Een zonnig, vriendelijk en relaxed Zuid-Europees land op het Iberisch schiereiland, dit is een plaats die grenst aan Spanje en het gevoel heeft van een mediterraan land, maar toch een sterke eigen culturele identiteit heeft.

Bezoekers komen massaal naar Portugal voor betaalbaar eten en wijn, oude geschiedenis en architectuur, en natuurlijk de beroemde prachtige stranden. Portugal heeft steden die enorme hotspots worden en een prachtige kustlijn waar je nog steeds kunt ontsnappen aan de drukte. Dus waar wacht je op? Hier zijn tien van de beste en mooiste plekken om te bezoeken in Portugal…

1. De paleizen en kastelen in Sintra

Sintra in Portugal

Niet ver van Lissabon, zijn de beboste heuveltoppen van Sintra de thuisbasis van enkele van de meest bezochte paleizen en kastelen van Portugal. De meest magnifieke hiervan is misschien wel het glorieus decadente en kleurrijke Palácio da Pena. Het indrukwekkende kasteel, een van de zeven wonderen van Portugal, staat bekend om zijn extravagante romantische ontwerp, dat gotische, moorse en renaissance-architectuur combineert. Het kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd voor Ferdinand II, als zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie. Het wordt echter nog steeds gebruikt voor staatsgelegenheden.

Een ander opmerkelijk monument is Palácio Nacional de Sintra, het best bewaarde middeleeuwse koninklijke paleis in Portugal. De indrukwekkende buitenkant heeft iconische kegelvormige schoorstenen, zuilen en met de hand beschilderde tegels die dateren uit de 15e eeuw. Het 9e-eeuwse moorse Castelo dos Mouros is ook goed onderhouden met zijn hoge versterkte stenen muren en dramatische torens. Met zoveel geschiedenis in deze pittoreske bergen, is het niet verwonderlijk dat Sintra op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

2. Het natuurpark Serra da Estrela

Park Serra da Estrela Portugal

Het ruige berglandschap van het Parque Natural da Serra da Estrela is de perfecte locatie om te wandelen. Het park is het oudste en grootste beschermde natuurgebied van Portugal en beslaat meer dan 1.000 vierkante meter. Het is de thuisbasis van met rotsen bezaaide weiden, stromende rivieren en watervallen, terrasvormige velden en ijzige meren. Hier ontdek je ook de hoogste top van het land, de Torre, met een hoogte van 1.993 meter.

Er zijn veel wandelpaden in de omgeving, waaronder de populaire route van Covilhã naar Torre. Tijdens de helling naar de rotskloven kun je casa’s zien; traditionele stenen herdershutten met één kamer die zijn bedekt met stro. Covilhã is sinds de 12e eeuw het centrum van de wolproductie in de Iberische regio gebleven. Je kunt de geschiedenis ervan ontdekken in het Wolmuseum (Museu de Lanifícios). Het bergstadje Manteigas, met zijn geplaveide straatjes en pittoreske huizen, is ook een uitstekende uitvalsbasis om dit prachtige landschap te verkennen.

3. Aveiro

Aveiro in Portugal

De pittoreske stad Aveiro, vaak het Venetië van Portugal genoemd, is beroemd om zijn prachtige grachten, Nouveau-architectuur en kleurrijke gondels (moliceiros). Deze authentieke visserswijk, gelegen aan de rand van de uitgestrekte Ria de Aveiro-lagune, herbergt tal van religieuze gebouwen. Deze omvatten de kathedraal van Aveiro, met zijn prominente klokkentoren, en het 15e-eeuwse Convento de Jesus; met een weelderig graf gemaakt van marmer.

Een ritje op een van de traditionele zeewier-verzamelende moliceiros biedt je het beste uitzicht over de stad en het natuurreservaat São Jacinto op de kwelders. Aveiro-zout, vaak wit goud genoemd, staat bekend om zijn hoge kwaliteit en smaak. Mensen gebruiken het traditioneel om kabeljauw (bacalhau) te bewaren, een belangrijk ingrediënt in de Portugese keuken. Bezoek ook zeker de levendige vismarkt en pastelkleurige art nouveau-huizen langs het kanaal.

