Ben je plannen aan het maken voor een skivakantie? Hier vind je een overzicht van de drukste en de rustigste periodes in de populairste wintersportlanden. Hoe druk het is op de pistes hangt van verschillende dingen af. In de eerste plaats van de schoolvakanties natuurlijk. Vooral in de tweede week van de kerstvakantie en tijdens de voorjaarsvakantie is het in de meeste skigebieden dringen geblazen. Ook het weer speelt mee.

Als er veel sneeuw is gevallen en de condities op de pistes perfect zijn, gaan ook de plaatselijke liefhebbers graag een dagje skiën. Zeker in het weekend kan het dan overal erg druk zijn. En het hangt ook af van het skigebied. In minder bekende gebieden zal het altijd minder druk zijn dan op de populairste bestemmingen. Waar en wanneer moet je rekening houden met rijen voor de liften en overvolle pistes, en wat zijn de rustige weken in jouw favoriete wintersportland? We zetten het voor je op een rijtje.

De drukste weken in de schoolvakanties

rij wachtenden voor skilift
rij wachtenden voor skilift

In Nederland duurt de komende kerstvakantie van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023. De voorjaarsvakantie is gespreid: Zuid-Nederland viert vakantie van 18 tot 26 februari 2023, terwijl in Noord- en Midden-Nederland de scholen een week later sluiten, tussen 25 februari en 5 maart 2023. In die week zal het dus overal extra druk zijn met Nederlanders. Maar natuurlijk zorgen niet alleen onze landgenoten voor drukte op de pistes. De lokale vakantieperiodes spelen een grotere rol. De drukste weken in de meeste skigebieden zijn de tweede week van de kerstvakantie, veel mensen vieren de kerstdagen het liefst thuis in de periode van 18 februari tot 5 maart.

Rustige wintersportweken per land

snowboarder
snowboarder

Oostenrijk

Oostenrijk is het populairste wintersportland voor Nederlanders. Maar ook voor Duisters en voor de Oostenrijkers zelf. Dit zorgt voor extra drukte van 11 tot 19 februari, wanneer de Oostenrijkse deelstaten Burgerland, Karinthië, Salzburg, Tirol en Vorarlberg allemaal tegelijk voorjaarsvakantie hebben. De week daarna zijn het de Duitsers die de Oostenrijkse pistes overstromen, wanneer het aangrenzende Beieren vakantie viert. De rustigste wintersportweken in Oostenrijk zijn de weken voor Kerstmis, de periode tussen 7 januari en 4 februari en de periode tussen 5 maart en 1 april.

Ben je gebonden aan de schoolvakanties, dan kun je de grootste drukte vermijden door een minder bekend skigebied te kiezen voor je vakantie. Wanneer de pistes in Tirol zwart zijn van de wintersporters, vind je ook in de piekperiodes nog relatief rustige skigebieden in andere regio’s, zoals bijvoorbeeld Karinthië, Vorarlberg of Steiermark.

Frankrijk

Fransen houden traditioneel wintersport in eigen land, dus de pistes zijn het drukst wanneer ze zelf vakantie hebben. Daarnaast is Frankrijk de favoriete wintersportbestemming voor Belgen en Britten. Dit betekent dat je de periode tussen 13 en 26 februari 2023 beter kunt vermijden.

Opvallend rustig is het daarentegen in de tweede week van onze kerstvakantie, wanneer het in alle andere wintersportlanden juist extreem druk is. De Fransen hebben namelijk kerstvakantie van 17 december t/m 3 januari. Ook in de weken voor Kerstmis en de hele maand maart is het relatief rustig op de Franse pistes, al zullen vooral in de weekends veel plaatselijke liefhebbers de ski’s onderbinden.

Italië

Italië kent geen echte voorjaarsvakantie, al krijgen kinderen soms vrij voor carnaval. Wel bestaat er een settimana bianca, ofwel een witte week. Tussen januari en eind maart kunnen ouders hun kinderen een week van school halen als er verse sneeuw is gevallen en de zon schijnt. Behalve bij de inwoners zelf, zijn de Italiaanse pistes populair bij Duitse, Nederlandse en Oostenrijkse wintersporters. Voor een rustige skivakantie in Italië kun je het beste boeken in de weken voor Kerstmis, de periode tussen 7 januari en 18 februari, of de periode tussen 4 maart en 1 april. En hoe zuidelijker je de sneeuw opzoekt in Italië, hoe rustiger de pistes.

Zwitserland

De Zwitserse skigebieden zijn over het algemeen wat minder druk dan in andere wintersportlanden, wat zeker te maken zal hebben met het hogere prijsniveau. Vooral in de minder bekende regio’s kun je ook in de piekperiodes nog rustige pistes vinden. Ben je in de gelegenheid om buiten de schoolvakanties op wintersport te gaan, dan zijn de periodes tussen 8 januari en 18 februari en tussen 26 februari en 1 april de beste tijd voor een skivakantie in Zwitserland. Hier vind je vakantiehuizen en appartementen in Zwitserse skigebieden.

Naar Blog overzicht