Zon en aangename temperaturen zijn twee dingen die de meeste Nederlanders zoeken op een zomervakantie. Maar wat zijn aangename temperaturen? Daar is onderzoek naar gedaan. Een enquête onder zo’n 35.000 vakantiegangers wees uit dat 26° Celsius als de ideale temperatuur wordt gezien. Dit betekent dat het in veel populaire vakantiebestemmingen juist in augustus te warm is naar onze smaak. En met de opwarming van de aarde is dit op steeds meer plekken het geval.

In welke Europese zonbestemmingen komt de gemiddelde temperatuur in augustus dicht bij de ideale 26° Celsius? Hier zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Frankrijk

wandelaars op GR20 in Corsica
wandelaars op GR20 in Corsica

De Côte d’Azur, voor veel vakantiegangers de topbestemming in Frankrijk, is met gemiddeld 30°C in augustus wel erg warm. Het voor- en naseizoen zijn de beste tijd voor een vakantie aan het beroemdste stukje Middellandse Zeekust. Waar moet je dan wel zijn in augustus? Twee suggesties die vooral liefhebbers van een actieve vakantie aan zullen spreken.

Een gemiddelde augustus temperatuur van 26°C plus een overdaad aan natuurschoon vind je in Midden-Frankrijk. De regio van de Auvergne en het Massif Central, met steden als Clermont-Ferrand, Vichy en Aurillac. Twee regionale natuurparken nemen het grootste deel van de Auvergne in beslag. In deze parken zijn duizenden kilometers aan wandelpaden uitgezet, die je door dichte bossen en over oeroude vulkanen voeren. Bovendien is dit het ‘diepe Frankrijk’, waar de oude tradities het best bewaard zijn gebleven.

Misschien verrassend: ook op het eiland Corsica is de gemiddelde temperatuur in augustus 26°C. Aangenaam voor een strandvakantie of voor flinke wandelingen in het bergachtige binnenland. Hier kun je stukken van de GR20 lopen, het uitdagende 180 kilometer lange Grand Randonnée wandelpad, dat het eiland van noord naar zuid doorkruist.

Portugal

wandelen op de Azoren
wandelen op de Azoren

Voor de ideale vakantietemperatuur in Portugal moet je in augustus op de eilanden zijn. Favoriet is Madeira, het bloemeneiland met zijn unieke flora en vriendelijke landschap. De gemiddelde temperatuur in augustus is hier 25°C en er is vrijwel geen kans op regen. Een stukje verder, op zo’n 1.300 kilometer van het Portugese vasteland, liggen de Azoren, een vulkanische eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Niet direct een bekende vakantiebestemming, maar de moeite van het ontdekken beslist waard. Ook hier is het in augustus gemiddeld 25°C, de perfecte temperatuur om vulkanen te beklimmen, te luieren op de unieke zwarte stranden of walvissen en dolfijnen te spotten.

Canarische Eilanden

windmolen op Fuerteventura
windmolen op Fuerteventura

Op Fuerteventura, het op een na grootste van de Canarische Eilanden na Tenerife, is het bijna altijd mooi weer. Dit eiland heeft de meeste zonuren van Europa, wel 3.000 in een jaar! Fuerteventura staat bekend om zijn prachtige witte stranden en ruige binnenland, waar je de meest schilderachtige dorpjes vindt. De gemiddelde augustus temperatuur in 27°C, maar de constante bries van de passaatwind zorgt dat het nooit te warm aanvoelt. Vergelijkbaar in temperatuur, maar met een heel eigen karakter, is Lanzarote. Wandelend door het lavalandschap van het Timanfaya natuurpark waan je je op de maan. De zwarte grond contrasteert prachtig met de vrolijk gekleurde huizen die je overal op dit kleine Canarische eiland vindt. Een aanrader voor een actieve en kleurrijke vakantie.

Kroatië

historische binnenstad van Poreč
historische binnenstad van Poreč

Poreč in de Kroatische Istrië-regio is een andere aanrader in de 26°C categorie. De gemiddelde temperatuur in augustus komt daar maar één graadje bovenuit. Het historische centrum van deze 2.000 jaar oude havenstad aan de Adriatische Zee is één groot openluchtmuseum, maar het uitgaansleven is jong en hip. Bootexcursies naar de vele eilandjes voor de kust of een tochtje naar Venetië zijn populaire activiteiten tijdens een vakantie in Poreč. Meer suggestie voor een strandvakantie in dit populaire vakantieland vind je in De 10 leukste kustplaatsen in Kroatië.

Zwitserland

Ascona aan het Lago Maggiore, Tessin
Ascona aan het Lago Maggiore, Tessin

Gemiddeld 26°C in augustus is het ook in Tessin, ofwel Ticino, het zuidelijkste kanton van Zwitserland. Deze regio grenst aan Italië en de voertaal is er Italiaans, evenals de locale keuken en eigenlijk de hele sfeer. Bergtoppen van de Alpen, diepblauwe meren en mooie steden met pastelkleurige huizen en citroenbomen vormen een fantastisch vakantiedecor. Pak vanuit Locarno de kabelbaan naar de Monte Tamaro voor een spectaculair uitzicht op Lago Maggiore en het Meer van Lugano.

Naar Blog overzicht