Hoewel het noorderlicht dicht bij de aarde lijkt wanneer je het ziet, ontstaat dit fenomeen eigenlijk in werkelijkheid op een hoogte van meer dan 100 kilometer, wanneer zonnewinden gemaakt van deeltjes van de zon atmosferische gassen gaat agiteren. In het noorden wordt het Aurora Borealis genoemd en in het zuiden Aurora Australias. Van de twee polen is de Aurora het sterkst te zien nabij de poolcirkel op het noordelijk halfrond.

De reden dat de Aurora alleen aan de polen te zien is, heeft te maken met de werking van het aardmagnetisch veld. In het noorden van Lapland schijnt het noorderlicht tussen september en maart op ongeveer elke heldere nacht en deze regio is daarom een van de beste om dit natuurfenomeen te bezichtigen. Hieronder vind je de 4 beste locaties in Lapland waar je het noorderlicht gegarandeerd zult zien tijdens je trip en waarvan de plaats zelf het waarnemen ervan nog spectaculairder zal maken.

Saariselkä

Noorderlicht in Inari-Saariselkä
Noorderlicht in Inari-Saariselkä

Inari-Saariselkä is een van de beste plaatsen om het noorderlicht te zien in Lapland, omdat het precies onder het poollicht ovaal ligt. Van september tot april is het noorderlicht gemiddeld tot 200 nachten per jaar te zien in het gebied Inari-Saariselkä. In Saariselkä hoef je niet alleen de nachten door te brengen met naar de lucht staren, je kunt tijdens de dag ook kiezen voor een enorm scala aan winteractiviteiten. Er worden dagwandelingen en huskytochten met een kar op wielen georganiseerd en je kunt ook een bezoek brengen aan het Sámi Siida Museum.

In Saariselkä hoef je zelfs niet buiten te blijven om Aurora Borealis in al zijn glorie te zien. Je kunt ook kiezen om het firmament vanuit een cabine te observeren. De Aurora Cabins in het Northern Lights Village zijn een magische manier om de sterrenhemel en het noorderlicht te ervaren terwijl je warm binnen zit, in een comfortabel bed. Het met laser verwarmde glazen dak opent zich naar de noordelijke hemel, direct boven het bed, wat voor een unieke ervaring zal zorgen.

Levi

het noorderlicht in Levi, Finland
het noorderlicht in Levi, Finland

Levi ligt in het uiterste noorden van Finland, hoog boven de poolcirkel, waardoor het ruim binnen de Aurora Zone valt. Levi is het grootste skigebied van Finland, heeft een bruisend nachtleven en daarom valt er ook naast het bezichtigen van het noorderlicht heel wat te beleven in dit stadje. De restaurants en bars zijn op loopafstand van elkaar, wat niet zo gebruikelijk is in een afgelegen plek als Lapland. Als je houdt van wintersporten en après-ski, is Levi de place to be in Lapland.

Levi heeft een sterke relatie met de natuur en er wordt soms gezegd dat er hier in feite acht seizoenen zijn in plaats van vier: ijzige winter, met sneeuw beladen lente, smeltend ijs lente, de nachtloze nacht zomer, het oogstseizoen, herfstkleuren herfst, de eerste sneeuw herfst en ten laatste poolnachten in de kersttijd winter. In elk van de “8 seizoenen” ziet de natuur er in Levi bijna helemaal anders uit. Er zijn beboste gebieden aan de rand van het centrum waar je de verschillende seizoenen kunt ervaren en een geweldig uitzicht hebt op de Aurora Borealis.

Pyhä-Luosto

het noorderlicht in Pyhä-Luosto
het noorderlicht in Pyhä-Luosto

Op slechts anderhalf uur rijden van de luchthaven Rovaniemi ben je in het meest zuidelijke skiresort om het noorderlicht in Lapland te bewonderen: Pyhä-Luosto. In de twee stadjes die op 15 km van elkaar liggen en in de buurt ervan zijn er veel goede plekken om de kleurrijke lichten te observeren. Pyhä-Luosto ligt in het midden van Fins Lapland, zo’n 50 kilometer boven de poolcirkel. Deze regio heeft moderne vakantiehuizen, spafaciliteiten, gezellige blokhutten, goed geprepareerde afdalingen en ook langlaufloipes en -pistes.

Je kunt in Pyhä-Luosto kiezen om het noorderlicht alleen of met een lokale gids te observeren. Als je het noorderlicht ook wilt gaan fotograferen, kun je zelfs een fotografietour boeken waarbij de juiste camera-instellingen worden gecontroleerd samen met de gids. Wil je ook meer weten over hoe deze nachtelijke hemel wordt gevormd? Het bezoekerscentrum Naava in Pyhätunturi organiseert een non-stop noorderlichtshow van 12 minuten waarvan je het hele jaar door kunt genieten.

Wanneer je in Pyhä-Luosto op vakantie bent, moet je zeker en vast een bezoekje brengen aan het Nationaal Park. Het Nationaal park Pyhä-Luosto ontstond in 2005 toen Finlands oudste nationaal park Pyhätunturi (opgericht in 1938) werd samengevoegd met Luosto. Hierdoor is dit natuurpark eigenlijk zowel het oudste als jongste Finse nationaal park.

Ylläs

Ylläs in de herfst
Ylläs in de herfst

Het skiresort Ylläs staat bekend om zijn zeven heuvels en de langste skipistes van Finland en is een van de authentiekste Lapse plaatsen om het noorderlicht te zien. Dit gebied is niet alleen interessant voor winteractiviteiten, er is een overvloed aan andere geweldige dingen te doen rond de Yllas-vallei. De kleine dorpjes Äkäslompolo en Ylläsjärvi liggen aan weerszijden van de vallei. Beide dorpen zijn omgeven door de heuvels van het Ylläs-gebied, wat het landschap spectaculair maakt voor lange wandelingen. Ylläs maakt het nog gemakkelijker om het noorderlicht te zien door de straatverlichting uit te schakelen van 10 uur ‘s avonds tot 6 uur ’s ochtends.

Naar Blog overzicht