Met het prachtige landschap van het land en de rijke geschiedenis van Praag, betaalbaarheid, de gastvrije mensen en zijn wereldberoemde pilsbieren, is Tsjechië een land dat vaak door toeristen wordt bezocht. Wanneer een skivakantie wordt geboekt wordt echter vooral gekeken naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Tsjechië wordt meestal niet meteen geassocieerd met skiën en wintersport.

De skigebieden in Tsjechië zijn natuurlijk een stuk minder groot dan bijvoorbeeld Zwitserland of Oostenrijk, maar zijn wel een stuk goedkoper. Daarnaast zijn de hellingen minder steil en daarom ideaal voor beginners. Omdat de prijzen voor een skivakantie in de Alpen steeds hoger worden, is wintersport in Tsjechië de laatste jaren steeds populairder. Hieronder vind je de 6 beste Tsjechische skigebieden.

Špindlerův Mlýn in Tsjechië
Špindlerův Mlýn in Tsjechië

Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn is een klein stadje met skigebied in het Reuzengebergte in de regio Hradec Králové in het noorden van Tsjechië, vlak bij de grens met Polen. Het plaatsje ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste wintersportgebieden van Tsjechië en is vooral populair bij Duitse en Nederlandse toeristen. Voor skiën en snowboarden zijn er 27,8 km aan pistes en 17 liften vervoeren de wintersporters naar de top van de pistes.

Het skigebied van Špindlerův Mlýn ligt in het hoogste gebergte van Tsjechië, het Reuzengebergte (een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen) en is in veel opzichten de meest populaire wintersportbestemming in Tsjechië. De belangrijkste redenen waarom Špindlerův Mlýn het hele jaar door wordt bezocht, zijn de vele mogelijkheden voor sportactiviteiten tijdens een actieve vakantie. Het stadje heeft daarnaast ook veel goede restaurants, winkels, hotels en bars en je zult daarom altijd iets te doen hebben vinden wanneer je klaar bent met skiën.

skiën in Lipno
skiën in Lipno

Lipno

Lipno is een klein maar populair skigebied in het zuiden van Tsjechië op de grens met Oostenrijk. Het skigebied van Lipno ligt vlak naast het Lipno-reservoir, het grootste watergebied van Tsjechië. De pistes zijn ongeveer 1000m lang, van gemakkelijke (blauwe) tot middelzware (rode) pistes met één moeilijke (zwarte) piste die eigenlijk eerder rood dan zwart is. Voor heel ervaren skiërs zijn de pistes op deze locatie daarom waarschijnlijk te makkelijk.

In Lipno kun je niet alleen pistes afdalen, ook als langlaufer kom je er aan je trekken. In het gebied tussen de steden Lipno nad Vltavou en Frymburk zijn namelijk 40 km klassieke langlaufroutes beschikbaar die op goed onderhouden worden. De route rond het Lipnomeer is een echte aanrader voor langlaufers en perfect voor een ontspannende namiddagexcursie. Zeker wanneer je jouw wintervakantie met het gezin doorbrengt en sommigen nog beginners zijn, is de stad Lipno een goede keuze voor een wintersportvakantie.

skiën in Klínovec
skiën in Klínovec

Klínovec in het Ertsgebergte

Klínovec ligt op 1.244 meter hoogte en is de hoogste top van het Ertsgebergte, gelegen in het Tsjechische deel van deze bergketen. Er liggen diverse skigebieden in het Ertsgebergte, waarvan Klinovec de grootste is. Het skigebied Klínovec ligt 120 kilometer ten noordwesten van Praag en is het grootste skigebied van Tsjechië. De regio is vooral populair bij Duitse gasten vanwege de nabijheid van de Duitse grens.

Vier stoeltjesliften brengen skiërs naar de top van de Klínovec-berg en vanaf de top hebben skiërs de keuze uit vier verschillende rood gemarkeerde pistes, vier blauw gemarkeerde routes en een zwart gemarkeerde piste. Voor de langlaufers vind je in dit wintersportgebied 49 km aan langlaufloipes en voor de kinderen die willen skiën is er ook een speciale kinderlift.

skiën in het Krkonoše-gebergte
skiën in het Krkonoše-gebergte

Černá Hora–Pec

Černá Hora–Pec is gelegen in het oostelijke deel van het Krkonoše-gebergte in het Noorden van Tsjechië nabij de grens met Polen. Dit skiresort is het grootste skigebied van Tsjechië en heeft skipistes met een lengte tot 3 km. Černá hora herbergt ook de langste skipiste voor nachtskiën: een 1,6 km lange piste met een gezellig restaurant onderaan de afdaling. Het skigebied bestaat uit vijf met elkaar verbonden delen, elk met zijn eigen karakter en verschillende moeilijkheidsgraad. Černá Hora-Pec heeft de enige skilift met acht zitplaatsen in Tsjechië en ook meer dan 70 kilometer aan langlaufloipes.

Kouty nad Desnou

Het skigebied Kouty nad Desnou heeft een van de grootste skigebieden in Moravië. Het skigebied is gelegen tussen de 574 en 1100 meter en heeft in totaal 11,5 km aan pistes om te skiën en te snowboarden. Het duurt slechts 7 minuten om met de stoeltjeslift het hoogste deel van het skigebied Kouty nad Desnou te bereiken en vanaf dat punt kun je één van de vier pistes naar beneden nemen, waarvan er twee langer zijn dan 2 kilometer. Dankzij de verlichte pistes kun je zelfs na zonsondergang in Kouty blijven skiën.

skipistes in Dolní Morava
skipistes in Dolní Morava

Dolní Morava

Dolní Morava is een klein dorpje gelegen in een bosrijke omgeving aan de voet van Kralicky Sneznik, 6 km ten noorden van Kraliky. Het skigebied is gelegen tussen de 650 en 1140 meter boven de zeespiegel en biedt 9 pistes met in totaal 11,5 km, toegankelijk voor verschillende moeilijkheidsgraden. Dit skigebied is uitgerust met moderne faciliteiten, zoals een moderne lift voor zes personen, en het resort is geschikt voor zowel volwassenen als gezinnen met kinderen, die kunnen gebruik maken van skipistes voor beginners. Je kunt in Dolní Morava niet alleen skiën, er zijn ook fat bikes te huur en de regio heeft ook veel langlaufroutes.

Naar Blog overzicht