4. De Azoren eilanden

Azoren eilanden in Portugal

De autonome regio Azoren bestaat uit negen eilanden voor de kust van Portugal en Noord-Afrika. De Azoren staan bekend om hun geweldige landschappen en buitenactiviteiten en dienen als een speciale bestemming voor natuurtoerisme.

Elk van de negen eilanden verspreid over 600 km van Corvo tot Santa Maria is van vulkanische oorsprong. Uitgestorven kraters en bekkenachtige meren, torenhoge watervallen en wandelpaden op groene bergkammen zijn enkele van de meest herkenbare landschappen die met de Azoren worden geassocieerd.

De aangeboden activiteiten variëren van walvissen spotten en duiken tot kanoën en kajakken. Je kunt in de vulkanen wandelen of de eilanden met de auto verkennen. Sao Miguel, het grootste en mooiste eiland van de Azoren, heeft ook verschillende mooie witgekalkte stadjes.

5. Evora

Evora Portugal

Evora, de hoofdstad van de zuidelijk-centrale Alentejo-regio van Portugal, is het soort stad waarvan de schoonheid groeit en groeit naarmate je er meer over leert. Dat komt omdat Evora een van de oudste en meest interessante geschiedenissen heeft van elke stad in het land, zelfs volgens Portugese normen, wat veel zegt.

Het is lid van het Most Ancient European Towns Network en is de thuisbasis van een van ’s werelds oudste universiteiten, de Universiteit van Evora, die werd opgericht in 1559. Het hart van de binnenstad is gebouwd rond de oude Romeinse tempel van Evora (ook bekend als de tempel van Diana), en het zijn de kolommen van deze structuur die de Evora van vandaag omlijsten.

Een gotische kathedraal, barokke architectuur, witgekalkte huizen gebouwd onder de bogen van een oud aquaduct en tot slot de vreemde maar mooi op zijn eigen manier Chapel of Bones zijn enkele andere dingen die hier te zien zijn.

Het platteland van de Alentejo rond Evora heeft nog meer schoonheid in zijn olijfgaarden, versterkte dorpen en zongebleekte vlaktes.

6. Monsanto

Monsanto Portugal

Het dorp Monsanto, genesteld op de steile bergtop van Mons Sanctusin in Beira Baixa, lijkt op een decor uit The Lord of the Rings. Het staat bekend om zijn gigantische granieten rotsblokken die mensen hebben gebruikt als vloeren, muren en zelfs daken in huizen die dateren uit 1174. Door zijn onderscheid als levend museum is het dorp in honderden jaren nauwelijks veranderd. Je vindt hier ook de ruïnes van het middeleeuwse kasteel van Monsanto.

Het dorp is ook de thuisbasis van het Casa de Uma Só Telha – “het huis met slechts één tegel” – met een dak dat volledig wordt gevormd door een enkele granieten rots. Naast een adembenemend uitzicht van 360 graden over het omliggende platteland, kunnen bezoekers ook dorpelingen zien zingen met vierkante moorse tamboerijnen (adufe) of lappenpoppen (marafonen) gebruiken om tovenarij af te weren. Ze zouden ook ezels kunnen zien die passagiers door de smalle geplaveide straatjes vervoeren.

7. De wijngaardes in de Rio Douro-vallei

Rio Douro-vallei

Beroemd om zijn productie van port en andere wijnen, is de vallei van de rivier de Douro ongetwijfeld een van de meest spectaculaire plaatsen om te bezoeken in Portugal. Mensen van over de hele wereld reizen naar dit prachtige UNESCO-werelderfgoed om wijn te drinken en de met wijngaarden bedekte heuvels te bewonderen. Tijdens een roadtrip kun je de wijnmakerijen bezoeken en misschien zelfs overnachten op een van de wijnproducerende landgoederen (quinta’s). Wees echter gewaarschuwd, de wegen hier zijn kronkelig en vaak maagverscheurend steil.

