De Canarische Eilanden zijn een populaire bestemming voor een wintervakantie in de zon. De helft van alle Nederlandse zonvakantiegangers reist de komende winterperiode af naar de Canarische Eilanden. Welke temperaturen mag je er in de wintermaanden verwachten, en waar is het het warmst op de Canarische Eilanden?

De warmste plekken op de Canarische Eilanden

De zeven Canarische Eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro) behoren bij Spanje, maar ze liggen dichter bij Afrika dan bij het Spaanse vasteland. Dankzij deze ligging zijn de winters er zacht en lenteachtig. In de koudste maand van het jaar, januari, is de gemiddelde temperatuur er nog zo’n 20 graden en je bent er zeker van een flink aantal zonuren. Het warmste eiland van de Canarische Eilanden is Fuerteventura. Lanzarote komt op de tweede plaats en Tenerife is een goede derde. De temperatuur hangt ook af van de plek op de eilanden: de zuidelijke kustgebieden bieden de grootste kans op goed strandweer. De noordelijke delen zijn minder warm en zonnig. Gemiddeld zijn er zeven regendagen op de Canarische Eilanden in januari. Op La Palma regent het tot negen dagen, op Lanzarote daarentegen slechts vier dagen.

Zie alle vakantiehuizen op de Canarische Eilanden

Gran Canaria in de winter

Niet voor niets wordt Gran Canaria ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. In de wintermaanden is het vrijwel altijd lenteachtig weer met temperaturen rond de 20 graden en nauwelijks regen. Ook de constante zeetemperatuur is een aanbeveling. Met gemiddeld 19 graden Celsius is het zeewater nog altijd prima om in te zwemmen. Dit maakt Gran Canaria ook in de winter een ideale bestemming voor een strandvakantie. Maar de lenteachtige temperatuur nodigt ook uit tot andere activiteiten, zoals wandelen in het unieke vulkanische landschap of om schilderachtige stadjes en dorpen verkennen.

Rocque Nublo op Gran Canaria
Rocque Nublo op Gran Canaria

Over het hele eiland vind je goed gemarkeerde wandelroutes, waaronder de hike naar Roque Nublo. Deze 80 meter hoge basaltrots wordt wel gezien als het symbool voor Gran Canaria. De rots bestaat uit vulkanische gesteente en ligt zo’n 1800 meter boven de zeespiegel. Na een klim van 45 minuten, heb je vanaf de top een fantastisch uitzicht over het eiland. Een andere ‘must see’ op Gran Canaria is het vissersdorp Puerto de Mogan, het Venetië van de Canarische Eilanden. Rondom de haven van Puerto de Mogan vind je talloze bruggetjes en grachtjes. Slenter door de smalle straatjes met witgekalkte huisjes en geniet van een lunch of diner met uitzicht op de zee.

Zie vakantiehuizen op Gran Canaria

Tenerife in de winter

Icod de los Vinos, Tenerife
Icod de los Vinos, Tenerife

Het grootste eiland van de archipel is de populairste winterbestemming van de Canarische Eilanden. Wil je zeker zijn van zon, kies dan voor de zuidkant van het eiland. Het is niet voor niets dat de bekende badplaatsen aan deze kant van het eiland liggen. De beroemdste van deze badplaatsen is Playa de las Américas, de bestemming van wintertoeristen die het strandleven willen combineren met het uitgaansleven. In drukbezochte uitgaansgebieden als Veronica en Starco zijn veel discotheken en clubs te vinden. Mensen die een rustiger avondje uit willen, kunnen het beste in The Patch gaan stappen, waar je meer families met kinderen tegenkomt.

Maar waarom zou je elke dag aan het strand blijven? Huur een auto en ga het spectaculaire binnenland van Tenerife verkennen. Een uitstapje dat je niet mag missen is een rit naar de Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje (3.718 meter), en een van de hoogste vulkanen van Europa. Om nog een van de vele hoogtepunten tijdens je vakantie op Tenerife te noemen: een dagtrip naar het oude piratendorp Masca. Hier kun je de Masca-kloof wandeling lopen, een tocht van vijf kilometer door de Masca kloof, die eindigt op een rotsachtig strandje. Vanaf hier kun je de boot nemen naar de kliffen van Los Gigantes. Deze 800 meter hoge kliffen bieden een schitterend uitzicht en zijn een van de meest gefotografeerde plekken van Tenerife.

Zie vakantiehuizen op Tenerife

Fuerteventura in de winter

Cofete strand, Fuerteventura
Cofete strand, Fuerteventura

Fuerteventura is niet zo druk als de bekendere Canarische eilanden Tenerife en Gran Canaria. Ook in de wintermaanden is het er op veel plekken heerlijk rustig. Fuerteventura betekent letterlijk ‘sterke wind’. Deze naam dankt het aan de passaatwinden die vrijwel altijd merkbaar aanwezig zijn op het eiland. Vooral het noorden is erg gevoelig voor de wind, in het zuiden van het eiland heb je er minder last van, en is het bij een gemiddelde dagtemperatuur van 21 graden aangenaam strandweer. De stranden van Fuerteventura behoren tot de mooiste van de Canarische eilanden. In tegenstelling tot Tenerife, dat veel zwarte stranden heeft, vind je hier witte stranden, aan een azuurblauwe zee.

Behalve strand heeft Fuerteventura ook veel natuurschoon te bieden. Het eiland heeft drie natuurparken. Parque National de Jandía is het grootste. Het park ligt op het schiereiland Jandía waar zich ook de hoogste berg van het eiland bevindt, 800 meter hoge La Zarza. Het natuurpark kenmerkt zich door woestijnachtige duinlandschappen, vulkanisch gesteente en vele unieke plantensoorten. Het is ook een favoriete plek om vogels te spotten.

Zie vakantiehuizen op Fuerteventura
Naar Blog overzicht