Het Zwarte Woud, of Schwarzwald in het Duits, is een grote beboste bergketen in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het gebied is begrensd door het Rijndal in het westen en zuiden dicht bij de grens met Frankrijk en Zwitserland en is de bron van de rivieren Donau en Neckar. De uitgestrekte natuur – 11.100 vierkamte kilometer – in het Zwarte Woud zorgt ervoor dat dit de perfecte locatie is om volledig tot rust te komen.

Waarom heet deze plaats eigenlijk het Zwarte Woud? De Romeinen gaven de bergketen de naam “Zwarte Woud” vanwege de dicht opeengepakte naaldbomen — die eigenlijk donkergroen zijn — die in dit gebied te vinden zijn. Als je houdt van bergen, weelderige valleien, adembenemende uitzichten en uitgestrekte wijngaarden, dan is dit bos de plek om naar toe te gaan op vakantie. Wat maakt het Zwarte Woud in Duitsland zo bijzonder? Dit zijn volgens ons de 5 redenen die deze plek speciaal maken.

De ongerepte natuur

ongerepte natuur Zwarte Woud
ongerepte natuur Zwarte Woud

De belangrijkste reden om naar het Zwarte Woud op vakantie te gaan is natuurlijk de geweldige natuur die je er terugvindt. Er is een echt gevoel van magie aanwezig in deze hoek van Zuidwest-Duitsland, een gebied dat gedomineerd wordt door een uitgestrekt bosgebied. Het landschap in dit woud wisselt tussen een open landschap en dichte bossen bezaaid met boerderijen en dorpen. De Feldberg is met 1493 meter de hoogste plaats en biedt de perfecte omgeving om te wandelen en mountainbiken.

De ongetemde schoonheid en de ongerepte natuur van het uitgestrekte Nationaal Park Zwarte Woud trekt bezoekers van over de hele wereld. Dit 10.000-hectare grote natuurgebied in Baden-Württemberg biedt spectaculaire uitzichten vanaf de bergtoppen waar je zich kunt vergapen aan de diverse flora en fauna. Sommige gebieden ontwikkelen zich al meer dan 100 jaar zonder menselijke tussenkomst en daarom kunnen we in het Zwarte Woud echt van een ongerepte natuur spreken.

De lokale gerechten

Kirschtorte Zwarte Woud
Kirschtorte Zwarte Woud

Een tweede reden om het Zwarte Woud te bezoeken zijn de lokale gerechten. Schwarzwälder Kirschtorte, wat zich letterlijk vertaalt naar ‘Zwarte Woud Kersentaart’ is de bekendste zoete lekkernij van het Schwarzwald. De Zwarte Woud Kersentaart heeft als basis chocoladebiscuit die op smaak wordt gebracht met kersen gelaagd met slagroom en meer kersen, en vervolgens gegarneerd met nog meer kersen en chocoladevlokken. Het recept van Schwarzwälder Kirschtorte werd in 1934 al voor het eerst vermeld in een kookboek.

Naast de kersentaart is de ham uit het Zwarte Woud een echte specialiteit in dit gebied en je zult het vlees zowel bij het ontbijt als in snacks terugzien. In deze regio is Vesper een typisch gerecht dat tussen de maaltijden door wordt gegeten. Het gerecht bestaat uit zelfgemaakte worstjes, gerookte forel en natuurlijk ham uit het Zwarte Woud. Dit alles wordt geserveerd met lekker Duits boerenbrood. Natuurlijk wordt er in het Zwarte Woud – zoals in de rest van Duitsland – ook heel wat bier gedronken. In het Zwarte Woud is Radler heel populair, een fris drankje gemaakt door limonade en bier te mengen.

De koekoeksklokken

koekoeksklokken Zwarte Woud
koekoeksklokken Zwarte Woud

Een derde reden om het Zwarte Woud te bezoeken zijn de overbekende koekoeksklokken. De rijkelijk versierde Bahnhäusle-klokken zijn namelijk een echt symbool geworden van het Zwarte Woud. De koekoeksklok werd wereldberoemd nadat Friedrich Eisenlohr het Bahnhäusle-ontwerp had bijgedragen aan een wedstrijd in 1850 en zijn sindsdien overal ter wereld bekend. Een grote publiekstrekker in Triberg is het “Eble Uhren-Park”. Dit park is gelegen net buiten het centrum van de stad en heft als attractie de grootste koekoeksklok ter wereld, die zo groot als een woning is. De klokken vormen natuurlijk ook een onmisbaar onderdeel van elke souvenirwinkel in het Zwarte Woud.

Freiburg

vakantie Freiburg
vakantie Freiburg

Freiburg is een universiteitsstad, een van de grootste steden in het Zwarte Woud en daarom een uitstekende uitvalsbasis om de rest van de regio te verkennen. Door de geweldige Gotische architectuur is ook de stad meer dan het bezoeken waard. Freiburg wordt vaak de meest ‘duurzame stad’ van Duitsland genoemd en dankzij de zonnige ligging nabij de Rijn in Baden-Württemberg staat het bekend om de ecologische initiatieven zoals zonnepanelen, wijngaarden en ook het universiteitsleven. Omdat Freiburg een studentenstad is, heeft het een bruisend nachtleven. Freiburg is ook een levendige marktstad vol gezellige pleintjes en verkeersvrije straatjes, waar je van in het oude stadscentrum letterlijk naar het Zwarte Woud heen kunt stappen.

Baden-Baden

vakantie Baden-Baden
vakantie Baden-Baden

Baden-Baden staat vooral bekend als kuuroord en zijn thermale baden. De stad met slechts 55.000 inwoners ligt op de rand van het Zwarte Woud, en ziet er door zijn typische woningen en het Kasteel van Hohenbaden als een sprookjesstad uit. Meer dan 2000 jaar geleden ontdekten de Romeinen de geneeskrachtig van 12 thermale bronnen die 2000 meter onder de stad Baden-Baden lopen en sindsdien wordt de stad volledig bepaald hierdoor. De bronnen produceren het heetste en meest mineraalrijke water van Duitsland en heeft een rijke traditie als badenstad. Baden-Baden werd al snel een wereldberoemde plek voor de Romeinse badcultuur, en het is nog steeds een van de beste plaatsen om naartoe te gaan als je op zoek bent naar een wellness faciliteit of spa.

Naar Blog overzicht