Kinderen hebben hun eigen ideeën over vakantieplezier. ‘Een paar weken helemaal tot rust komen’ is daar niet bij, want ze barsten van de energie en zijn dol op actie en avontuur. Hier nemen we je mee naar drie vakantiebestemmingen die magisch zijn voor kinderen, en waar ook ouders zich weer kind kunnen voelen.

Denemarken, ideaal voor een actieve gezinsvakantie

kind in Miniland, Legoland
kind in Miniland, Legoland

Een vriendelijke natuur, schone stranden en rustige fjordwateren… Denemarken is een mooi en veilig land voor een gezinsvakantie. Maar behalve rust en ruimte vind je hier ook volop actie en opwinding. Zo zijn er veel attracties en pretparken met bijzondere thema’s. Het beroemdste pretpark vind je in Billund: het originele Legoland.

Legoland Billund

Hoofdattractie van Legoland Billund is Miniland, enigszins vergelijkbaar met ons eigen Madurodam, maar dan helemaal opgetrokken uit Legoblokjes – wel zo’n 20 miljoen! In deze miniatuurwereld wandel je door Kopenhagen en langs de Amsterdamse grachten, je ziet er de Eiffeltoren, Burj Khalifa en het One World Trade Center, allemaal nauwkeurig nagebouwd met lego. Tussen de gebouwen gebeurt van alles. Er draaien molens, boten varen af en aan en treinen denderen in volle vaart langs.

Na een wandeling door Miniland popelen de kinderen natuurlijk om in actie te komen. Voor de grotere zijn er spectaculaire achtbanen, de kleintjes kunnen een Lego-rijbewijs halen op het autocircuit met elektrische autootjes en een echt werkende wasstraat. Of stap met z’n allen in een jeep voor een safari over de savanne, en spot olifanten, zebra’s en giraffen gemaakt van Lego. Andere spannende belevenissen in Legoland zijn de piratenboten in Pirate Land en de magische onderwaterwereld van Atlantis in de ‘Imagination Zone’.

Ribe Vikingecenter

In Ribe, de oudste stad van Denemarken, sta je oog in oog met de Vikingen. Bij het Ribe Vikingecenter zijn er dagelijks programma’s die kinderen en volwassenen kennis laten maken met de geschiedenis van Denemarken en het dagelijks het leven van de Vikingen. Je krijgt niet alleen informatie, maar kunt ook zelf je vikinghanden uit de mouwen steken. Brood bakken, boogschieten en de krijgersopleiding zijn een aantal van de activiteiten waaraan jong en oud kunnen deelnemen.

Sprookjeseiland Funen

Funen wordt ook wel het tuineiland van Denemarken genoemd. Een sprookjesachtig mooie bestemming voor gezinnen, met zijn kalme stranden, heuvels, boomgaarden en rietgedekte vakwerkboerderijen. En overal waar je kijkt, zie je een kasteel. Het beroemdste is slot Egeskov bij de plaats Kværndrup. Dit renaissance kasteel is de best bewaarde waterburcht van Europa. Volgens een legende zou de fundering van het slot een heel eikenbos hebben gekost, vandaar de naam Egeskov – Deens voor eikenbos. Alleen al de prachtige kasteeltuinen zijn een bezoek waard, evenals het oldtimermuseum. Daar zijn wel 350 klassieke voertuigen te bewonderen , van fietsen, motoren en auto’s tot vliegtuigen. Een magische attractie voor de kleintjes is het Paleis van Titania in het kasteel zelf. Dit gigantische poppenhuis werd in het begin van de vorige eeuw door een vader voor zijn dochter gebouwd, omdat ze een mooi huis wilde voor de elfjes die ze in de tuin had gezien. In de bouw van het poppenhuis is maar liefst 15 jaar gaan zitten. Je kunt er helemaal omheen lopen om de 3.000 voorwerpen van over de hele wereld te bekijken die in het interieur zijn verwerkt.

