Toscane is een heerlijke vakantiebestemming. De gulle zon, het veelbezongen landschap, de prachtige oude steden en schilderachtige dorpjes, en niet te vergeten de culinaire specialiteiten, maken deze streek in centraal Italië tot één van de populairste toeristenregio’s in Europa. Met een beetje geluk pik je tijdens je vakantie ook nog een spectaculair schouwspel mee. Hier vind je – in chronologische volgorde – historische evenementen en traditionele festivals die elk jaar tussen juni en september worden gehouden in Toscane. Unieke belevenissen om mee te maken en je vakantiealbum op te fleuren met bijzondere foto’s.

Ferie delle Messi – 15 – 17 juni, San Gimignano

Ferie delle Messi
Ferie delle Messi

Drie dagen lang zijn de pleinen en steegjes van San Gimignano – een ommuurd heuvelstadje in de Val d’Elsa – het toneel van een middeleeuws straatfestival. Je kunt er dan slenteren over markten met middeleeuwse kunstnijverheidsproducten en luisteren naar verhalenvertellers, acteurs en muzikanten. Op zondagmiddag is er een ridderparade en een toernooi. Het meest spectaculaire en fotogenieke onderdeel van de Ferie delle Messi is de Corteo delle Messi, een optocht met meer dan vijfhonderd deelnemers in middeleeuwse kostuums door de straten van San Gimignano.

Luminara di San Ranieri – 16 juni, Pisa

toren van Pisa verlicht
toren van Pisa verlicht

Aan de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, steken de inwoners meer dan zeventigduizend lichtjes aan langs de gevels van de huizen en paleizen aan de rivier de Arno. De traditie van de Luminara dateert van 25 maart 1688, toen de urn van Ranieri in de kapel van de kathedraal van Pisa werd bijgezet. De dag na de Luminari zijn er processies, waarbij inwoners in middeleeuwse kleding door de stad lopen, ook kun je een roeiwedstrijd tussen verschillende teams uit Pisa bijwonen.

Giostra del Saracino – juni en september, Arezzo

Giostra del Saracino
Giostra del Saracino

Twee keer in de zomermaanden kun je in Arezzo een heus riddertoernooi meemaken. Dan treden de vier wijken van de stad in het strijdperk om de Lancia d’Oro te winnen, de ‘gouden lans’ – die overigens is gemaakt van walnotenhout. Deze eeuwenoude traditie is ooit begonnen als een serieuze militaire training. Vandaag de dag is het een uniek historisch schouwspel met kleurrijke kostuums, paarden en vlaggen.

Calcio Storico – 24 juni, Florence

Calcio Storico
Calcio Storico

Op 24 juni kunnen voetballiefhebbers een wel heel bijzondere wedstrijd bijwonen in Florence. Op die dag vieren de inwoners het feest van de patroonheilige van de stad, San Giovanni, ofwel Johannes de Doper. Je kunt kijken naar optochten en vaandelzwaaien, maar het hoogtepunt van de festiviteiten is het Calcio storico, wanneer het Piazza di Santa Croce dienst doet als een soort voetbalveld. De vier wijken van Florence nemen het dan tegen elkaar op in een potje historisch voetbal, dat overigens meer weg heeft van rugby. Deze traditie gaat terug tot 1530, toen de Florentijnen een slag om hun stad hadden verloren. Als blijk van minachtig voor de overwinnaars waren ze gewoon aan het voetballen toen de vijand de stad binnen trok.

Palio di Siena – 2 juli en 16 augustus, Siena

Palio di Siena
Palio di Siena

De traditionele paardenrace die twee keer in de zomermaanden wordt gehouden op het Piazza del Campo in Siena is wereldberoemd, en je zult er dan ook vroeg bij moeten zijn om een plek te vinden vanwaar je dit spektakel kunt volgen. Tijdens de Palio strijden 10 wijken van Siena voor de trofee, zoals ze dat al vanaf de middeleeuwen doen.

Deze eeuwenoude traditie heeft een boeiende geschiedenis. Het Piazza del Campo was van oudsher de plaats van openbare spelen als pugna, een soort bokswedstrijd en stierengevechten. Toen de groothertog van Toscane in 1590 het stierenvechten verbood, begonnen de races op de Piazza del Campo, eerst op buffels, later op ezels en vanaf 1633 op paarden. Weken voor de grote dag is de spanning al voelbaar, maar de strijd zelf is in een oogwenk gestreden. Het record voor de drie rondjes rond het plein staat op één minuut en dertien seconden.

Bravio delle Botti – de laatste zondag van augustus, Montepulciano

Bravio delle Botti
Bravio delle Botti

Op de laatste zondag van augustus nemen de acht wijken van Montepulciano – een wijnstadje in de heuvels, bekend om de Vino Nobile di Montepulciano – het tegen elkaar op in een race met wijnvaten. Elk team bestaat uit twee duwers, spingitori genaamd, die een vol wijnvat vanaf de Colonna de Marzocco heuvelop naar het Piazza Grande moeten rollen. Na de race kun je op het Piazza Grande aanzitten aan een feestmaal, waarbij de wijn uit de vaten natuurlijk rijkelijk vloeit.

Festa di Rificolona – 7 september, Florence

Festa di Rificolona
Festa di Rificolona

Ieder jaar op 7 september trekken jong en oud zingend door de straten van Florence met lampions. Deze traditie gaat terug tot de zestiende eeuw, toen boeren uit de omtrek naar het Piazza della Santissima Annunziata kwamen om de geboortedag van Maria te vieren. Veel boeren begonnen hun reis vóór zonsopgang, en om hun weg te verlichten, gebruikten ze lantaarns die aan het uiteinde van een stok waren vastgemaakt. De vrolijke processie begint om 20.00 uur en gaat van Piazza Santa Felicita naar Piazza SS. Annunziata.

En na de zomer…

paddenstoelen- en kastanjefestival Toscane
paddenstoelen- en kastanjefestival Toscane

Als het toeristenseizoen voorbij is, gaat het feesten gewoon door in Toscane. De evenementen en festivals in de herfstmaanden staat vooral in het teken van eten en drinken. Veel ‘sagres’, of festivals, zijn gewijd aan een lokaal product dat rond die tijd wordt geoogst. Je kunt dan genieten van ‘vino novello’, versgeperste olijfolie, truffels en andere heerlijkheden.

De festivals van Toscane zijn te talrijk om om ze allemaal op te noemen. Een tip: informeer bij de plaatselijke VVV welk evenement je tijdens je verblijf kunt meemaken. In Toscane wordt elke dag wel ergens iets gevierd!

Naar Blog overzicht