De Azoren, een autonome regio van Portugal, zijn een archipel in het midden van de Atlantische Oceaan. De eilandengroep met 9 eilanden in totaal wordt gekenmerkt door groene bossen en heuvellandschappen tot uitgedoofde vulkanen en kratermeren, vissersdorpjes en heggen van blauwe hortensia’s. Er zijn verschillende manieren om tussen de eilanden te reizen maar de goedkoopste manier om van eiland tot eiland te trekken zijn de veerboten. Waar begin je best en welke eiland mag je zeker niet overslaan? Dit is volgens ons de beste manier om de Azoren te ontdekken.

Huur een auto

huurauto Azoren
huurauto Azoren

De beste manier om de Azoren te verkennen, eens je op een bepaald eiland, bent is met de auto. Met een huurauto reis je met volledige vrijheid, aangezien bussen rond de eilanden onvoorspelbaar kunnen zijn en meer op de lokale bevolking dan op toeristen gericht zijn. Bijna alle plaatsen die je moet gezien hebben als toerist op de Azoren bevinden zich vrij ver van de steden of dorpen. Dat betekent dat je altijd een auto moet gebruiken als je deze bezienswaardigheden wilt bezoeken. Als er daarom één tip is die iemand je kan geven voor je naar de Azoren vertrekt, is het dat een auto huren een wereld van verschil zal maken.

Bezoek verschillende eilanden

eilanden Azoren
eilanden Azoren

Een tweede tip bij het bezoeken van de Azoren is om verschillende eilanden te bezoeken, maar echter niet allemaal als je niet langer dan twee weken op vakantie bent. De archipel bestaat uit 9 eilanden en een reis naar de Azoren is niet compleet als je er niet in ieder geval een paar hebt bezocht. Een goede manier om de Azoren te bezoeken is een van de 3 eilandengroepen te kiezen. Er zijn drie eilandengroepen die elk ongeveer 1 uur vliegen van elkaar verwijderd zijn.

Als je wilt gaan eilandhoppen, is het de beste keuze om binnen één centrale eilandengroep te blijven, zodat je zich met een veerboot kunt verplaatsen. Hoewel de eilanden van de Azoren heel wat overeenkomsten vertonen, heeft elk eiland en eilandengroep zijn eigen specifieke kenmerken die het onderscheiden van de rest. Het eiland São Miguel is het grootste eiland van de Azoren, het meest bevolkte en daarom het meest populaire.

10 dagen is het minimum

Sao Miguel
Sao Miguel

Hoeveel tijd heb je nodig om de Azoren volledig te kunnen ontdekken? Om alle drie de eilandengroepen te kunnen bezoeken heb je minstens enkele weken nodig. Als je slechts één eilandengroep kiest, dan is het nog steeds aan te raden om minstens 10 dagen te blijven. Stel dat je de eilandengroep rond Sao Miguel wil gaan verkennen, dan kun je de verschillende eilanden in 10 dagen bezoeken. Over het algemeen kun je in 2 of 3 dagen alle hoogtepunten op de meeste eilanden van de Azoren bezichtigen. De enige uitzondering is São Miguel, het grootste eiland, waar je toch minstens 5 dagen nodig hebt om alles gezien te kunnen hebben.

Het weer is echt onvoorspelbaar

weer Azoren
weer Azoren

Hoewel we in België soms denken dat ons weer hier onvoorspelbaar is, dan valt het niet te vergelijken met wat je kunt verwachten in de Azoren. Ze zeggen dat je in één dag de Azoren bezoeken, eigenlijk alle 4 de seizoenen kunt aanschouwen. Vertrouw daarom tijdens jouw reis niet te veel op de weersvoorspellingen en breng genoeg kleren met je mee, ook als je er een dagje op uit trekt. Zelfs al is het mooi weer wanneer je vertrekt, neem dan alsnog een warme trui en regenjas met je mee. Dat gezegd hebbende, de eilanden bevinden zich precies in het midden van de warmwaterige Golfstroom en daarom wordt het er nooit heel warm of heel koud. Dit is één van de redenen waarom de Azoren zo’n populaire vakantiebestemming zijn.

Ga wandelen in de natuur

wandelvakantie Azoren

Als je de Azoren en al haar schoonheid echt wilt ontdekken, dan moet je gaan wandelen in de natuur. De Azoren worden geroemd om hun ongelooflijke mogelijkheden om er te wandelen. De Azoren hebben een enorme verscheidenheid aan vegetatie en prachtige kustlandschappen en een wandeltocht maken zal je het eiland op een unieke manier leren kennen. Met zo’n grote verscheidenheid aan wandelpaden zijn de meeste eilanden perfect om te wandelen, met wandelpaden voor mensen met een verschillend niveau en ervaring. Houd er wel rekening mee dat als je de paden op de Azoren bewandelt, niet elk pad cirkelvormig is. Er zijn ook enkele routes die van een plaats naar een andere plaats gaan. Dat is het belangrijk om je trip goed te plannen zodat je makkelijk je auto terug kunt vinden.

De Azoren is niet om te feesten

restaurant Azoren
restaurant Azoren

Als je aan een eilandvakantie denkt, dan denk je misschien dat dit een geweldige locatie zal zijn om een feestje te bouwen. Dit is echter helemaal niet het geval in de Azoren. De Azoren staan niet bekend als feestbestemming, zoals wel het geval is voor eilanden zoals Ibiza en Mykonos. In de steden kun je wel lokale pubs en bars terugvinden, maar die zijn eerder een plaats om iets te drinken met vrienden dan te dansen tot de vroege uurtjes. Maar als je echter op zoek bent naar rust en stilte tijdens jouw vakantie, dan zijn de Azoren de perfecte plek om naartoe te trekken.

Naar Blog overzicht