1. Maak tijd voor activiteiten naast het autorijden

Gudvangen vinking dorp Noorwegen
Gudvangen vinking dorp Noorwegen

Wanneer je een autorondreis gaat maken door Noorwegen is de kans groot dat je veel in de auto zit en dat is echt zonde in zo’n mooi land. Plan daarom ook echt tijd om bijvoorbeeld een mooie wandeling te maken. Noorwegen heeft duizenden mooie wandelroutes allemaal duidelijk aangegeven met de welbekende rode T, die staat voor paden. Je kunt in de verschillende informatiecentra of op UT.no kaarten vinden waarop de wandelingen aangegeven staan.

Ook is het leuk om de gezellige stadjes te verkennen waar je langskomt op je route. Het echte Vikingdorp in Gudvangen is een absolute aanrader als je meer wilt leren over de tijd van de Vikingen. Je kunt er ook genieten van een Vikingmaaltijd om nog dichterbij de Vikingcultuur te komen.

Naast wandelen zijn er veel andere activiteiten die je kunt doen om optimaal van de natuur te genieten. Huur bijvoorbeeld een kano en maak een mooie tocht over de meren en de Fjorden van Noorwegen. Ook zijn er in Noorwegen meerdere wilde bergrivieren waar je kunt raften. Je hoeft dit niet alleen te doen, er worden veel tours aangeboden voor zowel wandelingen als kanotochten.

2. Tank op het juist tijdstip

Benzinestation Noorwegen
Benzinestation Noorwegen

Iets wat je in niet veel landen zult tegenkomen zijn de grote prijsverschillen in benzine binnen slechts een paar uur. In Noorwegen staat de dieselprijs in de ochtend rond 11.00NOK en bij ditzelfde tankstation betaal je in de middag al snel zo’n 13.50NOK. Dit kun je je toch haast niet voorstellen. Je zult merken tijdens je autorondreis dat de brandstofprijzen enorm verschillen, dus let goed op voor lage prijzen.

Het goedkoopst tank je normaal gesproken op maandag, zondagnacht en op donderdag. Wat je wellicht wel herkent van Nederland is dat de brandstofprijzen in de stad hoger zijn dan in de kleinere plaatsen, dus ook de locatie speelt hier een rol. In Noorwegen moet je er echter rekening mee houden dat kleinere plaatsen vaak erg achteraf liggen, wat juist de prijzen omhoog kan drukken. Onze tip: de brandstofprijs is het voordeligst in plaatsen net buiten de grote steden.

Kortom, als je een goedkope brandstofprijs tegenkomt, gooi dan meteen je tank vol!

3. Leer wat woorden in het Noors

Noorse taal
Noorse taal

Over het algemeen spreken de mensen in Scandinavische landen erg goed Engels. Zelfs de jongere kinderen kun je vaak aanspreken in het Engels, aangezien ze hier al vroeg beginnen met talen op de scholen. Natuurlijk zul je altijd mensen tegenkomen tijdens je reis, waarmee communiceren wat lastiger is, omdat zij geen Engels spreken en jij geen Noors.

Of je wilt iets kopen in een winkel of bestellen in een restaurant en alles is beschreven in het Noors. Natuurlijk kun je tegenwoordig je telefoon daarvoor gebruiken, maar wat is er leuker dan dat je wat basiswoorden kent van de lokale bevolking.

Er zijn verschillende mobiele apps zoals Duolingo of Babbel, waar je op een speelse manier de Noorse taal kunt leren. Natuurlijk hoef je geen master te zijn voor jouw reis naar Noorwegen, maar het is toch leuk als je een drankje kunt bestellen in het Noors. In Noorwegen hebben ze veel dialecten, dus schrik niet als mensen niet begrijpen wat je bedoelt, dat ligt niet altijd aan je uitspraak, probeer het gewoon nog een keer of zoek het desnoods op.

4.Begin je reis met een cruise

weg in Noorwegen
weg in Noorwegen

Sinds april 2022 biedt Holland Norway Lines een directe bootverbinding tussen Eemshaven (Groningen) en Kristiansand in Noorwegen. De tocht duurt 18 uur en is een nieuwe manier van reizen tussen Noorwegen en Nederland.

Dit biedt veel nieuwe toeristische opties voor beide bestemmingen. Kristiansand is vanwege het beste zomerweer en de mooie stranden een populaire vakantiebestemming, maar ook de dierentuin en themapark Dyreparken zijn erg in gewild.

Vanuit Eemshaven vertrekt de boot op dinsdag, donderdag en zaterdag om 15.00 uur en je arriveert dan de volgende ochtend om 9.00 uur in Kristiansand. Voor de terugreis kun je de boot pakken om 15.00 uur op de dagen woensdag, vrijdag en zondag. Boek je ticket ruim van te voren, de zogenoemde early bird tickets starten vanaf 200 euro per persoon.

5. Hou je aan de Noorse verkeersregels

vrouw bij auto tijdens autorondreis
vrouw bij auto tijdens autorondreis

Je zult tijdens het rijden in Noorwegen veel adembenemende plekken passeren en natuurlijk wil je die allemaal vastleggen en bewonderen. Let er wel op dat je niet de enige bent op de weg en wanneer je extreem langzaam rijdt, kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken.

De lokale bevolking en medeweggebruikers irriteren zich vaak aan toeristen die erg traag rijden en soms zelf bijna stilstaan. Het is in Noorwegen namelijk niet gebruikelijk om in te halen, dus je bent in zo’n geval echt een grote hinder. Wat de Noren in dit soort gevallen doen, is ruimte maken om de achterliggende auto’s te laten passeren. Neem hier een voorbeeld aan en ga zo nu en dan aan de kant voor andere weggebruikers.

Op rechte wegen kun je ruimte maken en met een knipperlicht sein aangeven dat de achterliggende auto’s er langs kunnen. De Noorse automobilisten zullen je hiervoor erg dankbaar zijn.

Naar Blog overzicht