Op wintersport gaan is ook voor de kleintjes een fantastische belevenis. Maar voor de ouders vraagt het om wat aanpassingen. Hoe zorg je dat iedereen aan zijn trekken komt op een gezinsvakantie in de sneeuw? Hier vind je een aantal tips om stress te vermijden en onbekommerd te genieten van jullie week in de bergen.

Het begint met een goede voorbereiding

Een wintersportvakantie met kleine kinderen vraagt om een goede voorbereiding. Hoe leuk het voor iedereen wordt, hangt vooral af van de plek waar je heengaat, want dat moet natuurlijk een kindvriendelijk skigebied zijn. Hoeveel kilometer aan pistes je er vindt is nu minder belangrijk, maar een goed skischooltje, oefenweides, blauwe pistes en kindvriendelijke accommodaties spelen een grotere rol. Kijk voor je beslist rond op het internet en vergelijk de aanwezige faciliteiten in een aantal skigebieden. Een overweging is ook de afstand naar je wintersportbestemming. Hoe dichter bij huis, hoe prettiger, is een vuistregel wanneer de kleintjes meegaan. De reis duurt voor kinderen al gauw te lang, en huilende kinderen op de achterbank zijn geen goed begin voor een ontspannen vakantie. Je kunt er ook voor kiezen in twee dagen naar je bestemming te rijden en onderweg te overnachten in een hotel. Dat maakt je pisteplezier wel wat korter, maar voor kinderen is ook zo’n overnachting een belevenis, en je komt uitgerust aan.

Vermijd de grootste drukte

Dat is een moeilijke, want met kinderen ben je vaak gebonden aan de schoolvakanties, en dat zijn juiste de drukste periodes in de skigebieden. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de allergrootste drukte op de pistes te ontlopen. Zo is het in de eerste week van de kerstvakantie, die in Nederland duurt van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023, rustiger dan in de tweede week, omdat veel mensen de kerstdagen thuis vieren. Dit geldt voor alle Europese skigebieden, behalve de Franse. Daar is het juist opvallend rustig in de tweede week van onze kerstvakantie, omdat de Fransen zelf vakantie vieren van 17 december t/m 3 januari. Zijn de kids nog zo klein dat je geen rekening hoeft te houden met de schoolvakanties, dan zijn de weken voor Kerstmis, de periode tussen 7 januari en 4 februari en de periode tussen 5 maart en 1 april in de meeste skiregio’s relatief rustig. En natuurlijk zijn de bekende skigebieden altijd drukker dan de minder bekende. Wanneer je op de pistes in Tirol ‘over de helmen kunt lopen’, vind je ook in de piekperiodes nog relatief rustige skigebieden in andere regio’s, zoals bijvoorbeeld Karinthië, Vorarlberg of Steiermark.

Boek een kindvriendelijke accommodatie

Waar je verblijft, is meer van belang wanneer je met kleine kinderen op wintersport gaat. Kies liever voor een chalet of een appartement dan voor een hotel. Zo’n eigen huis heeft een aantal voordelen, zoals een aparte slaapkamer voor de kinderen en een eigen keuken. Uit eten gaan met kinderen is niet altijd een succes, zeker niet wanneer ze moe en hangerig zijn van een dag op de piste. En als het even kan, boek dan een vakantiehuis of appartement dicht bij de skiliften. Te veel lopen en sjouwen is niet bevorderlijk voor het humeur van je kinderen en daar word je zelf dus ook niet blij van.

Laat de skilessen over aan professionals

skiles voor kinderen
skiles voor kinderen

Natuurlijk kun je zelf de kleintjes de eerste beginselen van het skiën bijbrengen, maar een skischool is echt dé oplossing voor een stressvrije gezinsvakantie in de sneeuw. Dan kun je zelf de mooiste afdalingen maken, terwijl de kinderen de beginselen onder de knie krijgen. En dat lukt ze echt beter en sneller op een skischooltje dan wanneer je ze zelf les geeft. Misschien vind je het moeilijk om de allerkleinsten achter te laten bij een skileraar, die soms niet eens Nederlands spreekt, maar voor kinderen is de taal geen probleem. Ze leren door na te doen en ze maken al gauw vriendjes op skiles. Een ander voordeel is dat ski’s, schoenen en helm vaak inbegrepen zijn op skischolen, dus die hoef je zelf niet te huren.

Neem voor alles de tijd

relaxen na het skiën
relaxen na het skiën

Misschien sta je zelf te popelen om met de eerste lift van de dag omhoog te gaan, maar kinderen hebben overal wat meer tijd voor nodig. Zeker in de bergen, waar ze eerder moe zullen zijn door de hoogte. Sta op tijd op om in alle rust te ontbijten en de kids in de kleren te hijsen voor de skilessen, die gewoonlijk om 9.30 uur beginnen. En neem ook de tijd voor andere leuke dingen, zoals sleeën, lunchen op het terras van een bergrestaurant of plaatselijke bezienswaardigheden bezoeken.

Naar Blog overzicht