kilometer lang en loopt in twee grote bochten door het Salzkammergut en doet ook de deelstaten Oberösterreich, Salzburg en de Steiermark aan. Deze fietstocht laat je kennismaken met de geweldige regio Salzkammergut, neemt je mee naar niet minder dan 13 meren en biedt je de kans om de fietstocht te onderbreken met activiteiten zoals zwemmen, zeilen, wandelen en meer. Zeker als je van kastelen houdt, dan is deze fietsroute echt iets voor jou.

Naar Blog overzicht