Ga naar buiten in Värmland

Vlot op de Klarälven-rivier
Vlot op de Klarälven-rivier

Karlstad is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van het glooiende landschappen van Värmland. Hier hebben veel Zweden een zomerhuisje. Met zijn landschap van bossen, meren, weelderige landbouwgrond en kronkelende rivieren is dit een vredig toevluchtsoord van het stadsleven.

Maak van de gelegenheid gebruik om jezelf onder te dompelen in de natuur door het autovrije Klarälvsbanan-fiets- en wandelpad te volgen, dat langs een oude spoorlijn van Karlstad naar Uddeholm loopt.

Of ga verder naar het noorden om deel te nemen aan een back-to-basics rivierraftingavontuur op de Klarälven-rivier. Hout uit de omliggende bossen werd vroeger stroomafwaarts gedreven op de Klarälven richting Vänern. Door je eigen vlot te bouwen, met alleen boomstammen en touw, en stroomafwaarts te drijven, ervaar je het leven van een ‘stamboombestuurder’. Behalve een trots gevoel van prestatie, levert dat je met een beetje geluk een glimp op van elanden en bevers.

Maak een cruise in Karlstad

Vanern meer in Zweden
Vanern meer in Zweden

Vertrek vanuit Stockholm, met de auto of trein, en ga op weg naar die uitgestrektheid van blauw op de kaart. Zweden heeft maar liefst 100.000 meren, maar Vänern is bijzonder. Het is het grootste meer van de EU, met een oppervlakte van meer dan 5.650 km².

Karlstad, de hoofdstad van de provincie Värmland, is een aangename plek aan de noordkust van Vänern. De omvangrijke studentenpopulatie betekent dat Karlstad geen tekort heeft aan gezellige restaurants. Geniet van een koel biertje bij de Bishops Arms op een mooie plek met uitzicht op de rivier de Klarälven.

Net als in Stockholm draait het hier allemaal om het water. De beste manier om ervan te genieten, is aan boord gaan van een van de zomerbootbussen. Deze houten båtbussar bieden een goedkope en leuke manier om de stad te zien tijdens een ontspannen tour van een uur. Je vaart onder de 12-bogen Ostra brug door, de langste stenen brug in Zweden.

Toptip: als je zin hebt in sightseeing op vaste grond, huur dan gratis een SolaCycle-fiets, beschikbaar van juni tot september.

Bezoek Stockholm

Stockholm
Stockholm

Stockholm is verspreid over 14 eilanden en maakt deel uit van een archipel die meer dan 20.000 andere eilanden bevat. Het is een moderne metropool met Moeder Natuur binnen handbereik.

De oude stad, Gamla Stan, is gemaakt om rond te dwalen, met zijn hechte geplaveide straatjes en middeleeuwse steegjes. Je passeert de Kungliga Slottet (koninklijk paleis) en Storkyrkan (kathedraal), evenals tal van souvenirwinkels, cafés en restaurants. Tijd om te stoppen voor je eerste dosis fika – het allerbelangrijkste Zweedse moment voor koffie en cake – en mensen te kijken vanaf een terras.

Toptip: wandel rond lunchtijd langs het koninklijk paleis en misschien staat je iets te wachten. De wisseling van de wacht vindt plaats om 12.15 uur van maandag tot zaterdag, en om 13.15 uur op zondag in de zomer. Blauw geüniformeerde, zilvergehelmde bewakers vormen een opvallend schouwspel dat zich over de binnenplaats van het paleis verspreidt.

De kust van Bohuslän

Huizen aan de kust bij Bohuslän
Huizen aan de kust bij Bohuslän

Als je Bohuslän laat in de zomer bezoek, hebben de meeste Zweedse vakantiegangers hun koffers al ingepakt, dus je hebt de magische kust van Bohuslän grotendeels voor jezelf. Dit betekent ook dat er veel lege zomerhuisjes zijn, dus zoek op Belvilla naar een idyllische korte verhuur – veel vakantiehuizen liggen op slechts een steenworp afstand van het strand.

En de stranden aan deze kustlijn, die zich uitstrekt van Göteborg tot Noorwegen, zijn iets bijzonders: met heide begroeide kliffen, dobberende zeilboten en wijd open vergezichten, leeg afgezien van zeevogels en de verre silhouetten van andere rotsachtige eilanden.

Met hun kleurrijke vissershutten zijn de dorpen Smögen en Fiskebäckskil twee van de meest populaire bestemmingen, maar aangezien veel van de Bohuslän-eilanden verbonden zijn door bruggen en veerboten, hoef je je niet te beperken tot één eiland.

Bezoek Skåne

Skåne Zweden
Skåne Zweden

Skåne is een absolute favoriet voor veel vakantiegangers. De landschappen hier zijn open, uitgestrekt en kleurrijk. Wanneer de koolzaadvelden bloeien, verandert Skåne overal op het platteland in een gouden regio.

Het is ook hier dat je veel van de oude windmolens kunt zien, evenals charmante oude steden, zoals Ystad. Zo’n 18 km vanaf Ystad vind je Ales Stenar de Stonehenge van Zweden, echt een absolute aanrader.

Naast koolzaadvelden en windmolens is Skåne ook beroemd om zijn stranden, schattige dorpjes en mooie steden.

Een gezellige stedentrip in Göteborg

Göteborg stad in Zweden
Göteborg stad in Zweden

Wil je even terug naar het stadsleven, dan is een bezoek aan Göteborg een echte aanrader. De ligging aan het strand en de prachtige natuur, van de omgeving maken deze stedentrip speciaal. Göteborg is een gemoedelijke plaats en gemakkelijk te voet, met de fiets of tram, of vanaf het water te verkennen.

Het grachtennetwerk van de stad is door Nederlanders ontworpen, wat de gelijkenis met Amsterdam verklaart. Tijdens een kajaktocht kun je ontdekken wat de belangrijkste zeehaven van Scandinavië te bieden heeft.

Vervolg met een wandeling door de oude stad, misschien een of twee kaneelbroodjes, en een bezoek aan het wetenschaps- en milieucentrum Universeum. Een verblijf in de stad is niet compleet zonder een bezoek aan het charmante pretpark van Göteborg, Liseberg.

Prachtige wandelingen

Wandelen in zuid Zweden
Wandelen in zuid Zweden

Als je mensen vraagt die in Zweden zijn geweest, zullen ze je vertellen dat wandelen de beste manier is om het land echt te ervaren. Wandelen in Zuid-Zweden is zeer toegankelijk en je vindt de wandelpaden niet ver van steden. Je kunt bijvoorbeeld wandelen in biosfeerreservaten, in een van de vele natuurparken, of een rondwandeling maken om een meer.

Naar Blog overzicht