Heb je zin in een stedentrip maar wil je niet al te ver reizen? Dan is een city trip naar een stad in één van onze buurlanden een echte aanrader. Ook dicht bij huis kun je heel gezellige en hippe steden helemaal ontdekken. Rotterdam, de grootste havenstad van Europa, is een goed voorbeeld van een superleuke stad perfect om een weekendje rond te kuieren.

Rotterdam staat bekend om zijn universiteit, ligging aan de rivier De Nieuwe Maas, het levendig cultureel leven, maritiem erfgoed en moderne architectuur. De bijna volledige verwoesting van het stadscentrum tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ervoor gezorgd dat de op een na grootste stad van Nederland een gevarieerd architectonisch landschap heeft.

Nadat het centrum van Rotterdam in 1940 bijna volledig werd verwoest door Duitse luchtaanvallen, werd het na de oorlog voortvarend herbouwd en opnieuw ingericht met moderne architectuur. De opvallende architectuur, de door kunst gedomineerde straten, designstudio’s en trendy bars zorgen ervoor dat Rotterdam de meest eigentijdse stad van Nederland is. Als je op zoek bent naar dingen om te doen in Rotterdam, zet deze 5 items dan zeker op je to-do lijst.

De Oude Haven en het Maritiem Museum Rotterdam

Oude Haven Rotterdam
Oude Haven Rotterdam

De Oude Haven van Rotterdam vormt een cruciaal onderdeel van het gerevitaliseerde Maritieme District van de stad. Tegenwoordig staat de Oude Haven bekend als het uitgaanscentrum van Rotterdam en dit maakt het een populaire plek voor de lokale bevolking om elkaar te ontmoeten, te eten, drinken en om te dansen tot in de vroege uurtjes. De meeste cafés hebben ook zitplaatsen op het terras, zodat gasten kunnen genieten van het kijken naar de haven wanneer het zonnetje schijnt. De Oude Haven heeft verschillende traditionele zeilboten die bezoekers aan deze plaats herinneren aan de geschiedenis van deze historische havenstad.

Niet ver van de Oude Haven vind je het Maritiem Museum Rotterdam terug, die al sinds 1873 operationeel is. Het museum heeft grote collecties over de geschiedenis van de scheepvaart en de zeevaart, inclusief scheepsmodellen, en geeft zo een fascinerende kijk op de verbinding van de stad met de zee en haar vele waterwegen. In het Maritiem Museum Rotterdam zijn diverse tentoonstellingen te bezoeken, deze zijn toegankelijk voor jong en oud. Naast wisselende exposities zijn er ook permanente presentaties, zoals de interactieve ‘Offshore Experience’ waar je zich aan boord waant van een offshore platform op zee.

De Kubuswoningen

Kijk-Kubus Rotterdam
Kijk-Kubus Rotterdam

De Kubuswoningen in Rotterdam zijn één van de meest iconische attracties van de stad. Dit residentiële ontwikkelingsproject onderscheidt zich van andere wijken in de stad omdat de huizen letterlijk kubussen zijn, en ook nog eens 45 graden gekanteld staan. De Nederlandse architect Piet Blom ontwierp de Kubuswoningen op het eind van de jaren 70 op verzoek van de stad Rotterdam en zijn gebouwd met betonnen pilaren en houten kozijnen. De architect wilde een soort dorp binnen de stad ontwerpen en zag de huizen als bomen en de hele wijk als een bos.

Ja, er wonen wel degelijk mensen in deze woningen, met uitzondering van de Kijk-Kubus. De Kijk-Kubus is een gemeubileerde museumwoning, speciaal ontworpen en gebouwd om de bezoeker te laten ervaren hoe het leven in een Kubuswoning is. Door het speciaal ontworpen meubilair in de Kijk-Kubus krijg je te zien hoe je alsnog kunt wonen in een pand met schuine wanden. Als je van moderne architectuur houdt, dan is Kijk-Kubus Museumwoning zeker en vast een bezoekje waard.

De Markthal

Markthal Rotterdam
Markthal Rotterdam

De Rotterdamse Markthal werd in 2014 gebouwd met de bedoeling een ontzagwekkende bestemming in de stad te vormen. De massieve structuur van De Markthal bevat niet alleen een overdekte voedselmarkt, maar ook een complex van 228 appartementen. Het grijze natuurstenen gebouw heeft een boogvorm van een hoefijzer van 40 meter hoog in het midden en is aan de binnenkant bedekt met levendige, op voedsel geïnspireerde muurschilderingen. Op de markt bevinden zich verschillende kaaskraampjes en bakkerijen die stroopwafels en andere Nederlandse specialiteiten verkopen, waardoor het een uitstekende plek is om te bezoeken als je van eten houdt.

Museum Boijmans Van Beuningen

Boijmans van Beuningen
Boijmans van Beuningen

Het Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst, gelegen aan het Museumpark in de stad Rotterdam en beslaat de middeleeuwen tot en met de eenentwintigste eeuw. Het museumgebouw herbergt een unieke collectie schilderijen, sculpturen en alledaagse voorwerpen, de meeste werken werden door Boijmans en Van Beuningen geschonken aan de stad Rotterdam. Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de kunstgeschiedenis met Nederlandse en Europese meesterwerken als ankerpunt, van de vroege middeleeuwen tot de 21e eeuw, van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.

Euromast

Euromast Rotterdam
Euromast Rotterdam

Als je voor het verlaten van de stad nog enkele kiekjes wilt nemen van de Rotterdamse skyline, dan moet je ten laatste ook de Euromast-toren gaan zien. Met 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek, het observatiedek van de Euromast is wel slechts 112 meter hoog. Architect Maaskant gebruikte als inspiratie voor het ontwerp de bemasting van een schip, vandaar de naam ‘Euromast’. Als je eenmaal de top hebt bereikt met de roterende lift, kun je de horizon bewonderen terwijl je iets meer leert over de stad en haar geschiedenis. Als je helemaal tot het hoogste punt wilt gaan, dan kan dit via de Euroscoop, inbegrepen bij het Euromast entreeticket. Er zijn ook twee restaurants aanwezig in de toren, op de begane grond en één bij het observatiedek.

Naar Blog overzicht