De grootste stad op Funen is Odense. Dit is de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. Hier kun je het nieuwe museum bezoeken dat helemaal gewijd is aan de sprookjes van de beroemde Deense verteller. Er zijn interactieve tentoonstellingen en het museum is omgeven door magische tuinen. En een tip voor een trip in het najaar: een jaarlijks terugkerend spektakel in avonturenstad Odense is het ‘Magische dagen’ festival in oktober. Overal in het stadscentrum kom je dan elfen, weerwolven, heksen, prinsessen en magische dieren tegen.

Belgische Ardennen, puur avontuur

kind klimt rotswand
kind klimt rotswand

Lijkt het Deense landschap wel wat op een Nederlandse polder met zijn vlakke bodem en groene weiden, een klein stukje over onze zuidelijkste grens zit je direct in een andere wereld. De Belgische Ardennen bieden alles voor een actieve gezinsvakantie.

Het heuvellandschap met zijn indrukwekkende rotspartijen en snelstromende rivieren nodigt uit tot avonturen als kajakken, klimmen en mountainbiken. De Belgische Ardennen zijn een wildwaterparadijs met meer dan honderd kilometer kajakroutes, vooral op de Lesse, Ourthe en Amblève. La Roche-en-Ardenne aan de Ourthe is een goed vertrekpunt voor Ardennenavonturen als raften, kajakken, mountainbiken en parapenten.

En wat is er magischer dan een rondleiding door de spookachtige wereld van een druipsteengrot. De Grotten van Remouchamps, Hotton en Merveilleux zijn allemaal even spannend, maar het meest indrukwekkend blijven de Grotten van Han, een gigantisch grottenstelsel uitgesleten door de rivier de Lesse.

Een plek waar kinderdromen werkelijkheid worden, is Forestia in La Reid, een kwartiertje met de auto vanuit Spa of Vierviers. Dit unieke park in de beschermde natuur van de Hoge Venen bestaat uit twee delen: een wildpark en een avonturenpark. Wandelend door het wildpark kun je wel 30 verschillende soorten dieren zien in een natuurlijke omgeving, van marmotten tot beren en van lama’s tot wolven. Aan de andere kant van Forestia bevindt zich het avonturenpark met klimbos. Met 11 klimroutes en 2 tokkelbanen is er voor elke leeftijd een passend parcours. Je vindt er ondermeer 6 klimmuren en 12 outdoor klimroutes voor avonturiers vanaf 8 jaar.

Terschelling, de wonderwereld van de Wadden

zeehonden op zandbank bij Terschelling
zeehonden op zandbank bij Terschelling

Voor magische vakantiebelevenissen in eigen land gaan we naar het Waddeneiland Terschelling. Op twee uur met de veerboot vanaf het Friese Harlingen, vind je hier niet alleen het breedste strand van heel Europa, maar ook een zee aan spannende activiteiten voor het hele gezin. Zeehonden spotten vanaf de Talisman (de ‘zeehondenboot’ van Terschelling), het eiland verkennen op een gehuurde tandem, een huifkartocht maken door het natuurgebied De Boschplaat of een bosrit op pony’s … een vakantie op Terschelling kun je net zo avontuurlijk maken als je zelf wilt.

Een must voor de kids is een bezoek aan het Wrakkenmuseum in Formerum. Hier kun je een grote collectie spannende vondsten van strandjutters zien. Van briefjes in een fles tot de inhoud van aangespoelde containers. Achter het museum ligt de piratenspeeltuin, waar de kleintjes zich uren kunnen vermaken in een zelfgebouwde piratenboot, en wat oudere kinderen kunnen meegaan op een spannende speurtocht.

Een andere avontuurlijke vakantietip is Klimdaris in West-Terschelling. Na een uitgebreide veiligheidsinstructie kun je hier op grote hoogte klimmen, klauteren, tokkelen en over hindernissen lopen. Er is een juniorparcours voor kinderen vanaf 4 jaar en een ‘highrope’ parcours voor kinderen van minstens 130 cm. lang.

Zin gekregen in een actieve gezinsvakantie? Meer tips vind je in Van paragliding tot wadlopen: waar moet je zijn voor de avontuurlijkste vakanties?

Naar Blog overzicht