Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging wonderen doet voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Zwemmen is een geweldige manier om te sporten omdat je je hele lichaam moet bewegen tegen de weerstand van het water in. Zwemmen is een cardiovasculaire inspanning en verlaagt je bloeddruk en cholesterolniveau en zo verminder je aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is zwemmen natuurlijk ook ontzettend leuk.

Buiten zwemmen kan in de zomer een geweldige manier zijn om af te koelen. Dit kan natuurlijk gedaan worden in de vele zwembaden die Vlaanderen kent, maar ook in natuurlijke zwemplekken zoals zwemvijvers. Veilig zwemmen vereist natuurlijk schoon zwemwater. De openbare zwemvijvers worden daarom vanaf mei wekelijks gecontroleerd in Vlaanderen en de kwaliteit van het water is de laatste jaren ook steeds beter geworden. Daarom willen we de 7 beste natuurlijke zwemplekken in Vlaanderen met jou delen.

Vijverhof in Wevelgem

zwemvijvers in Vlaanderen
zwemvijvers in Vlaanderen

Sinds 2019 heeft het aquapark in het Vijverhof in Wevelgem zijn deuren geopend. Het aquapark heet officieel het Ice Mountain Adventure Park Wevelgem en vormt een geheel met het skipark Ice Mountain in Komen. Je vindt er een unieke mix van diverse wateractiviteiten voor iedereen die van water houdt. Naast de wateractiviteiten kan je in de Foudoo Bar een drankje nuttigen. Het hindernissenparcours en de stand-up paddle kosten 10 euro. De prijs voor wakeboarden en waterskiën start vanaf 20 euro en flyboarden start vanaf 70 euro.

Vakantiehuisjes in de buurt van Wevelgem

Zwemvijver Boekenberg in Deurne

In het Boekenbergpark in Deurne vind je een ecologische zwemvijver, waar planten het water op een natuurlijke manier zuiveren, waardoor het zwembad geen chemicaliën bevat. De zwemvijver in Boekenburg is 73 meter lang met een diepte tussen 1,80 en 2,50 meter en is zo de grootste ecologische zwemvijver van Europa. Daarnaast is er ook een klein speelbad met een diepte van 50 centimeter en een grote ligweide om te zonnen. Je kunt er van maandag tot en met zaterdag zwemmen, van 12:00 tot 19:00 uur. Op zondag is de zwemvijver open van 11:00 tot 18:00 uur.

Vakantiehuisjes in de buurt van Deurne

Provinciaal Domein de Gavers in Harelbeke

natuurlijke zwemplekken
natuurlijke zwemplekken

De Gavers is met 192 hectare het grootste natuur- en recreatiedomein van Zuid-West-Vlaanderen. Als je in Zuid-West-Vlaanderen wilt zwemmen in de natuur, dan kun je bij het Provinciaal Domein de Gavers in Harelbeke terecht. Naast een hoogteparcours, speeltuin met glijbanen, wandel- en fietspaden, kan je vanaf 1 juli ook jaarlijks zwemmen in de bewaakte zwemzone. In de Gavers kun je ook aan watersport doen, zoals surfen, zeilen en kajakken. Er is ook een mooie ligweide als je van de zon wilt genieten.

Vakantiehuisjes in de buurt van Harelbeke

Damse Vaart in Damme

Damse Vaart in Damme
Damse Vaart in Damme

In een afgebakende zone in de Damse Vaart kan je tussen 12 mei tot 17 oktober sportief zwemmen, echter alleen onder strikte voorwaarden. De zwemzone in de Damse Vaart bestaat uit een strook van 900 meter tussen een steiger ter hoogte van de Gemeneweidestraat en de aanlegsteiger van de Lamme Goedzak. De steiger aan de Gemeneweidestraat is de enige in- en uitstapplaats. Om te mogen zwemmen in de Damse Vaart moet je wel aangesloten zijn bij één van de erkende Brugse zwemclubs, recreatief zwemmen is er dus niet toegestaan.

Vakantiehuisjes in de buurt van Damme

De Ster in Sint-Niklaas

Wil je zwemmen in open lucht, dan kun je in de De Ster in Sint-Niklaas terecht. Zelfs in de winter kan je er elke zondag tussen 10:00 en 11:00 uur het water induiken. Zwemmen in de vijver kan alleen in de afgebakende zwemzone en onder toezicht van redders. Wie vanop het water wil genieten, kan kiezen om een roeiboot of waterfiets te huren. Je betaalt op het domein 3 euro per volwassene en in ruil krijg je een mooi terrein, waar het ook leuk is om te wandelen en er altijd wel iets te beleven valt. Na het zwemmen kun je ook genieten van de zon. De verschillende ligweiden bieden plaats aan duizenden zonnekloppers.

Vakantiehuisjes in de buurt van Sint-Niklaas

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol

Het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer is gelegen op het grondgebied van de gemeente Mol en vormt een prachtig stuk natuur in het hart van de kempen. De zwemvijver vormt het stralende middelpunt van het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol en meet ongeveer 400 bij 430 meter. Het domein Zilvermeer is een camping maar is ook opengesteld voor dagrecreatie. Je kan er wandelen en verschillende watersporten beoefenen zoals zwemmen, zeilen, surfen, vissen, roeien en duiken.

Vakantiehuisjes in de buurt van Mol

De Paalse Plas in Beringen

In de vakantiemaanden juli en augustus kun je in Beringen in Limburg zwemmen in de Paalse Plas. Het water betreden in de afgebakende zwemzone is gratis, maar let er wel op dat de groene vlag uithangt voor je het water in gaat. Je kunt er ook zonnen op het strand langs de oevers van de 40 hectare grote plas en voor de jongere kinderen is er ook een speeltuin. Je vindt er ook een fietspad rond de zwemvijver die deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk.

Vakantiehuisjes in de buurt van Beringen
Naar Blog overzicht