Een reis naar het zuiden van Zweden heeft veel te bieden op het gebied van buitenactiviteiten. Of je nu houdt van sportieve activiteiten, het ontdekken van cultuur of graag de natuur ingaat, in Skåne kan het allemaal. Om je op weg te helpen: onze top 5 van de leukste activiteiten.

Maak een mooie kanotocht

Kom dichterbij de Scandinavische wildernis tijdens een kanotocht over één van de meren of rivieren in Skåne. Tijdens het kanoën zul je verrast worden door de afwisseling in het landschap. Na een dag peddelen kamperen op een onbewoond eiland, samen nagenieten bij een kampvuur en ‘s nachts sterren kijken… als je echt één wilt worden met de ruige natuur, dan is een kanotocht een perfecte activiteit. 

Er is voor ieder wat wils, zo kun je de stad Malmö verkennen tijdens een kanotocht door de grachten. Een tocht bij zonsondergang tussen de witte zwanen is een absolute aanrader, met de Öresundbrug en Turning Torso op de achtergrond.

Wil je liever de wildernis in, dan is het noorden van Skåne een goed idee. Hier vind je oerbossen en onbewoonde eilanden waar je kunt aanmeren. Populaire bestemmingen om te kanoën in Skåne zijn: Immeln, Ivösjön en Kullaberg.

Bezoek steencirkel Ales Stenar

Het grootste Vikingmonument van Zweden ‘Ales Stenar’ is gelegen in de plaats Kåseberga, zo’n 90 km van Kopenhagen. Ales Stenar is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de Noorse IJzertijd, rond 600 na Christus, maar nog lang niet alle vragen zijn beantwoord sinds het archeologische onderzoek is gestart in de jaren ’80.

Ga op onderzoek uit tussen de 59 zandstenen blokken, die samen een lengte hebben van maar liefst 67 meter. De Zweedse versie van Stonehenge is een plek om iets te leren over de geschiedenis van Scandinavië, maar je vindt er ook andere vormen van vermaak. Bezoek een van de nabijgelegen vissershaventjes waar je gerookte haring kunt proeven.

Geniet van de witte stranden met kleurrijke huisjes

Een bezoek aan Skåne is niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele witte zandstranden. Snuif de geur van de pijnbomen op en bewonder de vroijk gekleurde badhuisjes. Dankzij de ligging in het uiterste zuiden van Zweden heeft Skåne het langste badseizoen van het land, van mei tot september, met temperaturen tot ver boven de 20 graden. 

Wil je een stedentrip combineren met een bezoek aan een strand? De stranden van de badplaats Helsingborg strekken zich uit van Fortunabadet in het zuiden tot Domsten in het noorden. Parapeten-badet – Tropisch Strand – ligt midden in het centrum van de stad bij de havenpier. Ook Malmö heeft een mooi stadsstrand, Ribersborg, dichtbij het stadscentrum. Dit lange zandstrand met ondiep water is perfect voor gezinnen en kleine kinderen. Een geweldige plek om te spetteren, zonnebaden of duiken vanaf een van de pieren. Probeer een latté in een plaatselijk café, koester je in de sauna en geniet van plaatselijke specialiteiten in het restaurant.

Wil je echte witte zandstranden ontdekken buiten de steden dan zijn de stranden Täppet in Åhus, Mälarhusen and Sandhammaren, Lomma-Bjärred, Mölle, Rörum Strand en Skanör-Falsterbo aanraders. Skanör staat bekend om de felgekleurde badhuisjes. Het strand strekt zich uit van Kämpinge in het oosten, door Ljunghusen en helemaal naar Falsterbo en Skanör. Lunch of snack in het populaire restaurant Badhytten aan het strand in Skanör.

Ga terug in de tijd in één van de vele kastelen

Zie hoe de rijke mensen van Skåne leefden van de middeleeuwen tot vandaag. De rijke Deense adel bouwde hier burchten en kastelen voordat Skåne Zweeds werd. Geniet van een kasteelbezoek dat fascinerende verhalen onthult binnen de dikke muren. Overal in Skåne staan kastelen en kloosters, de oudste dateren van de 11e eeuw. Van middeleeuwse dodenvallen en spookachtige paviljoens tot gastronomische restaurants en prachtige kasteeltuinen, een rondleiding door de oude kastelen van Skåne zal je een plezierige en onvergetelijke reis door de tijd bieden.

Skarhult, zo’n 30 km boven Malmö, is een van de best bewaarde kastelen van Zweden. Het renaissance kasteel, gebouwd in de jaren 1560, biedt jaarlijkse tentoonstellingen met een nieuwe en creatieve kijk op de geschiedenis. Kasteel Bäckaskog, uit de 11e eeuw, was oorspronkelijk een klooster. Hier bracht de Zweedse koning Karl XV elke zomer door van 1845 tot aan zijn dood. Doe mee aan de begeleide spookwandeling of probeer het arrangement inclusief spooksafari en diner in het kasteelrestaurant. 

Een ander leuk kasteel voor het hele gezin is het Hovdala-kasteel uit 1511. Deze burcht speelde een centrale rol in de Zweeds-Deense oorlog in de 17e eeuw. In de zomermaanden is er een middeleeuwse markt en de beste ridders van Zweden meten hun krachten in klassieke toernooispellen, boogschieten en wapenvaardigheid. Het kasteelpark is het hele jaar door geopend en tijdens de zomer is er veel te doen voor kinderen, zoals hoeden zoeken, op stelten lopen en diverse tuinspelletjes.

Tot slot het Malmöhus-kasteel in het centrum van Malmö. Het oudste bewaard gebleven renaissancekasteel in de Scandinavische landen herbergt zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen. Bezoek het aquarium, beleef een uitbarstende vulkaan, of dwaal rond in de middeleeuwse tentoonstelling in de kelder. Als je hier een kaartje koopt, krijg je ook toegang tot het Technisch en Nautisch Museum aan de overkant van de straat, waar je aan boord van een echte onderzeeër kunt klimmen.

Fiets mooie routes

Met lange, kronkelige landwegen en adembenemende landschappen biedt Skåne een breed scala aan prachtige fietsroutes. En zowel het terrein als het klimaat zijn ideaal voor fietstochten. Of je nu samen met je gezin ontspannen tochten wilt maken in de prachtige natuur, of je persoonlijke snelheidsrecord verbreken, Skåne is de perfecte plek voor ieder type fietser.

Buiten de bebouwde kom vind je is een netwerk van landwegen, waarvan vele nauwelijks door automobilisten worden gebruikt. En er zijn veel fietspaden die helemaal autovrij zijn. Combineer ontspannen fietsen door velden en weiden met uitdagende heuvelritten langs de kust en intense natuurbelevenissen in de diepe bossen en nationale parken. Skåne heeft voor elke smaak en elk niveau iets te bieden.

Naar Blog overzicht