Eilandavonturen

Een gelukkig man eilandhoppen
Een gelukkig man eilandhoppen

Een vakantie op de Waddeneilanden is voor kinderen één groot avontuur. Het begint al met de bootreis: alsof je naar een andere wereld gaat… Je hebt vijf eilanden om uit te kiezen, of je kunt ‘eilandhoppen’ en ze allemaal aandoen: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Elk Waddeneiland heeft zijn eigen sfeer en attracties.

Texel is het grootste eiland en heeft de meeste toeristische voorzieningen. Kinderen rollen hier van het ene avontuur in het andere. Lammetjes knuffelen in Schapenboerderij Texel in Den Burg of op een spannende speurtocht gaan in Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog. In deze plaats vind je ook Zeehondencentrum Ecomare, waar je de zeehonden en bruinvissen boven èn onder water kunt bekijken. Vanuit de haven van Oudeschild, in het oosten van Texel, kun je uitvaren op een garnalenkotter om echt garnalen te gaan vangen en zeehonden te spotten. En natuurlijk staat wadlopen op het programma. De tochten beginen vanaf het Waddenpark in Oosterend en kinderen vanaf 10 jaar kunnen meegaan op dit unieke avontuur.

De andere Waddeneilanden zijn kleiner en rustiger, maar voor kinderen valt er van alles te beleven. In Waddencentrum en Zeeaquarium De Noordwester op Vlieland kun je roggen aaien in de roggenbak, dwalen door het Kabouterbos en naar schatten zoeken op de jutterszolder. Als je zelf iets hebt gevonden op het strand ontvang je een juttersdiploma.

Vanaf Terschelling kun je met de kotter Viking meegaan om te vissen en zeehonden te zien. Op dit eiland vind je ook het Wrakkenmuseum en de Piratenspeeltuin. De leukste manier om Terschelling te ontdekken is op een huifkartocht door bos en duinen en over het strand.

Op Ameland kun je, als je geluk hebt, een schouwspel zien dat uniek is in de wereld: een demonstratie met de paardenreddingsboot, die eens per maand wordt gegeven op het strand bij Hollum. Schiermonnikoog is het kleinste van de eilanden; het heeft maar één dorp, dat ook Schiermonnikoog heet. Ook hier vind je allerlei kinderactiviteiten, maar de grootste charmes zijn de brede stranden en de ongerepte natuur. Schiermonnikoog was het eerste Nationale park van Nederland.

Plezier op het platteland

Reizen op het Platteland

De Achterhoek is een geweldig stukje Nederland voor een ontspannen gezinsvakantie. Behalve rust en natuur vind je er veel – vaak kleinschalige – activiteiten voor kinderen én ouders. De Achterhoek is uitgeroepen tot de beste fietsregio van Nederland. Speciaal voor kinderen heeft de VVV verschillende kinderroutes uitgezet. Op zo’n route beleven de kinderen allerlei avonturen, waarin ze zelf de hoofdrol spelen.

De relaxte, familiale sfeer van de Achterhoek vind je ook terug in de pretparken. Geen Efteling of Disneyland, maar kleine, sympathieke parken, zoals het Land van Jan Klaassen in Braamt. Zeker de kleintjes beleven hier de dag van hun leven.

Mosselen en Ninja’s

Een gezinsvakantie in Zeeland is van de eerste tot de laatste dag volgepakt met actie. Stap aan boord van het het vissersschip YE100, dat vanuit Yerseke vertrekt voor een even leuke als leerzame mosseltour. Tijdes de tour krijgen kinderen verschillende opdrachten om uit te voeren.

Of trek een middagje uit voor een bezoek aan Alpaca Zeeland in Nieuwdorp, waar je deze lieve dieren kunt bewonderen en knuffelen. En als het weer een keertje niet meezit voor outdoor actie, kun je de hele dag doorbrengen in DOCK Family Entertainment Center in Vlissingen. Hier kun je je punten scoren in de Ninja Tag Arena, springen en buitelen in het trampolinepark, karten, bowlen, lasergamen, toeren met E-Choppers en nog veel meer.

Grotten en bergen

Zuid Limburg

Een rondleiding in de mergelgrotten is een van spannendste belevenissen voor kinderen en een must tijdens een vakantie in Zuid-Limburg. Verken de donkere gangenstelsels met een gids die uitleg geeft over de geschiedenis van deze onderaardse wereld. In de Sint Pietersberg bij Maastricht worden speciale rondleidingen voor kinderen gehouden. De gids zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in dit labyrint van zo’n 80 kilometer onderaardse gangen en vertelt spannende verhalen over de mensen die hier ooit werkten of schuilden in gevaarlijke tijden. Andere beroemde mergelgrotten zijn de Fluweelengrot en de Gemeentegrot in Valkenburg. En heb je zin in een adrenalinekick? In de Sibbergroeve kun je ‘grotbiken’. Na een afdaling van 163 treden stap je op een mountaibike voor een bloedstollende tocht door de aardedonkere gangen, slecht verlicht daar je fietslamp.

Maar niet alleen ondergronds biedt Zuid-Limburg unieke actie. Het heuvelland nodigt onweerstaanbaar uit tot wandelingen en fietstochten. En wil je echte bergen verkennen, dan zit je ‘in no time’ middenin de Belgische Ardennen. Een uitstapje naar de Hoge Venen brengt je binnen een uurtje naar een compleet andere wereld. Hier vind je het hoogste punt van België, het Signaal van Botrange, 694 meter boven zeeniveau.

Naar Blog overzicht