Als alternatief kun je op een trein stappen langs de Linha do Douro; een van Europa’s meest pittoreske spoorlijnen die Porto verbindt met Peso da Regua en andere steden. Als je de voorkeur hebt aan een meer ontspannen avontuur, zijn er tal van cruise-operators die de rivier op en neer varen. Deze stoppen onderweg vaak bij verschillende attracties, zoals het Mateus-paleis, de Sé-kathedraal en de Bolhão-markt.

8. Porto

Porto stad in Portugal

Deze op een na grootste stad van Portugal lijkt op het eerste gezicht in veel opzichten op Lissabon, vooral wat betreft de architectuur, het profiel langs de rivier en de heuvelachtige straten. Porto, een geweldig alternatief voor de hoofdstad, is een cultureel baken dat je niet aan je voorbij mag laten gaan.

Een van de mooiste delen van Porto is de rivieroever, waar rijen huizen met juwelen van Azulejos-tegels tegen elkaar gedrukt staan. Krijg een overzicht van de stad tijdens een Rabelo-boottocht voordat je te voet door de pleinen en straten dwaalt en af en toe stopt voor een plekje Fado-muziek en een glas Port.

De tuinen, middeleeuwse kastelen, kathedralen en paleizen van Porto zijn talrijk en gevarieerd, elk op zijn eigen manier mooi.

9. Lissabon

Lissabon in Portugal

De illustere hoofdstad van Portugal is misschien wel een van de meest charismatische steden in Europa en de thuisbasis van enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van het land. Deze omvatten het 11e-eeuwse kasteel van São Jorge en de 16e-eeuwse Torre de Belém. Als je door de geplaveide straten slentert, kom je prachtige pleinen met mozaïektegels, sprookjesachtige kastelen en gotische kloosters tegen. Deze verbluffende architectuur maakt Lissabon een van de meest populaire plaatsen om te bezoeken in Portugal.

Voor een fantastisch uitzicht over de stad neemt u de 45 meter hoge Elevador de Santa Justa naar het hoogste deel van Lissabon. Je kunt ook op de Elevador da Glória stappen, een vintage houten tram die je naar Miradouro de São Pedro de Alcântara brengt; een prachtige tuin met een uitkijkpunt. Je kunt ook genieten van de bezienswaardigheden door op een van de iconische gele trams te springen, te genieten van een Portugese custardtaart (pastel da belém) in een patisserie of te luisteren naar fadozangers in een terrasrestaurant.

10. De stranden van de Algarve

Stranden van Algarve

De Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, herbergt meer dan 100 spectaculaire stranden verspreidt langs 155 km gouden kustlijn. Het is niet verwonderlijk dat dit een van de beste plaatsen in Portugal is om te bezoeken als je op zoek bent naar de golven. De bekendste surfplek van het land, Praia do Amado, aan de Costa Vicentina, organiseert regelmatig internationale bodyboard- en surfwedstrijden. De dramatische zandduinen, kliffen en rotspoelen maken dit ook een populaire bestemming bij gezinnen tijdens eb.

In de buurt, het uitgestrekte strand, Praia de Bordeira, trekt natuurliefhebbers aan met zijn dramatische kalkstenen kliffen, delen van zandduinen en 3 km zand. Ondertussen is Praia do Amoreira, net buiten de stad Aljezur, de thuisbasis van een overvloed aan met zeesterren gevulde rotspoelen die de kleintjes bezig houden. Wie op zoek is naar een meer relaxte sfeer, kan terecht in Praia do Martinhal, net buiten Sagres. Dit afgelegen strand biedt zachte golven en verschillende populaire visrestaurants beschut achter de glooiende duinen.

Naar Blog overzicht