Heb je plannen om er een weekje of een paar dagen tussenuit te gaan in de kerstvakantie, maar weet je nog niet waarheen? Deze steden laten zich in de kerstperiode van hun mooiste kant zien.

1. Londen

Kerstsfeer in Londen
Kerstsfeer in Londen

Londen is de kersthoofdstad van Europa. Als op 1 december de lichtjes aan gaan in de kerstboom op Trafalgar Square, begint de stad zich op te maken voor de feestdagen. Zoals veel in Engeland is ook deze gigantische spar een traditie. Sinds 1947 is hij een geschenk van de Noorse bevolking als dank voor de Britse hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. En de lichtjes worden elk jaar aangestoken door een prins of prinses.

Kerstmis in Londen staat vooral in het teken van winkelen. Wereldberoemde winkelstraten als Regent Street, Oxford Street en Carnaby Street zijn fantastisch verlicht en de etalages van de grote Londense warenhuizen als Harrods en Selfridges zijn niet minder dan spectaculair. Kerstmarkten vind je overal in Londen. De grootste en bekendste is Winter Wonderland in Hyde Park. Hier vind je meer dan 100 houten stalletjes waar je de mooiste kerstcadeaus kunt kopen. Maar ook de grootste openluchtijsbaan van Engeland, een reuzenrad en een ‘Magisch IJskoninkrijk’, gemaakt van meer dan 500 ton ijs en sneeuw, behoren tot de attracties van Winter Wonderland.

Voor een meer ingetogen kerstbelevenis zijn er veel traditionele vieringen in de Londense kerken. St Paul’s Cathedral speelt gastheer voor een reeks muzikale evenementen en traditionele diensten tijdens de kerstperiode. Je kunt hier lezingen door beroemdheden bijwonen en kerstliederen meezingen met het koor.

2. Wenen

Kerstmarkt op de Rathausplatz in Wenen
Kerstmarkt op de Rathausplatz in Wenen

‘Kerstmis in Wenen’ is de titel van een tv-film uit 2020. Jess, een concertvioliste die het niet meer ziet zitten, gaat naar Wenen voor een optreden. Terwijl ze daar is, vindt ze weer inspiratie en een nieuwe liefde. Niet voor niets is Wenen het decor voor deze love story. Normaal al een bijzonder mooie en sfeervolle stad, is Wenen in de kersttijd een romantische topbestemming. De barokke paleizen zijn schitterend verlicht en overal in de stad vind je kerstmarkten, die allemaal hun eigen charme en karakter hebben. Het beroemdst is de kerstmarkt op het plein van Schloss Schönbrunn. Maar zeker zo bijzonder is de Weihnachtsmarkt am Spielberg in de wijk Spittelberg. De biedermeiergevels langs de smalle straatjes herbergen kunstgalerijen en werkplaatsen van ambachtslieden, en je vindt er de meest bijzondere kerstcadeaus.

3. Rome

Gepofte kastanjes, een Romeinse kersttraditie
Gepofte kastanjes, een Romeinse kersttraditie

Kerstmis in Rome is ‘zo oud als de weg naar Rome’. Hoewel de eerste melding van een christelijke kerstviering dateert van 336 na Christus, zijn veel tradities die vandaag de dag nog springlevend zijn aanzienlijk ouder. Ze komen voort uit het heidense Saturnalia feest, dat al lang voor het begin van onze jaartelling in de maand december werd gevierd. En tradities zijn tekenend voor de manier waarop Romeinen Kerstmis vieren. Vaak hebben deze – hoe kan het ook anders in Italië – te maken met eten en drinken. Kerstmis is vooral een feest om samen met de familie te genieten van uitgebreide maaltijden, waarbij traditioneel het eten van vlees wordt vermeden. Verwacht ook in de restaurants veel vis en zeevruchten op het menu. Een andere traditie is het smikkelen van kastanjes, die overal in de stad op houtskoolvuurtjes worden gepoft.

In tegenstelling tot andere favoriete kerststeden kent Rome weinig kerstmarkten. Eigenlijk is alleen de kerstmarkt op de Piazza Navona het vermelden waard. Je vindt er kraampjes met lekkernijen en een draaimolen voor de kleintjes. Maar misschien wordt het gemis aan markten voor jou goedgemaakt door een belevenis die uniek is in de wereld: kerstavond met de paus! Zowel de lokale bevolking als toeristen verzamelen zich om 21.30 uur voor de heilige mis die wordt gecelebreerd door de paus in de Basiliek van St. Pieter. De kerk is dan afgeladen vol, maar je kunt de mis uitstekend volgen op het plein van de St.Pieter, waar grote tv-schermen staat opgesteld.

4. München

Kerstmarkt in München
Kerstmarkt in München

In de stad van het Oktoberfest is ook Kerstmis een feest om mee te maken. Overal in de oude binnenstad vind je sfeervolle ‘Weihnachtsmärkte’, in kerken en kathedralen klinken kerstliederen en orgelmuziek en de winkelstraten zijn sprookjesachtig verlicht. Met een beetje geluk zijn de Alpenhellingen die het decor van de stad vormen al met sneeuw bedekt, zodat je deze stedentrip kunt combineren met de eerste afdalingen van het seizoen. Van de vele kerstmarkten in München is de Christkindlmarkt Rund Um Den Marienplatz de beroemdste. Je vindt hem in het hart van de oude stad, op de plek waar hij al vanaf 1642 wordt gehouden. Een andere ‘must’ is een bezoek aan het Tollwood Winter Festival op het beursterrein waar ook het Oktoberfest plaatsvindt. Behalve een internationale kerstmarkt, waar je producten uit de hele wereld kunt kopen en allerlei etnische keukens uitproberen, kun je hier genieten van een kleurrijk cultureel programma, met wereldmuziek, kunstworkshops en theater- en circusuitvoeringen.

5. Valkenburg

Kerstmarkt in de Valkenburgse Gemeentegrot
Kerstmarkt in de Valkenburgse Gemeentegrot

Jawel, ook ons eigen toeristenstadje verdient een plek in de top 5. In de Gemeentegrot aan de voet van de Cauberg wordt van 18 november tot en met 30 december 2022 weer Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt gehouden. Slenteren langs de stalletjes door de gangen van een eeuwenoude mergelgroeve is een unieke belevenis. Zo uniek dat Valkenburg in de categorie ‘gemeenten tot 100.000 inwoners’ werd gekroond tot ‘European City of Christmas 2018’.

Maar niet alleen de kerstmarkt maakt Valkenburg een geweldige bestemming voor de kerstvakantie. Het kasteelstadje is een goed uitgangspunt om de omgeving te verkennen. Maastricht met zijn luisterrijke en oergezellige centrum ligt op 10 minuten, en binnen een half uur zit je in de Belgische Ardennen. Bovendien vind je in Valkenburg en directe omgeving een ruime keus aan vakantiehuizen.

Naar Blog overzicht