De Apennijnen, of wat in het Italiaans de Appennino genoemd wordt, is een reeks bergketens begrensd door smalle kustgebieden die de fysieke ruggengraat vormen van het schiereiland Italië. Vanaf de Cadibona-pas in het noordwesten, dicht bij de Maritieme Alpen, vormen de Apennijnen een grote boog, die zich uitstrekt tot aan de Egadische eilanden ten westen van Sicilië. De totale lengte is ongeveer 1.400 kilometer.

De noordelijke Apennijnen lopen van Ligurië tot aan de bergpas Bocca Trabaria, iets ten zuiden van het punt waar de regio’s Toscane, De Marken en Umbrië elkaar raken. De noordelijke Apennijnen zijn een paradijs voor wandelaars, omdat de bergroppen er vrij vlak zijn en daarom toegankelijk voor wandelaars van elk niveau. Omdat een wandelvakantie in het noorden van de Apennijnen een geweldig idee is, hebben wij de 6 beste locaties uitgekozen waar een wandeling je gegarandeerd tot enkele plaatsen zal leiden met geweldige uitzichten.

1. De vele routes rond Montese

Montese in Italie
Montese in Italie

Montese is een klein stadje in de Apennijnen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde. Montese was namelijk de locatie voor een van de laatste gevechten in Italië. Het dorp zelf dateert uit 600 voor Christus en ligt ook langs een oude Romeinse weg. Wandelen rond Montese is een van de beste manieren om meer van het landschap te zien. Je hebt er makkelijkere wandelingen zoals de Monte Belvedere – Vista Panoramica ronde wandeling die start vanuit Castelluccio van 4,2 kilometer en de wandelroute vanuit Montalbano voor 4,3 kilometer. Voor een langere wandeling kun je kiezen voor de Monte Belvedere wandeling vanuit Gaggio Montano van 17,1 km.

2. Wandelen door het Abruzzo National Park

meer fan Abruzzo
meer fan Abruzzo

Er zijn 150 goed gemarkeerde wandelroutes om uit te kiezen in het Abruzzo National Park, waarvan de meeste gemakkelijk en toegankelijk zijn voor mensen van elke leeftijd of niveau. Een gemakkelijk route in het national park loopt van de stad Pescasseroli naar de berghut Jorio op een hoogte van 1835 meter. Vanaf daar kun je bijna het hele grondgebied van het Abruzzo National Park zien dat zich uitstrekt tot aan de horizon. Het hoogtepunt van deze wandeling is ook een geweldige plek om beren te spotten. Het Abruzzo National Park is daarnaast ook de thuisbasis van enkele zeldzame dieren, daarom zul je er waarschijnlijk edelherten en reeën, gemzen zien en je kunt er soms zelfs grijze wolven tegenkomen.

3. Sentiero Azzurro, Cinque Terre

wandelen in Cinque Terre
wandelen in Cinque Terre

De Cinque Terre, een van de meest pittoreske plaatsen in Italië, is echt net zo adembenemend als de foto’s doen vermoeden. Het blauwe pad of Sentiero Azzurro is het gemakkelijkste, bekendste en populairste pad om de verschillende stadjes in Cinque Terre te bezichtigen. Het is verdeeld in vier secties en verbindt alle vijf de dorpen van de Cinque Terre. De Sentiero Azzurro is wel een behoorlijk intense wandeling, en daarom niet voor iedereen. De route gaat sterk omhoog en omlaag en het pad is helemaal niet geplaveid, het bestaat meestal uit aarde met rotsen en wortels die er af en toe uitsteken. Het is daarom belangrijk om goede wandelschoenen te dragen bij het verkennen van deze wandelroute. De totale lengte van de wandeling is 12 kilometer.

4. Wandelen door Toscane

uitzicht in Toscane
uitzicht in Toscane

Toscane is een van de meest populaire regio’s van Italië en is perfect voor een wandelvakantie. Drukke steden als Florence, Siena en Livorno blijven de belangrijkste attracties, maar een groeiend aantal bezoekers kiest voor een meer actieve vakantie in de meer rustige omgeving van het heuvel- en berglandschap in het binnenland. Met zijn smalle paden, groene bossen, bergpassen, middeleeuwse steden, kerken en kloosters is Toscane een geweldige plaats om door te wandelen. Aan de ene kant omzoomd door de kust en aan de andere kant begrensd door de Apennijnen, is het landschap in Toscane vrij gevarieerd, waardoor er heel veel wandelmogelijkheden zijn. Je kunt er een halve dag op uit trekken of voor een lange of zelfs meerdaagse wandeling kiezen zoals de Via Francigena. De Via Francigena is een oud pelgrimspad dat loopt van Canterbury naar Rome via Toscane en is in totaal 2000 km lang.

5. De Watervallen van Acquacheta

De Watervallen van Acquacheta
De Watervallen van Acquacheta

Het Nationaal Park Foreste Casentinesi ligt in de Apennijnen tussen Florence en Forlì. In het park stroomt de beek genaamd Acquacheta die, net voordat deze in de rivier de Montone uitmondt, zo’n 90 meter naar beneden spettert en prachtige watervallen vormt. De gebruikelijke excursieroute die wordt ondernomen om de Acquacheta-watervallen te bereiken is een ringroute die vertrekt en aankomt vanuit het gezellige gezellige dorpje San Benedetto. Dit pad is 11 kilometer lang en zal ongeveer 4 uur in beslag nemen. Een alternatief voor het populaire pad dat begint bij San Benedetto is een pad dat begint en eindigt bij de Passo della Peschiera en de berg Lavane kruist. Deze wandelroute is 14 kilometer lang.

6. Een zomerwandeling in Abetone

wandelen bergen Abetone
wandelen bergen Abetone

Het Toscaanse Abetone is een van de belangrijkste skigebieden in de Apennijnen met meer dan 54 kilometer aan skipistes verdeeld over 4 valleien. Maar tijdens zomerseizoen is Abetone de perfecte locatie voor een rustgevende wandelvakantie. Het centrum van Abetone wordt omgeven door beukenbossen en dennenbomen die gemakkelijk kunnen worden verkend door gebruik te maken van de vele wandelpaden. Wandelen in de vallei is niet veeleisend en daarom toegankelijk voor elk niveau. Via een van de wandelroutes kun je de Monte Cimone beklimmen. Vanaf de top van deze berg heb je een adembenemend uitzicht op het Gardameer.

Naar Blog overzicht