Middellandse Zee: alleen bij het horen van deze naam krijgen we al een vakantiegevoel. Subtropische temperaturen, de lekkerste en gezondste culinaire specialiteiten, een overweldigende natuur, monumentale steden en slaperige bergdorpjes… we kunnen er boeken over vol schrijven. Maar in een kort artikel als dit moeten we ons beperken tot één van de attracties: de stranden. Ga mee op een rondreis langs de 10 mooiste mediterrane stranden. Stranden met een klinkende naam en onbekende pareltjes die op ontdekking wachten.

1.Banje strand – Dubrovnik, Kroatië

 Banje strand Dubrovnik
Banje strand Dubrovnik

Als je Game of Thrones hebt gevolgd, heb je Banje strand waarschijnlijk al gezien. Het bekendste en drukst bezochte strand van Dubrovnik werd in 2007 uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld. Banje strand is altijd druk en levendig, want de combinatie van kristalhelder water en het unieke uitzicht op de oude binnenstad maken het tot een van de grote trekpleisters tijdens een vakantie in Kroatië. Banje strand is ook onze tip voor wie avontuur en actie zoekt. Parasailen, jetskiën, paddleboarden en andere activiteiten dragen bij aan de de aantrekkingskracht van dit iconische stadsstrand.

2. Barceloneta strand – Barcelona Spanje

 Barceloneta strand – Barcelona
Barceloneta strand – Barcelona

Een ander stadsstrand met wereldfaam is Barcenoleta, een drie kilometer lang zandstrand pal aan het centrum van Barcelona. Barceloneta is een echte toeristische ‘hotspot’, niet alleen bij dag, maar tot diep in da nacht. Nadat je vanaf het strand de spectaculaire zonsondergang hebt aanschouwd, lokken de vele restaurants met hun mediterrane specialiteiten. En na de maaltijd onder de strerrenhemel wandel je naar het noorden van Barceloneta, waar het nachtleven op gang komt in beroemde nachtclubs als Pacha en Carpe Diem.

3. Plage Notre Dame – Porquerolles, Frankrijk

fietsen boven Plage Notre Dame - Porquerolles
Fietsen boven Plage Notre Dame – Porquerolles

Van drukte en actie naar stilte en natuur. Voor rustzoekers is Plage Notre Dame op Porquerolles een ontdekking. Porquerolles is het grootste van de Îles d’Hyères, een groepje eilanden ten oosten van Toulon. Als je van de veerboot stapt, is de enige manier om het strand te bereiken te voet of met de fiets, want op het eiland zijn geen auto’s toegestaan. Na een uurtje wandelen of een kwartiertje fietsen door de dennenbossen word je beloond met een adembenemend uitzicht vanaf de kliffen op dit ongerepte strand. Plage Notre Dame is ook een zeer veilig strand; je kunt er wel 300 meter de zee in lopen. Neem wel wat te eten en te drinken mee, want je bent hier in een nationaal park, waar geen winkels, restaurants of andere voorzieningen zijn toegestaan.

4. Ölüdeniz strand, Turkije

Ölüdeniz strand Turkije
Ölüdeniz strand Turkije

Aan de Turkse zuidkust, zo’n 20 kilometer ten westen van de havenstad Fethiye, vind je het strand dat algemeen wordt beschouwd als het mooiste van Turkije. Ölüdeniz is de ultieme droom van een strand, gelegen aan een aquamarijnblauwe lagune en omzoomd door bergen begroeid met dichte dennenbossen. Het is ook een veilig strand. Het kalme en ondiepe water van de lagune maakt het een perfecte bestemming voor een gezinsvakantie.

5. Cala Mitjaneta – Menorca, Spanje

 Cala Mitjaneta, Menorca
Cala Mitjaneta, Menorca

Onder alle mooie stranden van Spanje, geldt Cala Mitjaneta op het paradijselijke eiland Menorca als een van de allermooiste. Poederachtig wit zand, een kristalheldere zee en het uitzicht op beboste kliffen… wat wil je nog meer. Behalve spetteren en zonnebaden, kun je hier snorkelend de onderwatergrotten ontdekken.

6. Jaz strand – Budva, Montenegro

Jaz strand Montenegro
Jaz strand Montenegro

Voor pioniers en ontdekkingsreizigers is Montenegro een nieuwe en opwindende Middellandse Zee bestemming. Dit kleine land, dat pas in 2006 de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, heeft dezelfde kustlijn als grote buur Kroatië in het noorden, maar is minder toeristisch en aanzienlijk goedkoper. Een grote trekpleister is Jaz strand bij het middeleeuwse stadje Budva. De ligging onder de steile kliffen is spectaculair en het Middellandse Zeewater is hier warmer en zouter dan elders. In juli trekt het jaarlijkse Sea Dance Festival tienduizenden muziekfans en kan het erg druk zijn. De beste tijd voor een bezoek aan dit mooie, lange strand is mei of september.

7. Seitan Limania – Akrotiri, Kreta

Seitan Limania, Kreta
Seitan Limania, Kreta

Dit is er eentje voor avonturiers. Seitan Limania betekent ‘Duivelspoort’. Dit verblindend witte strandje op het Griekse eiland Kreta ligt verborgen in een rotsachtige kloof en is alleen te voet bereikbaar over een steil geitenpad. Toeristische voorzieningen zul je hier tevergeefs zoeken, maar de sprookjesachtig mooie en woeste natuur maakt dit gemis meer dan goed.

8. Calanque d’En Vau – Nationaal Park Calanques, Frankrijk

Kajaks in Calanque d'En Vau
Kajaks in Calanque d’En Vau

Dit kiezelstrand ligt in de monding van een spectaculaire ‘gorge’ ofwel kloof. Geflankeerd door hoge kliffen en met sprankelend helder water, is het strand goed beschermd tegen de elementen en je kunt er veilig zwemmen of kajakken. Nationaal Park Calanques is een gebied van zee en land tussen Marseille en het schilderachtige vissersdorp Cassis. In het park vind je veel mooie stranden, maar Calanque d’En Vau is een favoriet vanwege het dramatische landschap en de rustige locatie. Een van de leukste manieren om het strand te bereiken, is met een kajak vanuit Port Miou.

9. Isola dei Conigli – Lampedusa, Italië

Isola dei Conigli, Lampedusa
Isola dei Conigli, Lampedusa

Lampedusa is het grootste van de Italiaanse Pelagische Eilanden en het zuidelijkste stukje Italië. Het strand ligt aan een grote baai en maakt deel uit van een natuurreservaat. Naast prachtig helder en ondiep water waarin je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen, vind je hier een uniek dierenleven. Je kunt er dolfijnen spotten en het strand is een broedplaats voor zeeschildpadden. Tussen juni en september is het strand ’s nachts gesloten om de eieren te beschermen.

10. Spiaggia Del Principe – Sardinië, Italië

Spiaggia del Principe, Sardinië
Spiaggia del Principe, Sardinië

Ook het laatste strand in onze top 10 bevindt zich op een Italiaans eiland. Het ‘Strand van de Prins’ – ooit het favoriete strand prins Karim Aga Khan – is gelegen aan de Costa Smeralda, ofwel de Smaragdkust van Sardinië. Grillige rotsen omgeven het onegerepte witte zandstrand in de vorm van een hoefijzer, een waarlijk spectaculair decor.

Naar Blog overzicht