Val de Loire, met een lengte van 280 kilometer, is een vallei met in het midden de rivier de Loire gelegen in Midden-Frankrijk. De Loire-vallei, bekend als de Tuin van Frankrijk, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en betovert bezoekers met sprookjesachtige kastelen, prachtige tuinen, gezellige stadjes en natuurlijk de bekende wijnen. Hieronder vind je wat volgens ons de 6 beste redenen zijn waarom je de Loire-vallei moet bezoeken.

1. De wijnen van wereldklasse

wijnen in de Loire-vallei

De Loire-vallei staat bekend om zijn wijnen van wereldklasse. De vallei is dan ook doorweven met wijngaarden, van het stadje Sancerre in het oosten tot vlak bij de oceaan. In deze vallei vind je wijnen voor elk wat wils, met de Sauvignon Blanc als de meest bekende. De vallei staat bekend om zijn droge witte wijnen, zoals Sancerre, Pouilly-Fumé en Chenin Blanc. Het gebied heeft daarnaast ook de op één na hoogste concentratie mousserende wijnproducerende wijnstokken in Frankrijk.

2. De sprookjesachtige kastelen

Chateau de Sully-sur-Loire, Frankrijk

Als er iets is waar de Loire-vallei bekend om staat, dan zijn het wel de vele kastelen. Je vindt er namelijk meer dan 3000 kastelen terug, variërend van forten en kasteelversterkingen die dateren uit de 10e eeuw tot de weelderige koninklijke residenties die pas eeuwen later gebouwd zijn. Waarom zijn er dan zoveel kastelen rond de rivier de Loire? De geografie en vele veldslagen tussen legers en het beschermheerschap van koninklijke families zorgden ervoor dat fantastische kastelen gebouwd werden in de Loire-vallei. De twee meest bezochte kastelen in deze regio zijn Chambord en Chenonceaux.

Het Château de Chambord in Chambord is een van de meest herkenbare kastelen ter wereld vanwege de zeer afgetekende Franse Renaissance-architectuur die traditionele Franse middeleeuwse vormen combineert met klassieke Renaissance-structuren. Ook het Château de Chenonceau is een meesterwerk uit de Renaissance-tijd met een architectuur die uniek is in de wereld. Het kasteel heeft daarnaast ook een rijke museumcollectie die het bezoeken waard is.

3. De prachtige tuinen

tuinen in de Loire-vallei

De Loire-vallei staat vol met ongelooflijk mooie tuinen. Het gebied van de Loire-vallei omvat bijna 40.000 vierkante kilometer en wordt ook wel de Tuin van Frankrijk genoemd vanwege de overvloed aan wijngaarden en een groene omgeving in het algemeen. Veel van de kastelen hebben tuinen die net zo fantastisch zijn als de gebouwen zelf. Chaumount-sur-Loire organiseert sinds 1992 ook elk jaar het prestigieus International Gardens Festival, waarbij bekende tuinontwerpers van over de hele wereld uitgenodigd worden.

De Loire-vallei is ook internationaal bekend vanwege zijn botanische tuinen. Daarom moet de Botanische tuin van Nantes op je lijstje staan als je deze regio gaat bezoeken. De tuin werd in opdracht van Louis XIV aangelegd voor het gebruik van apothekers, en de geschiedenis van de botanische tuin is daarnaast ook verbonden aan de maritieme geschiedenis van de stad. De aanleg van de Jardin des Plantes begon in 1807, maar het was pas in 1865 dat de tuin in zijn huidige vorm werd geopend. Tijdens een rondleiding door de tuin krijg je 11.000 soorten planten te zien die zijn geplant in een omgeving van prachtige vijvers, paden en waterwegen, versierd met kunstmatige heuveltjes, standbeelden en fonteinen.

4. La Loire à Vélo

La Loire à Vélo

La Loire à Vélo is een unieke fietsroute van 800 km. De fietsroute vormt het westelijke deel van de EuroVelo 6-route, die de Zwarte Zee met de Atlantische Oceaan verbindt. La Loire à Vélo is een echte aanrader om (deels) door te fietsen, omdat het door een van de mooiste valleien van Frankrijk loopt. Het fietspad gaat van Nièvre naar Saint-Brévin-les-Pins in Loire Atlantique. De fietsroute La Loire à Vélo is een van de aantrekkelijkste manieren om de Loire-vallei te ontdekken. Je fiets namelijk van het ene kasteel naar het andere, op goed verharde paden en wegen die door een prachtig landschap lopen.

5. De gezellige marktjes verkennen

Naast de mooie tuinen, maken ook de vele markten een integraal deel uit van het dagelijks leven de Vale de Loire en bijna elke stad en elk dorp heeft zijn plaatselijke marchés. Er gaat niets boven een bezoekje aan de lokale markt om alle uitstekende producten van de Loire-vallei te kunnen ontdekken. Tours heeft rond de twintig markten die je op verschillende kunt bezoeken. Le marché du carreau des Halles wordt elke zaterdagochtend georganiseerd, direct naast de Halles Centrales, en is een van de oudste markten van de stad. Breng daarnaast ook zeker een bezoek aan Loches op woensdag- of zaterdagochtend, waar een schattige marktje wordt gehouden in het lager gelegen deel van deze kleine middeleeuwse stad.

6. Het heuvelstadje Blois

Blois in Val de Loire

Tijdens je reis door Valle de Loire moet je natuurlijk de stadjes Nantes en Tours bezoeken, en daarnaast raden we je ook aan het heuvelstadje Blois aan dit lijstje toe te voegen. Het is een gezellige stad, met oude straten geclusterd rond het Château de Blois in het centrum van de stad. Een bezoek aan het kasteel van Blois is de belangrijkste reden waarom de meeste mensen hier op bezoek komen maar ook het stadscentrum zelf heeft eigenlijk heel veel te bieden. Slenter door de levendige straatjes van de oude stad en ga te voet op zoek naar de verborgen binnenplaatsen en geplaveide pleinen om deze plaats volledig te leren kennen. Bezoek onder meer de klokkentoren met meerdere verdiepingen van de 17e-eeuwse Cathédrale St-Louis en ga langs bij het Maison des Acrobates, een van de weinige overgebleven 15e-eeuwse stadshuizen.

Naar Blog overzicht