Het Bodenmeer, of in het Duits Bodensee, of soms ook het Meer van Konstanz naar de aan het meer gelegen gelijknamige stad, is een meer in het grensgebied Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en een geweldige locatie voor een fietsvakantie. De Bodensee-fietsroute neemt fietsers mee op een reis van bijna 270 kilometer door deze drie landen. In acht dagen kun je in principe rond het Bodenmeer fietsen. Het meer is niet alleen het grootste meer van Duitsland, het is ook één van de mooiste wateren van Europa. Ongeveer 260 van de 270 km lange oevers van het Bodenmeer zijn per fiets bereikbaar.

De nadruk tijdens de fietsen ligt op het verkennen van de natuur en genieten van de rust in de regio’s rond de Dreiländersee. De route loopt zo goed als helemaal rond het meer, dicht bij de kust, met bij elke bocht een fantastisch panoramisch uitzicht op de Alpen. Het Bodenmeer-fietspad bestaat voor 70% uit autovrije fietspaden en zijstraten en het is daarom geen verrassing dat meer dan 200.000 fietsers jaar na jaar naar de Bodensee komen voor een ontspannende maar actieve fietsvakantie. De beste tijd om het Bodenmeer te bezoeken is van de lente tot de herfst, alhoewel het weer niet altijd even voorspelbaar is.

Konstanz, bij Bodensee
Konstanz, bij Bodensee

Bezoek het middeleeuwse Konstanz

Konstanz ligt dichtbij de Zwitserse grens en is de grootste stad aan het Bodenmeer. Het is een universiteitsstad met ongeveer 83.000 inwoners gelegen aan de westkant van het meer in het zuiden van Duitsland. Deze stad is ook een belangrijk cultureel centrum met een actieve theatrale en muzikale scene. De unieke ligging aan het meer met een uitgestrekte oude binnenstad met kronkelende straatjes maakt dit een must-see tijdens jouw fietsvakantie.

Wandel door rustige geplaveide steegjes die zich vanaf de Münster-kathedraal naar het noorden uitstrekken tot aan de rivier de Rijn. In het hart van deze wijk ligt de Marktstätte, de marktplaats, perfect om even op een terrasje te gaan zitten. De majestueuze Konstanz Münster uit de elfde eeuw was tot 1821 de kerk van het bisdom Konstanz en ligt op 5 minuutjes wandelen van de marktplaats. De kathedraal heeft een romaans en gotisch ontwerp, omdat het meerdere keren is bijgewerkt om de huidige stijl weer te geven. Het eiland Mainau, dat ook bij Konstanz hoort, maakt deze stad tot een uiterst aantrekkelijke vakantiebestemming.

Havenstadje Lindau
Havenstadje Lindau

Kom tot rust in het havenstadje Lindau

Lindau is een stad in Beieren, Duitsland, bekend om zijn prachtige panorama uitzichten over het meer en historische architectuur uit de gotische, renaissance- en baroktijdperken. Het is de grootste stad aan de Beierse oevers van het Bodenmeer en is verdeeld tussen een eiland en de hellingen van het vasteland, alleen verbonden door een brug. De pittoreske haven is heel beroemd en staat bekend om zijn oude vuurtoren — de 13e-eeuwse Mangturm — een zes meter hoog standbeeld van een leeuw.

Sinds 2021 kun je het hele jaar door zwemmen in één van de mooiste delen van de Bodensee-oever. De spa genaamd Therme Lindau is sindsdien een attractie geworden voor zowel sportieve vakantiegangers evenals rustzoekers. De Lindau Spa bekoort veel bezoekers met zijn minimalistisch en uniek design en biedt veel zwemplezier en maximale ontspanning. Therme Lindau ligt aan de oevers van het Bodenmeer en geeft zo een prachtig uitzicht op het meer terwijl je volledig tot rust komt.

Bregenz, Oostenrijk
Bregenz, Oostenrijk

Neem de oversteek naar Bregenz, Oostenrijk

Bregenz is een handige uitvalsbasis om te overnachten tijdens jouw fietsvakantie en voor het verkennen van één van de meest pittoreske hoekjes van Oostenrijk. De stad zelf ligt op een plateau aan de voet van de Pfänder-berg, wat een prachtig uitzicht over het meer biedt. In de zomer zijn de groene heuvels en de rijke alpenbossen rond Bregenz een paradijs om door te wandelen en fietsen. Het is de combinatie van het meer en bergen die de stad zo’n uitzonderlijk gevoel geeft. Als je tijdens je fietsvakantie op zoek bent naar een stad vol cultuur maar ook dicht bij de natuur, dan is Bregenz de juiste keuze.

Vanuit Bregenz kun je op de trein stappen naar de nabijgelegen stad Feldkirch, een mooi middeleeuws stadje niet ver van de grens met Lichtenstein. De stad Feldkirch is één van de mooiste in de regio Vorarlberg en heeft een prachtig middeleeuws stadscentrum met schilderachtige straatjes en overblijfselen van de stadsversterkingen. Van goed bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen tot stadscentrum waar je heerlijk kunt dwalen, Feldkirch lijkt soms in de tijd stil te zijn blijven staan.

 eiland Mainau
eiland Mainau

Met de fiets naar het eiland Mainau

Het eiland Mainau is één van de grootste attracties aan het Bodenmeer die je in gelijk welk seizoen zal verbazen. Palmbomen en citrusplanten geven het eiland niet alleen in de zomer een unieke mediterrane flair. Het kasteel van Mainau, gebouwd in de 18e eeuw, vormt een passend decor voor dit ongelooflijk mooie “tuineiland”. Het eiland herbergt een miljoen bloemen en planten in een ontzettend hoog aantal soorten. De beste tijd om de eilandtuin van Mainau te bezoeken is de late lente, zomer en vroege herfst. Dit zijn de beste periodes om de bloemen te zien bloeien. Je kunt het eiland op verschillende manieren bereiken: met de trein en bus, boot of met de eigen auto, maar ook per fiets.

Naar Blog overzicht