Net als in het verkeer gelden op de piste regels om ongelukken te voorkomen. En net als verkeersregels zijn deze regels officieel en ben je strafbaar als je je er niet aan houdt.

De 10 FIS pisteregels

De pisteregels zijn opgesteld door de FIS (Fédération Internationale de Ski). Ze gelden voor alle wintersportbestemmingen wereldwijd en elke skiër of snowboarder wordt geacht ze te kennen.

1. Respect voor anderen

Een skiër of snowboarder moet zich zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt of benadeelt.

2. Beheersbare snelheid

Een skiër of snowboarder moet zijn snelheid altijd onder controle hebben. Hij moet zijn snelheid en stijl aanpassen aan zijn persoonlijke vaardigheden en aan de heersende omstandigheden, de sneeuw, het weer en de drukte op de piste.

3. Routekeuze

Een skiër of snowboarder die van achteren komt, moet zijn route zo kiezen dat hij de skiërs of snowboarders voor hem niet in gevaar brengt.

4. Inhalen

Inhalen mag aan elke kant, zolang het veilig wordt gedaan. Dit betekent dat je andere skiërs en snowboarders zowel links, rechts, van boven en van onder mag inhalen, zolang je het veilig en op juiste afstand doet. Je mag de skiër of snowboarder die je passeert niet hinderen of laten schrikken.

5. Invoegen en verder gaan

Pauzeren doe je altijd aan de zijkant van de piste en op een plek die zichtbaar is. Na de stop moet je weer invoegen op de piste en direct verder afdalen. Invoegen doe je pas als er geen gevaar voor jezelf of de mede wintersporters is. Je verleent dus altijd voorrang aan snellere afdalers.

6. Stoppen op de piste

Tenzij het absoluut noodzakelijk is, moet een skiër of snowboarder vermijden te stoppen op de piste op smalle plaatsen of waar het zicht beperkt is. Na een val op zo’n plek moet een skiër of snowboarder zo snel mogelijk van de piste af.

rustende snowboarders
rustende snowboarders

7. Te voet klimmen en dalen

Een skiër of snowboarder die te voet klimt of daalt, moet aan de kant van de piste blijven.

8. Respect voor borden en markeringen

Een skiër of snowboarder moet alle borden en markeringen kennen en respecteren.

9. EHBBO

EHBBO staat voor Eerste Hulp bij Berg Ongevallen. Bij een ongeluk op de piste is iedere skiër of snowboarder verplicht te helpen.

10.Legitimatie

Iedere skiër of snowboarder moet zich te alle tijde kunnen legitimeren.

Do’s en don’ts op wintersport

Naast de overal geldende FIS regels kunnen er lokale wintersportregels gelden. Zo zijn er pistes met een maximumsnelheid of mag je alleen langlaufen op bepaalde paden. In sommige skigebieden is off-piste skiën strikt verboden om de flora en fauna te beschermen. En los van officiële regels – waarvan het overtreden strafbaar is – zijn er de ongeschreven regels. De piste etiquette, ofwel de do’s en dont’s die de respectvolle wintersporter van de kluns onderscheiden. Hier geven we er een paar.

Geef beginners de ruimte

Beginners hebben ruimte om zich heen nodig om zich veilige te voelen. Scheur ze niet rakelings voorbij, maar ga er in een grote bocht omheen.Speciaal bij snowboarders is het belangrijk hoe je ze passeert. Doe dat als het even kan niet aan hun blinde kant.

Geef ervaren skiërs de ruimte

Ben je een beginner en heb je nog brede bochten nodig om veilig en beheerst af te dalen, blijf dan zoveel mogelijk aan de kant van de piste. Zie het midden van de piste als een inhaalstrook voor sneller verkeer.

Liftetiquette

Wachtrijen bij de liften zijn voor niemand leuk, dus maak het niet nog vervelender door te dringen. Als je onderaan de piste op vrienden wacht, doe dit dan buiten de rij. En wacht je bovenaan de piste, ga dan iets verder weg staan om de toegang tot de piste niet te blokkeren.

Wachten voor de skilift
Wachten voor de skilift

Denk aan de skileraar

Het geld voor een skileraar gaat naar de skischool. Geef jouw leraar daarom aan het eind van de lessen altijd wat drinkgeld. Die 10 euro kunnen er nog wel vanaf en voor alle nationaliteiten behalve de Nederlanders is dit de gewoonste zaak van de wereld. Ga je lunchen met een skileraar? Laat hem dan het restaurant boeken. Gewoonlijk eet de leraar dan op kosten van het restaurant.

Laat geen afval achter

Eigenlijk zouden we dit niet hoeven te vermelden, maar de trieste waarheid is dat in de skigebieden de lokale bevolking na het smelten van de sneeuw de berg op moet om drankflessen en voedselverpakkingen op te ruimen. Laat je afval vallen waar het hoort: in de vuilnisbakken die je bovenaan de lift vindt.

Naar Blog overzicht