Als je met de trein reist, kun je comfortabel zittend in een fauteuil de wereld observeren. Het is een beetje zoals het kijken naar een film, waarvan de beelden door de ramen glijden. Sommige treinen in Italië doorkruisen spectaculaire landschappen en laten je genieten van majestueuze bergen, brede valleien, steile kliffen en prachtige wateren bewonderen. Ontdek Italië vanuit het raam in een trein langs deze 7 sensationele spoorlijnen.

De Centovalli-spoorlijn

De Centovalli-spoorlijn
De Centovalli-spoorlijn

De Centovalli-spoorlijn maakt een deel uit van de connectie tussen Brig en Lucarno en biedt een unieke treinreis door afgelegen valleien in Noord-Italië en Zuid-Zwitserland. Deze treinrit is 52 kilometer lang, kruist door 2 landen, rijdt over 83 bruggen en door 31 tunnels. De wit en blauwe trein vertrekt uit Piemonte en gaat vervolgens verder via Domodossola, een middeleeuwse stad, genesteld in de vallei van de Toce-rivier, aan de monding van zeven alpenvalleien. Hierna komt de trein aan in Lucarno, met uitzicht op het Lago Maggiore en omgeven door adembenemende bergen.

De Bernina-spoorlijn

De Bernina-spoorlijn
De Bernina-spoorlijn

De Bernina-spoorlijn is wereldberoemd en werd in 2008 uitgeroepen tot werelderfgoed. En wie de treinrit maakt, snapt ook waarom. Deze unieke spoorlijn verbindt het Italiaanse Tirano in Lombardije met de bekende Zwitserse badplaats Engadin, St. Moritz. Il Trenino Rosso of De Rode Trein, zo genoemd door de vlammende kleur van zijn wagons, doorkruist al meer dan 100 jaar grazige weiden, gletsjers en bergmeren. Tijdens een reis van ongeveer tweeënhalf uur beschrijft een audiogids in vier talen de wonderen van het landschap. De Bernina Express onderscheidt zich als de hoogste treinlijn van Europa, maar ook als de langzaamste trein van Europa.

De Cinque Terre Express

De Cinque Terre Express
De Cinque Terre Express

De Cinque Terre Express is een regionale trein die door het nationale park rijdt en dat net als de Bernina-spoorlijn door UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. De route die La Spezia in een uur en een kwartier met Genua verbindt, doorkruist de vijf vissersdorpen die nu over de hele wereld bekend zijn: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en ten laatste Monterosso. De trein stopt in elk van deze 5 dorpjes, gelegen op de rotsachtige klif met uitzicht op de Ligurische Zee. Met de Cinque Terre Express kun je telkens van de trein stappen en de dorpen één voor één bezoeken, om dan weer aan boord te gaan.

De Italiaanse “TranSiberiana”-spoorlijn

De “Transiberiana d’Italia” is de hoogste en in veel aspecten de meest spectaculaire spoorlijn in Italië. Je doorkruist 70 km aan parken en natuurgebieden in de Abruzzen en Molise. De lijn, die lange tijd verlaten was, werd onlangs opnieuw geactiveerd en is een echte aanrader. Elke maand vertrekt de trein vanuit Sulmona, om de majestueuze bergen in het Majella National Park en de Abruzzo-hooglanden te doorkruisen, en rijdt vervolgens op de spoorlijn uit 1897 het groene en wilde gebied van Alto Molise binnen, waar passagiers rondleidingen worden aageboden en je wijnen en typische gerechten kunt proeven.

Il Trenino Verde

groene trein Sardinië
groene trein Sardinië

Een van de beste manieren om de verschillende delen van het Italiaanse eiland Sardinië te verkennen is per “Trenino Verde” of ook wel bekend als het “groene treintje”. Il Trenino Verde is het langste toeristische spoorwegnet van Europa (438 km), dat al 130 jaar het hart van het eiland via vijf verschillende routes met de kust verbindt. Het binnenland van het eiland wordt vaak uitgesloten van de belangrijkste toeristische routes en deze treinreis is de beste manier om het echte Sardinië te ontdekken. Deze trein voert je mee tussen de ongerepte landschappen van het Sardijnse platteland, moeilijk te bereiken met een ander vervoersmiddel.

De Oriënt Express van de Drie Valleien

Oriënt Express Italië
Oriënt Express Italië

De historische treinlijn bijgenaamd de Oriënt Express rijdt van Genua naar de bergen door de valleien van Bisagno, Polcevera en Scrivia. Op een zomerse dag zie je vanuit je raampje de berg van Portofino en Corsica. Aan boord van de trein ga je 100 jaar terug in de tijd. Sommige rijtuigen dateren van 1929 en het interieur heeft nog de originele houten stoelen en de bronzen en messing afwerking.

Een nieuwe luxe versie van de Orient Express – bijgenaamd La Dolce Vita – zal in 2023 klaar zijn om reizigers te ontvangen. Er worden dan zes verschillende treinen gelanceerd in 14 Italiaanse regio’s, met 3 internationale routes en meer dan 10.000 kilometer aan spoorlijnen.

De Adriatische Spoorweg

De Adriatische Spoorweg in Italië
De Adriatische Spoorweg in Italië

In Italië vind je niet alleen geweldige treinlijnen in de bergen en valleien, je kunt er ook de Adriatische Spoorweg nemen die je helpt de verschillende badplaatsen te bereiken. De Adriatische spoorlijn verbindt in 40 minuten de steden Ancona en San Benedetto del Tronto in de regio Marche, en biedt een spectaculaire reis met een rustgevend uitzicht op slechts een paar meter van de zee. Neem plaats op de stoeltjes aan de linkerkant van de trein als je optimaal wilt genieten van het uitzicht.

Naar Blog overzicht