Nachttreinen zijn een geweldige manier om te reizen. Je stapt de trein in, je wordt in slaap gewiegd en wordt wakker op je vakantiebestemming. Op vakantie gaan met de nachttrein geeft je de mogelijkheid om tijdens het reizen al te kunnen rusten, veel beter dan rechtop in een kleine vliegtuigstoel zitten.

Daarnaast is het gebruik van een trein om te reizen natuurlijk ook beter voor het klimaat, in vergelijking met een vliegreis. Hoewel Europese nachttreinen vroeger vaker voorkwamen, maken ze de laatste jaren een comeback. Daarom willen we deze twee nachttreinritten vanuit Brussel bespreken.

Brussel – Wenen (ÖBB NightJet)

nachttrein naar Wenen
nachttrein naar Wenen

De rechtstreekse slaaptrein van Nightjet naar Wenen vertrekt drie keer per week rechtstreeks vanuit Brussel en Luik. Je kunt op maandag-, woensdag- en vrijdagavond vanuit België naar Oostenrijk vertrekken en op zondag-, dinsdag- en donderdagavond vanuit Oostenrijk naar Brussel reizen. Je kunt na Luik afstappen in Keulen, Frankfurt, Nuremburg, Linz voor je aankomt in Wenen.

3 soorten treinkaartjes

Op de Nightjet-trein kunt je, afhankelijk van jouw eisen qua comfort, kiezen uit de drie verschillende categorieën tickets: zitrijtuig, bank of couchette en slaapcabine of sleeper. De zitjes zijn individuele stoelen in aparte compartimenten van 6 passagiers. De couchettes zijn slaapplaatsen in een coupé van 4 passagiers (1e klas) of 6 passagiers (2e klas). De Sleeper slaapcabines zijn Standaard of Deluxe slaapcompartimenten met 1, 2 of 3 bedden

Je kunt al treinkaartjes voor een zitplaats kopen vanaf 29 euro, maar in de meeste gevallen ligt de prijs toch een stuk hoger. De prijzen voor een goedkope ligplaats in een couchette start vanaf 49,90 euro, die couchette deel je dan met 4 of 6 personen. De prijzen voor slaapplaatsen in een slaapcabine starten vanaf 89,90 euro.

Het standaardbedrag dat je betaalt ligt wel meestal wat hoger dan de goedkoopste prijs. Als je kiest voor een bank of slaapcabine, dan betaal je werkelijk wel meer dan wanneer je het vliegtuig zou nemen. Maar de ervaring in een nachttrein kan dit het wel waard maken. En zeker als je je rit op tijd boekt, denk dan aan 6 maanden of meer van te voren, dan kom je in aanmerking voor het goedkoopste tarief.

Ontspannen reizen

vakantie in Wenen
vakantie in Wenen

Klopt het dat reizen met de trein een stuk beter is dan met een vliegtuig? Vast en zeker! ÖBB of Österreichische Bundesbahnen, die claimt Europa’s grootste exploitant van nachttreinen te zijn, zei dat reizen tussen Wenen en Brussel met de trein 10 keer minder CO2 uitstoot dan dezelfde reis per vliegtuig. De nachttrein Brussel-Wenen rijdt samen met de Belgische staatsspoorwegen NMBS, die de locomotief en machinisten op het Belgische deel van het traject levert.

’s Avonds stap je gewoon op de trein om 18u04 uur in Brussel-Zuid, en hoef je zich verder van niets anders aan te trekken. Om 19u08 kun je opstappen in Luik en via Aachen (20u05), Keulen (21u08), Frankfurt am Main (00u06) en Linz (06u45) kom je om 08u27 aan in Wenen. Begin dan de dag erop ’s ochtends ontspannen en energiek met een ontbijt, wat inbegrepen is bij de slaapbank en de slaapcabines. Is dit geen geweldige manier om je vakantie te beginnen, na een goede nacht slapen?

Brussel – Amsterdam – Berlijn – Praag (European Sleeper)

nachttrein Praag
nachttrein Praag

Vanaf de zomer van 2022 rijden er ook nachttreinen tussen Brussel, Amsterdam, Berlijn en de Tsjechische hoofdstad Praag. De diensten zullen worden geëxploiteerd door een nieuwe Belgisch-Nederlandse spoorwegmaatschappij genaamd European Sleeper. Momenteel rijdt er dus slechts één nachttrein vanuit België, namelijk de NightJet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB deze rijdt tussen Brussel en Wenen.

Aanvankelijk was het doel om de nachttreinen in het voorjaar van 2022 te lanceren, wat werd uitgesteld tot “het begin van de zomer”. Ook deze streefdatum wordt echter niet gehaald en het is nog niet duidelijk wanneer de nachttreinen daadwerkelijk zullen gaan rijden. Om teleurstelling te voorkomen stelt de start-up voorlopig geen nieuwe startdatum voor, maar zouden de nachttreinen eerder vroeger dan later van start moeten gaan.

Nieuwe locaties

Het is op dit moment ook nog steeds niet duidelijk welke steden op het traject zullen staan. Het is zo goed als zeker dat Brussel, Amsterdam, Berlijn en natuurlijk Praag hun plaatsje zullen hebben, maar mogelijk komen daar ook nog Antwerpen, Rotterdam, Hannover, Dresden, Bad Schandau, Děčín en Ústí nad Labem (beide in Tsjechië) bij. Mogelijk wordt gekozen om verschillende steden toe te voegen aan verschillende trajecten, om zo de hoeveelheid haltes en reistijd tot een minimum te beperken. Dit is alvast wat op dit moment terug te vinden is op de website van European Sleeper.

Alle treintickets met ligbed

nachttrein European Sleeper
nachttrein European Sleeper

Er is ook al informatie over de rijtuigen en de reistijden. De spoorlijn tussen Brussel en Praag zou starten met drie wekelijkse diensten en is van plan om zo snel mogelijk uit te breiden naar de dagelijkse dienst. Elk ticket is inclusief gratis wifi, ontbijt en een ligbed. Van zitplaatsen lijkt dus geen sprake bij European Sleeper. De prijzen voor deze trein zijn nog niet bekend, maar tickets zullen beschikbaar zijn zodra de daadwerkelijke lanceringsdatum is aangekondigd. In 2023 wordt normaal gezien ook Warschau toegevoegd en in 2024 een nog onbekende bestemming. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar de mogelijkheid om per nachttrein op vakantie te gaan naar de vele leuke steden die Europa te bieden heeft.

Naar Blog overzicht