Zwemmen is een geweldige manier om aan lichaamsbeweging te doen. Het is bewezen dat zwemmen helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en spierkracht zonder het lichaam al te veel te belasten. Zeker in de zomer kan zwemmen een prima manier zijn om even af te koelen als het te warm wordt. Tijd doorbrengen in natuurlijke wateren – zoals meren en rivieren – is een geweldige manier om met familie en vrienden van het buitenleven te genieten. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de 5 beste natuurlijke zwemplekken in de Ardennen.

Vakantiehuisjes in de buurt van Dinant

De meren van l’Eau d’Heure

meren van l'Eau d'Heure
meren van l’Eau d’Heure

De stuwdam van Eau d’Heure, de grootste van België, bevindt zich op een terrein van 1800 hectare gewijd aan sport en ontspanning, verspreid over de provincies Henegouwen en Namen. Vanwege het grote hoogteverschil van 45 meter tussen het meer van de ‘Plate Taille’ en dat van de ‘Eau d’Heure’ werd er besloten een waterkrachtcentrale te bouwen. De vijf meren van L’Eau d’Heure, met een oppervlakte van ongeveer 600 ha, vormt zo het grootste watersportgebied van Wallonië.

Het merengebied van de Lacs de l’Eau d’Heure telt diverse activiteiten en infrastructuren voor sportliefhebbers en voor iedereen die natuur en het buitenleven graag combineert. Tot de mogelijkheden bij deze meren behoren vele watersporten, een dagje uit met het gezin naar de dam, een rondvaart aan boord van de Rode Krokodil, maar zeker ook een dagje relaxen op het strand of zwemmen in het Aquacenter wanneer je de batterijen wil opladen.

Vakantiehuisjes in de buurt van Arlon

Het meer van Conchibois

Het meer van Conchibois in Saint-Léger is de perfecte plaats om je te ontspannen, beide voor jongeren en gezinnen met kinderen. Voor de allerkleinsten is een speeltuin ingericht en ook voor jongeren is er in de omgeving geen gebrek aan activiteiten, waaronder een skatepark en mogelijkheid tot paintball. En natuurlijk kun je in dit meer ook zwemmen in water van uitstekende kwaliteit. Dit meer dat in de in de Gaumestreek ligt maakt onderdeel uit van het sportcomplex van Saint-Léger en je kunt er daarom ook frietjes of andere snacks eten. Als je wilt gaan shoppen of in een restaurant eten, dan kan je ook naar een grotere stad in de buurt gaan, zoals Virton of Arlon.

Vakantiehuisjes in de buurt van Charleroi

Het meer van Bambois

meer van Bambois
meer van Bambois

Het Meer van Bambois ligt in Fosses-la-Ville, tussen Namen en Charleroi, heeft een terrein van 48 ha (inclusief 33 ha water) en biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud. Het meer ligt in een uniek natuurgebied, perfect om te zwemmen in de natuur. Iedere zomer komen hier duizenden bezoekers genieten van de omgeving, de stranden en om te zwemmen in natuurlijk water. De kwaliteit van het water krijgt maar liefst 3 sterren en het water wordt verschillende keren per maand gecontroleerd. Liefhebbers van sportvissen kunnen zich uitleven in een grote visvijver.

Een groot deel van het Meer van Bambois-gebied is geclassificeerd als “Natura 2000”. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden plant- en diersoorten die in Europa bedreigd zijn en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit behouden blijft. Er zijn in en rond het meer van Bambois meer dan honderd vogelsoorten terug te vinden, waarvan sommige vrij zeldzaam zijn, zoals: reiger, grote zilverreiger, ijsvogel, meerkoet, grote gele kwikstaart, fuut, rietzanger, watersnip, visarend, etc.

Vakantiehuisjes in de buurt van La Roche en Bastogne

Maboge-Plage

Maboge-Plage
Maboge-Plage

Op 6 km van La Roche, richting Houffalize, vlak bij het centrum van Maboge, ligt een geweldig strand langs de Ourthe. Maboge is een gezellig bosrijk dorpje in de buurt van La Roche-en-Ardenne en het strand en water zijn vrij toegankelijk. Dit met gras begroeide strand aan de oevers van de Ourthe is uitgerust met spelletjes voor kinderen, een cafetaria, hutten en douches. Een dag doorbrengen op deze plaats is een waar genoegen.

Vanwege de uitstekende kwaliteit is het strand van Maboge heel populair bij zwemmers, zeker tijdens de zomermaanden. Door de lage waterstand van de Ourthe in de zomer op deze plek, is het perfect toelaatbaar voor kinderen om zich zonder gevaar in het water te begeven. Een populaire activiteit is natuurlijk zoeken naar de juiste stenen om kleine dammetjes te bouwen. Als je niet bang bent om een beetje nat te worden, dan kun je er ook met een kajak of kano de Ourthe afvaren.

Vakantiehuisjes in de buurt van Luik – Spa – Malmedy

De vallei van Ninglinspo

Ninglinspo
Ninglinspo

Ninglinspo staat bekend als de enige officiële bergstroom van België en loopt van de Ardenner-vallei van Vert-Buisson tot Nonceveux. Om te zwemmen kunt u naar “le bain du Cerf” gaan. Dit is een prachtige badplaats die door de natuur zelf is uitgehouwen. De rivier heeft eigenlijk een soort natuurlijke badkuipen gepolijst waar het water diep genoeg is om in te zwemmen. Je vindt er ook de watervallen terug, en het is er glad genoeg om zonder pijn door het water te kunnen glijden. Iets was heel populair is bij kinderen. Ninglinspo is ook de naam van het wandelpad dat door de vallei loopt, misschien wel de mooiste wandelroute van de Belgische Ardennen.

Naar Blog overzicht