Steeds meer Nederlanders ontdekken Duitsland voor een skivakantie. Er gaan nu meer landgenoten naar Duitsland op wintersport dan naar Zwitserland en Italië samen. Wat maakt een skivakantie bij onze oosterburen aantrekkelijk? In de eerste plaats de afstand. Het is lekker dichtbij, de skigebieden van het Sauerland bereik je binnen een uur of drie vanaf de grens. En wintersport in Duitsland is ook nog eens goedkoper dan in landen als Oostenrijk en Frankrijk. Maar hoe zit het met skimogelijkheden? Toegegeven, er zijn minder skigebieden dan in de echte Alpenlanden, maar ook in Duitsland komt elke wintersporter aan zijn trekken. Hier kijken we naar een aantal Duitse wintersportregio’s en vertellen wat je er mag verwachten.

Sauerland

skipiste in Winterberg
skipiste in Winterberg

Het dichtstbijzijnde wintersportgebied voor Nederlanders is het Sauerland. Stap in de auto en binnen een paar uur sta je op de piste in Winterberg. Dat maakt dit skigebied ideaal voor een korte trip. In het zacht glooiende middelgebergte zijn de pistes niet al te uitdagend – de zwarte halen het niet bij de zwarte pistes in de Alpen. Je treft er dan ook veel beginners aan, wat voor ervaren skiërs weleens hinderlijk kan zijn. Voor kinderen is het daarentegen een paradijs, op de oefenweidjes krijgen ze de techniek onder de knie onder leiding van Nederlandse skileraren. Wat de sneeuwcondities betreft, is het Sauerland natuurlijk niet te vergelijken met skigebieden in het hooggebergte, maar de laatste jaren is er fors geïnvesteerd in sneeuwkanonnen. Je mag hier dan ook het hele seizoen begaanbare pistes verwachten, al zijn deze op hun best als er echte sneeuw uit de hemel valt. Wanneer het regent of te warm is, verandert de sneeuw snel in slush, wat het skiën erg zwaar en minder plezierig kan maken.

Hét wintersportcentrum van het Sauerland is Winterberg met 27 pistekilometers. Vooral tijdens de weekends kan het hier razend druk zijn en staan er lange wachtrijen voor de liften. Op zulke dagen kun je beter uitwijken naar Willingen, dat met 16 pistekilometers een stuk kleiner is, maar ook een stuk rustiger.

Zie alle vakantiehuizen in Sauerland

De Duitse Alpen

De Zugspitze bij Garmisch-Partenkirchen
De Zugspitze bij Garmisch-Partenkirchen

De sneeuwzekerheid en het aanbod aan pistes wordt groter naarmate je dichter bij de Oostenrijkse en Zwitserse grens komt. In Beieren vind je de echte Alpen-skigebieden die Duitsland ook rijk is, zoals Berchtesgaden, Garmisch-Partenkirchen en Oberstdorf. Voor wintersport op grote hoogte is de Zugspitze dé Duitse bestemming. Het gletsjerskigebied van Duitslands hoogste berg – 2962 meter – is sneeuwzeker tot ver in het voorjaar. Ook voor langlaufers is deze regio een aanrader. Je hebt er maar liefst 650 km aan loipes tot je beschikking. Wintersport in Zuid Duitsland doet niet onder voor wintersport in Oostenrijk, maar in het algemeen zijn de pistes rustiger en de prijzen een stukje lager.

Zie alle vakantiehuizen in Beieren

Zwarte Woud

Langlaufers in het Zwarte Woud
Langlaufers in het Zwarte Woud

Voor langlaufers heeft Duitsland een absolute topbestemming: het Zwarte Woud. Dit dicht beboste berggebied in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Franse grens, wordt doorkruist door meer dan 2000 geprepareerde loipes. Langlaufers van elk niveau komen hier aan hun trekken door de grote verscheidenheid aan moeilijkheidsgraden, van rustige, idyllische bospaden tot de meest uitdagende loipes. De meeste langlaufloipes in het Zwarte Woud hebben een parallelbaan voor de skaters onder de langlaufers. Wie van langere tochten houdt, vindt aan de loipes genoeg rustplaatsen en mogelijkheden om te eten.

Competitieve langlaufers van over de hele wereld komen naar het Zwarte Woud om te trainen, maar ook voor beginners is het een ideaal gebied. Je vindt er een flink aantal skischolen en veel makkelijke loipes. Een aanrader zijn de panoramische routes, die een weids uitzicht bieden over de plateaus, met de Alpentoppen aan de horizon. Deze routes vind je vooral in de regio rond Furtwangen.

Zie alle vakantiehuizen in het Zwarte Woud

De Harz

op de top van de Wurmberg
op de top van de Wurmberg

De Harz ligt, zoals de naam al zegt, in het hart van Duitsland, op zo’n 500 kilometer van Utrecht. In dit middelgebergte kun je genieten van een scala aan winteractiviteiten. Naast skiën en snowboarden is dit prachtige natuurgebied ook een geweldige bestemming voor langlaufers en wandelaars. De winterwandelroutes worden geprepareerd en schoongemaakt, en veel van de 500 kilometer loipes door de bossen zijn ‘s avonds verlicht. De alpine skigebieden zoals Wurmberg, Bocksberg, Matthias-Schmidt-Berg en Ravensberg, zijn klein van stuk en je vindt er vooral eenvoudige pistes.

De Wurmberg, de hoogste berg van de regio, is ideaal voor beginners en gezinnen met kinderen. Het merendeel van de afdalingen is blauw en perfect om de techniek te oefenen. Zeker als je met kinderen op wintersport gaat is de Harz een goede bestemming. De kleinschaligheid en de relatieve rust – zeker vergeleken met het Sauerland – trekken dan ook vooral families aan.

Zie alle vakantiehuizen in de Harz
Naar Blog overzicht