Parijs wordt door velen beschouwd als de meest romantische, elegante en verfijnde stad ter wereld, maar er zijn veel andere steden in Frankrijk die een bezoek waard zijn. Hoewel een trip naar de Franse hoofdstad natuurlijk op je to-do-lijstje zou moeten staan, willen we naast Parijs 5 andere steden voorstellen die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een stedentrip.

Hoofdplein van lille, Noord-Frankrijk

Lille

We beginnen met Lille dicht bij de grens van België, de grootste stad van Noord-Frankrijk. Rijsel in het Nederlands was vroeger een handelsstad die haar rijkdom dankt aan het feit dat het tussen Vlaanderen en Parijs ligt. Veel mensen kennen Lille als een stad waarlangs je voorbijrijdt richting Parijs, maar de stad heeft eigenlijk best veel te bieden. Lille heeft veel van zijn historische rol als handelscentrum behouden met zijn beurzen, markten en boetiekjes. De Noord-Franse stad heeft daarnaast ook een levendige universiteitsgemeenschap en een bruisend nachtleven.

Lille heeft een architectuur met een diepe Vlaamse geschiedenis en zal daarom zeer herkenbaar aanvoelen voor Belgen die deze stad bezoeken. Place Charles de Gaulle, vernoemd naar de Franse generaal en president, is een populair centraal plein in de oude binnenstad van Lille en perfect om een biertje te drinken op een terrasje. De Notre Dame de la Treille valt het meest op met betrekking tot de toeristische attracties in de stad. De neogotische kathedraal werd halverwege de 19de eeuw aangevangen, werd pas in 1999 voltooid en ziet er daarom vrij modern uit.

Porte Cailhau, Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux is natuurlijk erg befaamd vanwege de Franse rode wijn maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Bijgenaamd “de schone slaapster” is Bordeaux de laatste jaren heel hard in populariteit gestegen bij toeristen. Liefhebbers van zeevruchten kunnen smullen van de oesters uit de baai van Arcachon die door de betere voedselrecensenten als de beste ter wereld worden beschouwd. Bewoners en bezoekers waarderen het zeer gemoedelijke tempo van de stad, genieten daarom van een lange maaltijd en het eten en drinken van kwaliteitsproducten hoort daarbij.

La Cite du Vin, ’s werelds eerste wijnmuseum in zijn soort, werd pas enkele jaren geleden geopend, en is zeker het bezichtigen waard. Het wijnmuseum is veel meer dan een traditioneel museum en de tentoonstellingen zijn interactief en betrekken iedereen, van de informele wijndrinker tot de wijnliefhebber. Een groot voordeel van deze fantastische stad is dat het fietsvriendelijk is en je deze groene stad daarom zou kunnen verkennen tijdens een korte fietsvakantie. Hoewel Bordeaux niet aan het water ligt, is het heel gemakkelijk om de oceaan te bereiken met veel stranden op minder dan een uur rijden met de auto of 3 a 4 uur met de fiets.

Stadtbild von Lyon, Frankreich bei Sonnenuntergang.

Lyon

Lyon, de op twee na grootste stad van het land, ligt op de plek waar de rivieren Rhône en Saône samenkomen. Parijs, Nice, Bordeaux zijn de meest populaire steden om te bezoeken voor toeristen, maar er is geen goede reden waarom Lyon niet in deze lijst zou moeten staan. Lyon is de gastronomische hoofdstad van het land, staat bekend om zijn historische en architectonische bezienswaardigheden en is daarom de thuisbasis van verschillende UNESCO-werelderfgoederen. Lyon is een grote oude stad uit de renaissance, met Romeinse ruïnes, historische industriële wijken en de vorstelijke 19e-eeuwse wij genaamd Presqu’île.

“La Ville des Lumières” was ooit de hoofdstad van het Romeinse Gallië en de perfecte locatie voor een stedentrip tussen mei en september. Je hoeft niet eens het vliegtuig te nemen want met de TGV sta je al in 4u40 minuten in het centrum van de stad als je vertrekt vanuit Brussel. Naast het bezoeken van het historisch centrum genaamd Vieux Lyon moet je zeker en vast de wijk Croix Rousse, de Notre-Dame de Fourvière, Musée Gallo-Romain de Fourvière, de Cathédrale St-Jean-Baptiste en het Musée des Beaux-Arts verkennen als je van museums houdt.

Kathedraal Saint Pierre in Nantes

Nantes

Nantes is de perfecte bestemming voor een romantische stedentrip voor een weekendje. Het is de hoofdstad van de Pay de la Loire en deze stad heeft zichzelf de afgelopen decennia echt getransformeerd. Nantes biedt een mix van historische gebouwen en moderniteit en staat erom bekend dat het hoog op de lijst van levenskwaliteit staat. Nantes is een uiterst gezellige stad en daarom ontsnappen zelfs Parijzenaars graag aan de drukte van de hoofdstad en hebben veel van hen er ook een tweede verblijf.

Als er maar één ding is dat je kunt bezoeken, laat dan je innerlijke kind naar buiten in het unieke Machines de l’île. De Machines de l’île van Nantes worden omschreven als een mix van de verbeelding van Jules Verne, het mechanische universum van Leonardo Da Vinci en het industriële verleden van de stad Nantes. De gigantische, unieke machines zijn ontworpen en gebouwd door een groep kunstenaars en machinisten in de voormalige marine-werkplaatsen van het eiland Nantes. Daarnaast moet je zeker een kijkje nemen bij het Château des Ducs de Bretagne, de Passage Pommeraye, de Jardin des Plantes en het Muséum d’Histoire Naturelle als het weer wat minder is.

Traditionele vakwerkhuizen in Strassbourg

Strasbourg

Straatsburg staat bekend als de zetel van een aantal Europese instellingen – waaronder het Europees Parlement, de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens – maar heeft ook voor toeristen veel te bieden. Sinds 1988 staat het hele stadscentrum, dat een eiland vormt, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Om de stad Straatsburg en haar belangrijkste monumenten te bezoeken heb je genoeg aan een weekend en de stad in de Elzas is daarom perfect voor een korte stedentrip.

“La Petite France” staat in heel Frankrijk bekend als de Hoofdstad van Kerstmis en de stad bezoeken tijdens de kerstvakantie is daarom een echte aanrader. De beroemde ‘Christkindlesmarik’ van Straatsburg is de populairste kerstmarkt van het land en biedt meer dan 300 buitenstalletjes, die zich uitstrekken over het volledige stadscentrum tijdens de kerstperiode. Of je nu tijdens de wintermaanden op een andere periode of het jaar naar Straatsburg trekt, dan moet je zeker en vast de Notre Dame kathedraal, de buurt La Petite France, de overdekte bruggen en de Barrage Vauban, de Europese wijk en het Musée Alsacien op je lijstje zetten.

Naar Blog overzicht