Nantes is een stad aan de rivier de Loire in het departement Loire-Atlantique in West-Frankrijk met een lange geschiedenis als haven- en industrieel centrum. De hoofdstad van de regio Pays de la Loire is met haar bijna 300.000 inwoners de op vijf na grootste stad van Frankrijk en is echt een stad vol interessante bezienswaardigheden. Het is een echt innovatieve stad die je zal blijven verassen en zijn oude geschiedenis mixt met een moderne en creatieve sfeer.

Nantes biedt een mix van historische gebouwen en moderniteit en staat erom bekend dat het hoog op de lijst van levenskwaliteit staat. Van de bruisende binnenstad vol leuke winkels en restaurants tot de activiteiten in het gebied rondom Pays de la Loire. Dit zijn volgens ons 7 redenen om Nantes te bezoeken.

1. Château des Ducs de Bretagne

Château des ducs de Bretagne
Château des ducs de Bretagne

Het Château Des Ducs de Bretagne is een groot kasteel op de rand van het stadscentrum en een van de beroemdste gebouwen in de stad. Het kasteel diende tot de scheiding in 1956 als het centrum van de historische provincie Bretagne. Het kasteel herbergt het Historisch Museum van Nantes, met meer dan 850 historische objecten met multimedia-installaties in een eigentijdse lay-out.

Het Château is een geweldige plek om je bezoek aan Nantes mee te starten. Je hebt vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over de stad. Tijdens de tentoonstelling leer je veel over de geschiedenis van de stad. Waarna je met de opgedane kennis de binnenstad net iets anders bekijkt.

2. Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul

kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul
kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul

De kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes of simpelweg cathédrale Saint-Pierre is een katholieke op de Place Saint-Pierre. Het is de kathedraal van het bisdom Nantes, de zetel van de bisschop van Nantes. De bouw ervan heeft 457 jaar geduurd, van 1434 tot 1891, maar de lange duur had geen enkele invloed op de gotische stijl. In de tweede wereldoorlog werd de kathedraal gebombardeerd en terug opgebouwd maar, in 2020 heeft een opzettelijke brand het 17e-eeuwse orgel, het grote glas-in-loodraam aan de westgevel en verschillende meubels volledig vernietigd. Dit enorme gebouw met veel altaren en glas-in-loodramen doet je afvragen hoe zo’n structuur werd gebouwd zonder de moderne apparatuur die we nu hebben, met zo’n precisie en finesse voor elk klein detail.

3. Les Machines de l’île

Les Machines de l’île
Les Machines de l’île

Als er maar één ding is dat je kunt bezoeken in Nantes, laat dan je innerlijke kind naar buiten in het unieke Les Machines de l’île. De Machines de l’île van Nantes worden omschreven als een mix van de verbeelding van Jules Verne, het mechanische universum van Leonardo Da Vinci en het industriële verleden van de stad Nantes. De gigantische, unieke Machines de l’Île zijn ontworpen en gebouwd door een groep kunstenaars en machinisten in de voormalige marine-werkplaatsen van het eiland Nantes.

4. Île de Nantes

Île de Nantes
Île de Nantes

Île de Nantes is een eilandwijk in Nantes, gelegen in het stadscentrum, door twee kanten omringd door de rivier de Loire. Dit stadscentrum bestaat uit vier districten en is een fascinerend deel van de stad om wat tijd door te brengen. Deze buurt maakt deel uit van een enorm herontwikkelingsproject en is een geweldige plek om rond te hangen als je op zoek bent naar kunst, goede restaurants of gewoon wat wilt wandelen door de gezellig straten. Zeker, de Quai des Antilles is geweldig om te wandelen, want je vindt er brede paden, leuke terrasjes en indrukwekkende installaties.

5. Jules Verne Museum

Musée Jules Verne
Musée Jules Verne

Het Musée Jules Verne is een museum gewijd aan de Franse schrijver Jules Verne en moet natuurlijk op je to-do-lijstje staan als je in Nantes aanwezig bent. Het museum werd in 1978 geopend ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van Jules Verne. Jules Verne wordt beschouwd als de vader van de hedendaagse sciencefiction omdat, hij een amateur astronoom en wetenschapper was, zijn fantasierijke uitvindingen werden daadwerkelijk gecreëerd en hij heeft hiermee de wereld beïnvloed met zijn vooruitstrevende romans. Het museum is de perfecte plek om replica’s van zijn uitvindingen, zijn geschriften en zelfs zijn persoonlijke collectie porselein te bezichtigen.

6. Jardin des Plantes

Japanse tuin, Jardin des Plantes
Japanse tuin, Jardin des Plantes

Als je van mooie tuinen houdt, dan moet je de Jardin des Plantes absoluut op je lijstje zetten. De Loire-vallei is namelijk internationaal bekend vanwege zijn botanische tuinen. De tuin werd in opdracht van Louis XIV aangelegd voor het gebruik van apothekers, en de geschiedenis van de botanische tuin is daarnaast ook verbonden aan de maritieme geschiedenis van de stad. De aanleg van de Jardin des Plantes begon in 1807, maar het was pas in 1865 dat de tuin in zijn huidige vorm werd geopend. Tijdens een rondleiding door de tuin krijg je 11.000 soorten planten te zien die zijn geplant in een omgeving van prachtige vijvers, paden en waterwegen, versierd met kunstmatige heuveltjes, standbeelden en fonteinen.

7. Passage Pommeraye

Passage Pommeraye, Nantes
Passage Pommeraye, Nantes

Passage Pommeraye is een winkelgalerij gebouwd langs een doorgang tussen twee straten en werd in 1843 door Louis Pommeraye geopend. De structuur van dit winkelcomplex werd in 1976 benoemd tot historisch monument, vanwege de architectonische originaliteit. Hoewel de winkels binnen misschien niet voor iedereen zijn, is de architectuur vanbinnen zeker het bewonderen waard. De Passage is eigenlijk gebouwd rond drie trappen en er zijn winkels en boetieks op elk van de niveaus. Dit pareltje aan architectuur ligt centraal gelegen met rondom leuke winkelstraten, wat het perfect maakt om te combineren.

Naar Blog overzicht