De noordpoolcirkel is een onzichtbare ring op ongeveer 66° 33′ noorderbreedte die het noordpoolgebied omvat. Binnen de poolcirkels komt de zon minimaal één dag per jaar niet op en gaat de zon minimaal één dag per jaar niet onder. De noordpoolcirkel loopt voor grote delen over land, in tegenstelling tot de zuidpoolcirkel. In Europa loopt deze lijn over het noordelijkste puntje van IJsland en verder over Noorwegen, Zweden, Finland en dan in Rusland door Kola en Siberië.

De reden waarom je hierheen moet is de ongerepte natuur, dieren in het wild en fantastische landschappen. Een van de belangrijkste drijfveren om naar het noordpoolgebied te gaan, is natuurlijk om het noorderlicht of aurora borealis te zien, een ongelooflijk natuurfenomeen waar onheilspellende groene, roze en witte lichten door de nachtelijke hemel dansen.

Als je op zoek ben naar een locatie voor een onvergetelijke wandelvakantie, dan is de noordpoolcirkel de plaats om te bezoeken. Waar moet je precies heen als je boven de noordpoolcirkel wilt reizen? Dit zijn volgens ons de 6 beste plekken in Scandinavië, boven de noordpoolcirkel.

Het meer van Blåisvatnet (Noorwegen)

het meer van Blåisvatnet
het meer van Blåisvatnet

Het gletsjermeer van Blåisvatnet of het blauwe meer in Sør-Lenangen in Noorwegen is een prachtig meer met een intense helder turquoise kleur die voor een prachtig uitzicht zorgt met de steile bergen op de achtergrond. Het Blåisvatnet dankt zijn unieke kleur aan het smeltwater van de Lenangsbreen-gletsjer en de tint van het water wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan slibdeeltjes in het smeltwater. Blåisvatnet heeft een idyllische ligging aan de voet van de Lenangsbreen-gletsjer op het schiereiland Lyngen e de beste manier om dit meer te bezoeken is via de 8 km lange wandelroute.

Nationaal park Abisko (Zweden)

Het nationale park Abisko in het hart van het Zweedse Lapland met een oppervlakte van 77km2 is een van de bekendste nationale parken van het land en ligt 250 km ten noorden van de poolcirkel. Het nationale park staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, dieren in het wild en is een geweldige plaats om op wandelvakantie te gaan. Hoewel er een heleboel dingen zijn om toeristen rond Abisko bezig te houden, trekken hier veel mensen naartoe om het noorderlicht te zien. Het noorderlicht is overal in Noord-Zweden te zien, maar Abisko wordt algemeen beschouwd als de beste plaats in heel Scandinavië.

Het eiland Sommarøy (Noorwegen)

het eiland Sommarøy
het eiland Sommarøy

Met zijn 300 inwoners is Sommarøy een van de drukste vissersdorpen in de provincie Troms, ten westen van Tromsø, en dat maakt van dit eiland een gezellige plaats om te bezoeken. Het eiland Sommarøy betekent letterlijk het zomereiland en de reden waarom gaat terug tot een tijd toen de meeste mensen op het naburige eiland Hillesøya woonden en het land op Sommarøy gebruikten om hun koeien in de zomer te laten grazen. Rond het eiland vind je kristalhelder water en prachtige stranden terug en dat maakt van het water de ideale locatie om te kajakken. Zeker in de zomer, wanneer de zon pas in de vroege uurtjes ondergaat, is dit een magische plaats om zich te vertoeven.

Het eiland Andøya (Noorwegen)

Andøya is een Noors eiland met een oppervlakte van maar liefst 489 km². Het op negen na grootse eiland van Noorwegen en de thuisbasis van de enige raketbasis van Noorwegen, Andøy Space Center. Het eiland is de ideale bestemming om een regio te zien die gezegend is met een prachtig landschap van stranden, meren, weiden en bergen. Het eiland Andøya ligt ’s nachts direct onder de Auroral Ovaal wat deze locatie ook een goede plek maakt om het spectaculaire noorderlicht te zien. Als je op zoek bent naar de perfecte wandel- of fietsvakantie en wilt genieten van magnifieke uitzichten, dan is een reis naar Andøya echt iets voor jou.

Lapland (Finland en Zweden)

vakantie in lapland
vakantie in lapland

Lapland omvat de meest noordelijke regio’s van zowel Finland als Zweden. Om deze reden is er zowel Fins Lapland als Zweeds Lapland. Bijna een derde van de Finse landmassa ligt boven de poolcirkel in de provincie Lapland. Het gebied staat vooral bekend om zijn magische winterlandschappen en het bekijken van het noorderlicht. De hele tijd dat je er bent zal aanvoelen alsof het Kerstmis is, want je kunt er zelfs voortgetrokken worden door een rendierenslee. Er zijn heel veel verschillende tours tijdens de wintermaanden en een geweldige manier om door dit gebied te reizen is op een sneeuwscooter, het enige dat je nodig hebt is een rijbewijs.

Vesterålen (Noorwegen)

eilandengroep Vesterålen
eilandengroep Vesterålen

Vesterålen is een eilandengroep in het uiterste noorden van de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen en is een uitstekende bestemming voor natuurliefhebbers. Gelegen op een paar honderd kilometer ten noorden van de beroemde buur Lofoten, biedt deze archipel prachtige landschappen. Vesterålen is de thuisbasis van enkele van de meest ongelooflijke wandelroutes in Noorwegen, met als beroemdste route de Dronningruta route. De eilandengroep biedt niet alleen mogelijkheden voor wandelaars, maar heeft ook enkele van de mooiste stranden van Noorwegen. Net iets onder het vissersstadje Bleik vind je het mooiste strand van de eilandengroep terug, in een inham omgeven door bergen: het strand van Høyvika.

Naar Blog overzicht