Zon, zee en strand: voor veel van ons zijn dit de favoriete ingrediënten van een welverdiende vakantie. Een vakantie waar we nog lang met plezier op terug kunnen kijken, zeker als we een mooi fotoboek hebben gemaakt om nog eens door te bladeren en het thuisfront mee te imponeren. Met deze tips maak je strandfoto’s als een professionele fotograaf.

1. Alles begint met de compositie

surfer op zee
surfer op zee

Of je nu fotografeert met een professionele camera met alles erop en eraan, of gewoon met je mobieltje: het resultaat van je foto’s staat of valt met de compositie. Met andere woorden, denk voordat je de foto maakt na over wat er in beeld komt en hoe. Over compositie valt veel te vertellen, maar de basis is simpel: zorg voor een focuspunt, een element dat de aandacht trekt en het beeld als het ware verankert. Zo’n focuspunt kan van alles zijn: een schelp op het strand, mensen langs de vloedlijn, een eenzame surfer in de golven… Foto’s zonder zo’n element zijn vaak vlak en saai. Dat is overigens ook het geval als je het focuspunt centraal in het beeld zet. Houd het uit het midden, dat maakt je foto’s veel dynamischer.

2. Hou de horizon recht

Misschien wel de meest gemaakte fout bij strandfotografie: een schuine horizon. Bij een wijd open ruimte met een lange, ononderbroken horizon springt zelfs de geringste kanteling van de camera onmiddellijk in het oog. Een manier om dit risico te vermijden is gebruik maken van de rasterfunctie in je camera. Schakel de rasterlijnen in voordat je de foto maakt en lijn de horizon hiermee uit.

3. Let op de zon

Is de zon in beeld op de foto die je wilt nemen? Dan kan het lastig zijn om de juiste belichting te vinden. Dit is vooral een probleem bij strandfotografie, waar de felle zon in het water weerkaatst. Dit betekent niet dat je de zon op strandfoto’s moet vermijden, maar je moet wel voorzichtig zijn om te voorkomen dat je foto een verzameling wordt van over- en onderbelichte stukken. Of wacht tot de zon (gedeeltelijk) achter een wolk verdwijnt, of zo laag aan de horizon staat dat het felle zonlicht is afgezwakt tot een zachtere tint rood of oranje.

4. Profiteer van slecht weer

stormlucht boven zee
stormlucht boven zee

Niet leuk als je strandvakantie in het water valt door regen en storm. Maar de keerzijde van de medaille is dat je juist dan de meest sfeervolle strandfoto’s kunt maken. Woelige golven en dreigende stormluchten waaruit een sinister licht over de wereld valt, leveren geweldige beelden op.

5. Flits voor portretten

Natuurlijk fotograferen we op een strandvakantie niet alleen het landschap, maar ook onze reisgenoten. Wanneer je op een zonnige dag mensen op het strand fotografeert, zie je vaak zware schaduwen, van hoofdbedekkingen, zonnebrillen neus of kin op het gezicht en de hals. Dat kan best storend zijn. Dit harde contrast tussen licht en schaduw helemaal elimineren is moeilijk, maar je kunt het wel eenvoudig verminderen door je flitser aan te zetten. De flitser voegt een beetje ‘invullicht’ toe waardoor het contrast wordt verzacht en je een veel prettiger resultaat krijgt. Flitsen is ook een oplossing wanneer je mensen fotografeert tegen de zon in. Zonder flitsen loop je het risico dat je onderwerp wordt gereduceerd tot een donker silhouet.

6. Maak gebruik van bracketing

Zoals inmiddels duidelijk is, vormt de juiste belichting de grootste uitdaging bij strandfotografie. Vaak is het een kwestie van proberen en zien welke instelling het beste resultaat oplevert. ‘Bracketing’ kan je hier bij helpen. Deze functie kun je handmatig instellen op je camera. Met bracketing wordt er een reeks foto’s achter elkaar gemaakt, waarbij een bepaalde instelling per foto verandert, bijvoorbeeld de belichtingstijd. Je kunt dan achteraf uit de reeks de foto kiezen die de mooiste belichting heeft.

7. Probeer eens zwart-wit

vrouw op strand in zwart-wit foto
vrouw op strand in zwart-wit foto

Verreweg de meeste vakantiefoto’s zijn in kleur. Maar als je eens wat anders wilt, zijn strand en zee interessante onderwerpen voor zwart-wit foto’s. Het effect kan heel sfeervol en kunstzinnig zijn. Juist het gebrek aan kleur benadrukt de textuur en de tinten van het zand, en brengt onderwerpen die eerder saai leken tot leven. Zwart-wit strandfotografie werkt vooral goed bij dof licht en een bewolkte lucht. Foto’s in kleur die er dan saai en ‘kleurloos’ uitzien, komen opeens tot leven. Je hoeft je camera trouwens niet om te zetten naar de zwart-wit modus. In de nabewerking kun je je foto’s naar zwart-wit converteren om het effect te beoordelen. En als het je niet bevalt, schakel je gewoon weer terug naar kleur.

Naar Blog overzicht