Wanneer je urenlang stilzit in de auto richting je vakantiebestemming, kan dat nog weleens voor verveling zorgen. Natuurlijk kun je onderweg genieten van de prachtige uitzichten, maar toch kan 14 uur in de auto best lang duren. En hoe kun je beter je tijd verdrijven dan door leuke auto spelletjes te spelen? Schuif je smartphone of tablet maar aan de kant want… Deze spelletjes zijn geschikt voor jong en oud!

1. Ik ga op reis en ik neem mee…

Misschien niet zo geschikt met jongere kinderen, maar wanneer de kinderen wat ouder zijn en je graag je geheugen wilt trainen dan is dit spelletje heel erg leuk om te doen. Daarnaast zorgt dit spel ook voor heel veel vakantievoorpret én je kunt meteen controleren of je niks vergeten bent. Het doel? Ik ga op reis en ik neem mee… steeds aanvullen met een voorwerp, waardoor het steeds moeilijker wordt om alles te onthouden. Wanneer iemand het fout zegt, is diegene af!

2. Woordenslang

Niet alleen leuk om te doen, ook nog eens goed om nieuwe woorden te leren voor jongere kinderen. Door een woordenslang te maken is het altijd weer een uitdaging om met een nieuw woord te komen. Dit kun je met allerlei onderwerpen doen: dieren, eten, plaatsnamen. Wanneer iemand bijvoorbeeld ‘hond’ zegt, moet de volgende in de auto een dier met de letter ‘d’ noemen, enzovoort.

3. Wie ben ik?

Wat is er nou leuker dan raden wie je bent? Wil je dit op een duidelijke manier spelen, dan kun je het beste post-it’s en een pen meenemen in de auto. Op de post-it schrijf je de naam van een bekend persoon op, die de ander op zijn voorhoofd geplakt krijgt. Vervolgens mag je omstebeurt vragen stellen, die beantwoord kunnen worden met ja of nee. Wanneer het antwoord ‘ja’ is, mag je nog een keer raden. Wanneer het ‘nee’ is ben je af en moet je een ronde wachten. Pas op: niet in spiegels kijken!

"Who am I"
“Who am I”

4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Een écht klassieker: ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… BLAUW. Iedereen kan meedoen aan dit super simpele spel en het zorgt voor heel wat vermaak. Begin met voorwerpen in de auto en wanneer deze geraden zijn, kun je ook door het raam naar buiten kijken. Maar zorg er wel voor dat het voorwerp geraden kan worden, voordat je alweer een stuk verder gereden bent!

5. Tellen

Het tellen van voorwerpen is vooral een leuk spel voor kleinere kinderen. Je noemt een voorwerp, bijvoorbeeld rode auto’s en vervolgens moet je kindje binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rode auto’s proberen te tellen. Dit spel is alleen wat minder geschikt als je in de file staat!

"Tellen in de wagen"
“Tellen in de wagen”

6. Geen ja, geen nee, geen ‘uh’

Heb jij ooit weleens vragen proberen te beantwoorden, zonder dat je mag antwoorden met ja, nee of uh? Dat is nou precies het doel van dit spel! Eén persoon stelt de ander vragen, waarbij diegene niet mag antwoorden met deze kleine woordjes. Als iemand deze woorden wel noemt, of te lang wacht met antwoorden, dan is diegene af. Als de vraag goed beantwoord is, mag de deelnemer een vraag stellen aan iemand anders.

7. Taalspelletje

Kies één lang woord uit met z’n allen en probeer vervolgens met de letters in dit woord zoveel mogelijk andere woorden te verzinnen. Ook erg leuk en leerzaam om te doen met kleinere kinderen. Neem bijvoorbeeld het woord ‘watervoertuig’, hier kun je o.a. de woorden ‘groet’, ‘tuig’ en ‘ruit’ uit halen. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk woorden te verzinnen!

"Drie vrienden vanachter in de auto"
“Drie vrienden vanachter in de auto”
Naar Blog overzicht