Van de torenhoge Dolomieten in het noorden tot de stranden van Puglia en de oude tempels van Sicilië, Italië is gevuld met uitstekende bezienswaardigheden. Deze variëren van prachtige natuurlijke en landschappelijke wonderen tot enkele van de grootste meesterwerken van kunst en architectuur die de wereld heeft gekend. Waar je ook voor kiest, Italië heeft het allemaal.

Plan jouw sightseeing met onze lijst met de beste plaatsen om te bezoeken in Italië.

1. Cinque Terre

De Cinque Terre in Italië
De Cinque Terre in Italië

Geen enkele lijst met de beste plaatsen om te bezoeken in Italië zou compleet zijn zonder Cinque Terre te vermelden. Dit kustgebied is zo schilderachtig dat het moeilijk te geloven is dat het echt is! Cinque Terre is de verzamelnaam van vijf pittoreske heuveldorpjes langs de kust van de Italiaanse Rivièra in de regio Ligurië.

De 5 steden van de Cinque Terre zijn Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Deze kleurrijke stadjes liggen tussen de azuurblauwe zee aan de ene kant en de steile heuvels bezaaid met wijngaarden aan de andere kant. Dit betekent dat je Cinque Terre niet gemakkelijk met de auto kunt bereiken en de beste manier om te bezoeken is per boot, per trein of door het Cinque Terre-pad tussen de dorpen te wandelen.

2. Capri

Capri eiland in Italië
Capri eiland in Italië

Iconische Capri is zowel een van de mooiste plekken in Italië als een van de beroemdste mediterrane eilanden van het land. Ooit geliefd bij keizer Tiberius, inspireert de mix van oude monumenten, mooie steden en stranden tegenwoordig een soortgelijke passie bij de hordes beroemdheden die hier elke zomer afdalen.

Maar laat dat je er niet van weerhouden een bezoek te brengen. Begin met een wandeling door Capri Town om de sfeer op te snuiven en ga vervolgens op verkenning door de grote Romeinse villa’s van het eiland. En mis een reis naar Anacapri niet tijdens een Blue Grotto-cruise om een van Europa’s meest verbazingwekkende natuurlijke fenomenen te zien.

3. Rome

Rome stad in Italië
Rome stad in Italië

Zowel vanwege zijn geschiedenis als de hoofdstad van een groot deel van het oude Europa en vanwege zijn huidige rol als een van Europa’s meest levendige steden, staat Rome voor de meeste toeristen die naar Italië reizen bovenaan de lijst van te bezoeken plaatsen. Overblijfselen van zijn oude glorie – het Colosseum, het Forum, het Pantheon, de Via Appia en de Palatijn – wedijveren met de enorme rijkdom van het Vaticaan als topattracties.

Maar neem naast de belangrijke bezienswaardigheden zoals de Sixtijnse Kapel en de Pieta van Michelangelo, ook de tijd om van de stad zelf te genieten. Ontspan in de tuinen van Borghese, eet gelato op de Spaanse Trappen, verken de smalle straatjes van Trastevere, nip ’s ochtends cappuccino in cafés, etalagewinkel aan de Via Veneto en gooi een muntstuk in de Trevifontein, zodat je keer op keer kunt terugkeren. Je kunt niet alles in een enkel bezoek zien, hiervoor zijn meerdere reizen nodig.

4. Florence

Florence stad in Italië
Florence stad in Italië

Florence, de hoofdstad van Toscane, wordt vaak omschreven als een kolossaal openluchtmuseum vanwege de enorme hoeveelheid kunst en architecturale schatten. De schat aan kunstmeesterwerken van Florence is overal in de stad te vinden, vervat in het grote aantal musea, prachtige kerken, zoals de koepelvormige Santa Maria del Fiore, en internationaal gewaardeerde kunstgalerijen zoals de Ufizzi en het Palazzo Pitti.

