Deze adembenemende bezienswaardigheden zullen je wegblazen! Van iconische monumenten die hun strijd tegen de machtige oceaan verliezen tot verborgen schatten die langzaam worden bedekt door het zand van de tijd, Noord-Jutland is echt een regio van ontzagwekkende wonderen.

Råbjerg Mile

Radjerg Mile duinen Denemarken

Woestijn? In Denemarken? Nou ja, technisch gezien niet, maar het komt aardig in de buurt! Råbjerg Mile is een fascinerend fenomeen; een gigantische wandelende zandduin, de grootste in Noord-Europa, die zich met maar liefst 15 meter per jaar verschuift dichter bij Grenen, de top van Denemarken. Als je dit bijna maanlandschap inloopt, vergeet je dat je nog geen 20 minuten verwijderd bent van het vakantiestadje Skagen in het noorden van Denemarken!

De migrerende duin, Råbjerg Mile, is ongeveer 1 km breed en 1 km lang, bestaat uit ongeveer 3,5 miljoen m3 zand en is 40 meter hoog. Pogingen tot bebossing hielden de migrerende duin niet tegen. Naar verwachting zal die over een eeuw of twee de hoofdweg naar Skagen bedekken.

In het gebied van Rådjerg Mile vind je een ruim aanbod aan fiets- en wandelpaden en is het een en al speelpret voor jong en oud. Kun je niet genoeg krijgen van deze plek? Boek dan een vakantiewoning in de omgeving om er langer te blijven.

Bezoek een ingegraven kerk

St. Laurence kerk Denemarken

In de duinen ten westen van Skagen vind je de toren van de Sint Laurentiuskerk, tegenwoordig ook wel bekend als “The Sanded Church”. In de 14e eeuw was dit de grootste kerk in Vendsyssel, maar in 1795 werd de gemeente gedwongen de kerk te sluiten vanwege het opstuivend zand dat de weg naar de kerk had geblokkeerd.

De lokale bevolking rond de St. Laurence-kerk was behoorlijk toegewijd, als je bedenkt dat ze jarenlang de kerk in moesten om de zondagsdienst bij te wonen! Als je dicht bij de dramatische 14e-eeuwse witte toren komt die vandaag nog steeds zichtbaar is, sta je eigenlijk op de rest van de kerk. Het werd meer dan 200 jaar geleden volledig in het zand begraven. De met zand begraven kerk is nu een prachtig decor voor culturele evenementen en een toplocatie voor het maken van foto’s.

In de zomer organiseert de Skagenkerk elke donderdagavond om 19.30 uur van half juni tot half augustus een buitendienst bij de Sanded Church met blaasmuziek. 400 m van de kerk is er een parkeerplaats met een speeltuin, tafels, banken en toiletten – en in de zomer vind je een kiosk, waar kaartjes worden verkocht om in de kerktoren te komen.

Thy National Park

Thy National Park Denemarken

Trek eropuit door de ongerepte duinen, kronkelige bossen en traditionele kustdorpen van het wildste nationale park van Denemarken. In vissersdorpen als Stenbjerg kun je gemakkelijk zien waarom de lokale ritmes en tradities in en rond Thy National Park worden gevormd door de krachtige Noordzee. Je kunt zelfs deelnemen aan vistochten met lokale vissers om het authentieke parkleven echt te proeven.

New York Times-lijst heeft het Thy opgenomen in de 2022 lijst met ’52 places for a changed world’. De omgeving heeft veel wandel- en fietspaden, naar bijvoorbeeld het Flade, Øsrum of Vandet. Voor degene die graag actief zijn op het water is een bezoek aan Cold Hawaii in Klitmøller het centrum voor extreme watersport in Denemarken. Door de goede condities van de Noordzee en de krachtige stromingen heb je hier erg goede golven. Op de meer rustigere wateren kun je goed suppen.

Als een liefhebber bent van een verse visje neem dan eens een kijkje in de oude vissersdorpjes als Hanstholm of Stenberg. Ook de sfeervolle kleine stadjes Agger, Flade en Øsrum zijn absoluut een bezoek waard en vanuit hier kun je mooie wandelingen maken naar de bekende vuurtorens bij Lodbjerg.

