Waar Duitsland voor alpine skiërs minder mogelijkheden biedt dan de echte Alpenlanden als Oostenrijk en Zwitserland, geldt voor langlaufers het tegendeel. Bij onze oosterburen vinden we een enorm aanbod aan loipes in de mooiste natuurgebieden. Hier zetten we de beste langlaufgebieden in Duitsland op een rijtje.

1. Sauerland

langlaufen in het Sauerland
langlaufen in het Sauerland

Fantastische langlaufmogelijkheden vinden we al op zo’n drie uur rijden vanaf de grens. In het middelgebergte van het Sauerland wachten meer dan 200 kilometer goed onderhouden loipes op de wintersporter. Dat wil zeggen, als er sneeuw is gevallen. De kans hierop is het grootst tussen eind december en half februari. De meeste loipes liggen rondom de Kahler Asten, aan de rand van het skigebied Winterberg. Het gebruik van de loipes is gratis en de routes zijn goed gemarkeerd met borden. De moeilijkheidsgraad van de loipes in het Sauerland is zeer uiteenlopend, zowel beginners als gevorderden vinden er een ruime keus. Omdat het zo dichtbij ligt, is het Sauerland een populaire bestemming voor een korte wintersportvakantie of een weekendje naar de sneeuw.

Zie alle vakantiehuizen in het Sauerland

2. Oberammergau

De abdij van Ettal bij Oberammergau
De abdij van Ettal bij Oberammergau

Oberammergau, bekend van de passiespelen, is het centrum van een schitterend langlaufgebied. In het Ammertal is langlaufen de nummer één onder de wintersporten. Dankzij de hoge ligging is het gebied sneeuwzeker. Wintersporters kunnen hier gebruik maken van een netwerk van zo’n 100 kilometer aan loipes, verdeeld over 13 circuits, met drie verbindingsloipes. Wereldberoemd is de König-Ludwig-loipe van Oberammergau naar Lindenhof, een van de pronkkastelen van Ludwig II. Elk jaar wordt in het tweede weekend van februari de traditionele König-Ludwig-Lauf gehouden, waaraan duizenden langlaufers uit de hele wereld deelnemen.

Zie alle vakantiehuizen in Oberammergau

3. Het Zwarte Woud

Loipe in het Zwarte Woud
Loipe in het Zwarte Woud

Met niet minder dan 2.000 kilometer aan geprepareerde loipes, is het Zwarte Woud een van de absolute top langlaufgebieden van Europa. Dit dicht beboste berggebied in de deelstaat Baden-Württemberg aan de Franse grens heeft voor langlaufers van ieder niveau een uitgebreid aanbod aan landschappelijk prachtige routes. De meeste langlaufloipes in het Zwarte Woud hebben een parallelbaan voor skaters en langs de routes zijn veel rustplaatsen en restaurants, wat prettig is als je langere tochten wilt maken. Het Zwarte Woud is ook een uitstekende bestemming voor wie zich voor het eerst op de lange langlauflatten waagt. Je vindt er een flink aantal skischolen en veel makkelijke loipes. Bijzonder mooi zijn de panoramische routes in de regio rond Furtwangen. Vanuit de beslotenheid van het naaldbos krijg je hier plotseling een weids uitzicht over de plateaus, met de Alpentoppen aan de horizon.

Zie alle vakantiehuizen in het Zwarte Woud

4. Oberstdorf

Oberstdorf in wintertooi

In de Allgäu ligt Duitslands zuidelijkste dorp: Oberstdorf. De loipes rond deze plaats bieden een grote afwisseling aan moeilijkheidsgraden. Oberstdorf is een vaste locatie voor de wereldbekerwedstrijden, maar ook absolute beginners kunnen hier hun draai vinden. Je kunt deelnemen aan beginnerscursussen, waarbij je de uitrusting leent en de basisbeginselen onder de knie krijgt. De meeste loipes zijn met elkaar verbonden, waardoor je op elk punt kunt beginnen. Van de 75 kilometer aan loipes is 55 kilometer ook geprepareerd voor skaters. De loipes in de Allgäu gaan gewoonlijk net voor de kerst open en worden onderhouden tot half maart. Een leuk extraatje van dit langlaufgebied is dat je er kennis kunt maken met biathlon. Uitgerust met een lasergeweer ervaar je hoe het is om op een doel te schieten terwijl je hart nog galoppeert van de inspanning.

Zie alle vakantiehuizen in Oberstdorf

5. De Hartz

Sleepret in de Harz
Sleepret in de Harz

Op zo’n 450 kilometer van midden-Nederland ligt het Nationalpark Harz, een prachtig en wild natuurgebied, dat in de winter een waar langlaufparadijs wordt. De meeste van de 500 kilometer aan loipes zijn te vinden rondom de dorpen Altenau, Clausthal-Zellerfeld, Sankt Andreasberg en Wildemann. Langlaufen in Harz is een echte natuurervaring. Talrijke, goed onderhouden loipes voor alle niveaus door de besneeuwde bossen. De Harz loipes zijn veelal met elkaar verbonden en je kunt er eindeloos langlaufen op een aaneengesloten net van routes. Op veel plekken langs de loipes nodigen gezellige bosrestaurants en chalets bezoekers uit om te genieten van Harzer specialiteiten.

Ook buiten de loipes kun je je prima vermaken in Harz. Je vindt er veel geprepareerde sleeheuvels en rodelbanen, van veilige heuveltjes voor de kleintjes tot de meest uitdagende rodelbanen, waar je met huiveringwekkende snelheid naar beneden suist. En evenveel aandacht als er wordt besteed aan het dagelijks onderhoud van de loipes, wordt er gestoken in het onderhoud van de winterwandelpaden. Wie eens een heel andere wandelervaring wil meemaken, kan in Sankt Andreasberg en Clausthal-Zellerfeld meegaan op een begeleide sneeuwschoenwandeling, waarbij je de juiste techniek wordt aangeleerd.

Zie alle vakantiehuizen in de Hartz
Naar Blog overzicht