Het Piazza della Signoria, het centrale plein, herbergt prachtige gebouwen en wereldberoemde sculpturen zoals Cellini’s Perseus met het hoofd van Medusa, Ammannati’s Neptunusfontein en Michelangelo’s standbeeld van David.

Wandelen is de beste manier om de belangrijkste bezienswaardigheden in het stadscentrum te zien. Enkele van de beste plekken om te wandelen zijn de Ponte Vecchio, een prachtige brug over de rivier de Arno en met een aantal juweliers. De markten van Florence zijn een andere goede plek om te wandelen. De markten van San Lorenzo behoren tot de meest populaire waar toeristen een scala aan lokaal geteeld voedsel en handgemaakte goederen kunnen vinden.

5. Het Gardameer

Gardameer in Italië
Gardameer in Italië

Het Gardameer, het grootste meer van Italië, biedt de perfecte mix van geschiedenis, cultuur en buitenavontuur. Wandel door citroenboomgaarden in Limone, windsurf in Riva del Garda of verken oude kastelen in Malcesine. Aan de zuidkant van het meer ligt Sirmione, een populaire badplaats met Romeinse ruïnes, middeleeuwse kastelen en thermale baden.

Het Iseomeer is een van de minder bekende meren van Italië, hoewel het de thuisbasis is van het grootste meereiland van Midden-Europa. Monte Isola is bezaaid met schilderachtige dorpjes en verschillende prachtige 15e-eeuwse kerken.

6. Venetië

Venetië in Italië
Venetië in Italië

Venetië, een van de beste reisbestemmingen van Italië, is een unieke stad die is gebouwd op een lagune omringd door de Adriatische Zee. Venetië, gelegen in het noordoosten van Italië, is een archipel van 118 eilanden die allemaal met elkaar zijn verbonden door honderden prachtige bruggen en schilderachtige grachten. Van de grachten is het Canal Grande het meest bekend en verdeelt de stad in twee delen. Pittoreske waterwegen en historische architectuur maken Venetië tot een van de meest romantische steden ter wereld.

Venetië is vaak druk en duur, maar zeker een bezoek waard om zijn prachtige bezienswaardigheden te zien, zoals het San Marcoplein en de basiliek, het Dogenpaleis en de Rialtobrug. Een van de meest populaire dingen om te doen in Venetië is een gondeltocht maken langs het Canal Grande. Het is echter net zo leuk om met een vaporetti langs de rustige achtergrachten te rijden.

Elk jaar organiseert Venetië een van de levendigste carnavalsfestivals van Italië, waar de straten gevuld zijn met mensen gekleed in kleurrijke kostuums en maskers, en het Canal Grande vol met vloten versierde boten en gondels. Een populair souvenir om te kopen in Venetië is een van de prachtig vervaardigde carnavalsmaskers.

7. Amalfi

Amalfi kust Italië
Amalfi kust Italië

De kust van Amalfi, gelegen in de zuidwestelijke regio Campanië van Italië, staat bekend om zijn buitengewone schoonheid, waardoor het een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Italië is. De kust van Amalfi strekt zich uit langs de zuidkant van het schiereiland van Sorrento en wordt gewaardeerd om zijn pittoreske kustlijn met glinsterende baaien, steile kliffen, citroenbomen, veelkleurige villa’s en chique resorts.

Een van de meest romantische en chique steden langs de kust van Amalfi, Positano’s vele visitekaartjes omvatten prachtige kiezelstranden, pastelkleurige huizen, schilderachtige bergen, watervallen en een 13e-eeuwse Zwarte Madonna.

Een van de grotere steden, Amalfi, heeft mooie pleinen met restaurants en souvenirwinkels. De stad Ravello, gelegen op een heuvel met uitzicht op Amalfi, is geliefd vanwege zijn prachtige villa’s met tuinen en kunstwerken, evenals zijn levendige kunst- en muziekfestival. Furore wordt vaak de Painted Town genoemd vanwege de vele met muurschilderingen beschilderde huizen, en heeft ook een betoverende baai.

Naar Blog overzicht