De zeewierhuizen van het eiland Læsø

huis met zeegrasdak Denemarken

Over het beste uit de zee gesproken… Zeewierdaken waren eeuwenlang een traditie op het eiland Læsø en tegenwoordig kun je 19 huisjes met traditionele zeegrasdaken bezoeken. Læsø is ook een eiland dat bekend staat om zijn heerlijke zeezout, en je kunt de zoutziederij bezoeken om te zien hoe het wordt gemaakt. Læsø is een fantastisch eiland voor een dagtochtje op ontdekking.

Læsø is een parel in het Kattegat, met een weelderig landschap, veel bezienswaardigheden en culinaire verleidingen. Het eiland heeft het hoogste aantal zonuren van Denemarken en is de plek waar je volledig kunt ontspannen als je even wilt ontsnappen aan de drukte. Het duurt slechts 90 minuten met de veerboot vanuit Frederikshavn, voordat je jezelf kunt onderdompelen in het totaal unieke eilandgevoel en het avontuur kan beginnen.

Volop mogelijkheden voor vakantieplezier en activiteit vind je op Læsø. Er zijn golfbanen met uitzicht op zee, en een netwerk van wandel- en fietsroutes om te verkennen. Verwen je smaakpapillen met de okale ingrediënten van Læsø, terwijl je geniet van de intieme lokale sfeer van de eetgelegenheden en restaurants van het eiland. Of bezoek een van de vele rokerijen voor vis in de beste Læsø-traditie.

De botsende zeeën bij Grenen

Zee bij Skagen

Grenen is niet alleen het noordelijkste punt van Denemarken. Het is ook een natuurlijk wonder van botsende zeeën waar de wateren niet mengen; een uniek spektakel dat je maar op een paar plekken in de wereld kunt zien. Het zwemmen moet je echter aan de lokale zeehonden overlaten, hiervoor is de stroming te sterk. Maar een duik in het ondiepe water is een onvergetelijke ervaring voor iedereen.

Het landschap rond Grenen is een beschermd natuurgebied en herbergt een rijke fauna: hier zonnen de zeehonden op het strand en kunnen toeristen heel dichtbij komen. Het is ook het gebied in Denemarken waar de meeste vogelsoorten kunnen worden waargenomen, met name roofvogels in het voorjaar.

Je kunt een van de “Grenensporen”-routes volgen om meer te weten te komen over zowel de natuur als de geschiedenis van het gebied. Vanaf de parkeerplaats bij Grenen zijn er vier wandelroutes, waarvan er één geschikt is gemaakt voor fietsen, rolstoels en kinderwagens. De paden leiden je langs alle bezienswaardigheden van Grenen.

De iconische Rubjerg Knude

Rubjerg Knude vuurtoren

Dit is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Denemarken, maar je moet je haasten om hem te zien! In slechts een paar jaar tijd kan de beroemde vuurtoren, gelegen op klifhoge duinen aan de noordkust van Denemarken, verdwijnen in zee.

Verbazingwekkend om te bedenken dat toen de vuurtoren meer dan 100 jaar geleden werd gebouwd, hij 200 meter landinwaarts lag! Kom hier nu het nog kan en klim naar het spectaculaire uitzichtpunt op de top.

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 20 minuten lopen en al meteen vanaf het startpunt kun je genieten van prachtige uitzichten. De wandeling kan als pittig worden ervaren omdat je de duin omhoog loopt. De omgeving is waanzinnig en kinderen kunnen hier uren spelen in het sahara-achtige gebied.

De Viking begraafplaatsen van Aalborg

Viking begraafplaats in Denemarken

Een van de best bewaarde Viking-attracties in de Scandinavische landen. De Noordse Vikingen hebben een spannende dramatische geschiedenis te vertellen, maar hoe leefden ze in de ijzer- en Vikingtijd in Aalborg?

Door een bezoek aan Lindholm Høje & Lindholm Høje Museum krijg je heel wat spannende ervaringen en antwoorden over hoe Vikingen leefden. Hoe was hun dagelijks leven, wat aten ze en hoe bereidden ze hun eten? Leer over hun geloof en religie en de voorbereiding op de grote Vikinggevechten.

De vondsten van de Vikingen op de begraafplaats Lindholm Høje zijn uniek. 682 graven en 150 stenen schepen zijn hier gevonden. Als je naar het noorden van de begraafplaats gaat, kun je nog steeds overblijfselen van een Vikingdorp verkennen.

Naar Blog overzicht