Historisch, jeugdig, rauw en verfijnd, een citytrip naar Kopenhagen heeft voor ieder wat wils. Als je jong bent, dan is het een letterlijke speeltuin, met ’s werelds oudste pretparken en enkele van de meest trendy winkels en uitgaansgelegenheden waar dan ook. Voor cultuur zijn er historische paleizen en musea waar Viking- en bronstijdschatten te zien zijn. Hierbij de 10 beste dingen die je kunt doen tijdens je bezoek aan deze geweldige en bruisende stad.

1. Tivoli Gardens

Tivoli Garden in Kopenhagen
Tivoli Garden in Kopenhagen

Dit beroemde pretpark combineert verzorgde tuinen en achtbanen in het centrum van Kopenhagen, en trekt al sinds de 19e eeuw veel bezoekers, waardoor het het op een na oudste werkende pretpark ter wereld is. De ligging naast het centraal station maakt het ook nog eens goed bereikbaar.

Bezoek ’s nachts wanneer duizenden fonkelende lichtjes het gevoel uit een sprookje te halen. En het is niet verrassend dat het mensen als Hans Christian Andersen en Walt Disney inspireerde, die beiden dit park bezochten. Een lunch of ontbijt in restaurant Gemyse is een echte aanrader.

2. Nyhavn

Nyhavn in Kopenhagen
Nyhavn in Kopenhagen

Nyhavn, een 17e-eeuwse haven, is gemakkelijk de meest iconische bezienswaardigheid in Kopenhagen. Bekleed met houten schepen, moderne boten, kleurige herenhuizen en visrestaurants, staat in bijna iedere Kopenhagen bezienswaardigheden top 10. De legendarische kade bruist voortdurend van de lokale bevolking en bezoekers.

Dit herkenningspunt is een openbare ruimte, dus je kunt zelf bepalen wanneer je het bezoekt. Nyhavn trekt een menigte aan die net zo divers is als zijn geschiedenis. Over de brug in de naburige kap van Christianshavn vind je ook enkele van de oudste huizen in Kopenhagen. Stop voor een kopje koffie en gebak bij het welbekende “108” voordat je een van de oudste delen van de stad gaat verkennen.

3. CopenHill

Copenhill skihelling in Kopenhagen
Copenhill skihelling in Kopenhagen

CopenHill, ontworpen door de Deense architect Bjarke Ingels, is een multifunctionele afval-naar-energiecentrale. Waarom zou iemand in hemelsnaam een afvalenergiecentrale willen bezoeken?

Het gebouw is een echt architectonisch wonder dat absoluut een bezoek waard is. Het heeft een skihelling, een klimmuur en een café. Zelfs als je geen interesse hebt om de 1.300 meter hoge helling af te skiën, zul je zeker geïnteresseerd zijn in het zien van deze toplocatie. Ga op zijn minst even langs bij het café voor een après-ski biertje.

4. De Kleine Zeemeermin

Kleine Zeemeermin Kopenhagen
Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Dit direct herkenbare standbeeld dat op een rots naast de Langelinie-promenade zit, is ongetwijfeld het beroemdste monument in de stad. De beeldhouwer Edvard Eriksen creëerde de zeemeermin in 1913 als eerbetoon aan auteur Hans Christian Andersen en is geïnspireerd op het gelijknamige sprookje van Andersen.

Als je dicht bij het standbeeld komt zal het je verbazen hoe klein het eigenlijk is. Maar het is absoluut een foto waard, het is tenslotte een icoon van Denemarken.

5. Het Rosenborg kasteel

Het Rosenborg Kasteel Kopenhagen
Het Rosenborg Kasteel Kopenhagen

Dit paleis werd aan het begin van de 17e eeuw gebouwd door Christian IV. Zijn lange regeerperiode en betrokkenheid bij de Dertigjarige Oorlog die over het vasteland van Europa regeerde, maakten hem tot een van de bekendste Scandinavische koningen.

Het interieur van dit paleis is in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd en er zijn historische wandtapijten te bewonderen die de conflicten tussen Denemarken en Zweden aantonen. Je kunt ook de kamers van de koning, zijn badkamer en de kamer waar hij zijn correspondentie schreef allemaal bekijken.

6. Strøget

Strøget winkelstraat Kopenhagen
Strøget winkelstraat Kopenhagen

Deze voetgangersstraat loopt maar door, en of je nu zin hebt in een dagje winkelen of het bewonderen van de architectuur, de kans is groot dat je hier vindt wat je zoekt. Het is een van de grootste voetgangerswinkelcentra ter wereld en je vind hier peperdure maar ook betaalbare winkels.

Als je wat onafhankelijke winkels wilt vinden, volg dan Strøget naar de oude stad en probeer dan een van de smalle zijstraten. Er is een prachtige mix van oude speciaalzaken die generaties teruggaan en hippe boetieks voor jonge fashionista’s.

7. Amalienborg Kasteel

Amalienborg Kasteel Kopenhagen
Amalienborg Kasteel Kopenhagen

Kasteel Amalienborg is prachtig gelegen met uitzicht op de haven van Kopenhagen en het operagebouw. Amalienborg is oorspronkelijk gebouwd voor vier adellijke families.

Toen het Christiansborg-paleis (dat vroeger het huis was van de koninklijke familie) in 1794 afbrandde, kocht de koninklijke familie Amalienborg en trok er in. Elke dag om 10.00 en 12.00 uur kan je de wisseling van de wacht zien.

8. Blue Planet Nationale Aquarium Denemarken

Aquarium Denemarken
Aquarium Denemarken

Het Nationale Aquarium van Denemarken bevindt zich in de buitenwijken van Kopenhagen en is de perfecte manier om een vrije middag door te brengen in deze magische stad. Het is het grootste aquarium van Noord-Europa en is de thuisbasis van zeeschildpadden, egels en veel meer interessante onderwaterdieren.

In dit aquarium leer je over het leven onder zee en het belang van een “groene” levensstijl. Het is een heerlijke plek voor kinderen van alle leeftijden.

9. Christiana

Christiana Kopenhagen
Christiana Kopenhagen

Begonnen als een hippie-nederzetting meer dan 40 jaar geleden, werd dit unieke en controversiële gebied eerst aangewezen als een sociaal experiment en is nu eigendom van de bewoners. Christiania is een van de meest geliefde toeristische attracties van Denemarken en elk jaar lokt deze “freetown” tot een miljoen bezoekers.

Toegegeven, het is misschien niet naar ieders smaak, maar het is een functionerende alternatieve samenleving, een plek waar veel geaccepteerde normen niet gelden en mensen volgens hun eigen regels leven.

Auto’s zijn verboden, fietsen zijn het belangrijkste vervoermiddel en paarden lopen vrij rond. Hoogtepunten zijn de handgemaakte huizen en gebouwen en het grote meer waar kinderen op warme zomerdagen met elkaar spetteren. De kleine winkels en cafés gebruiken een speciale Christiania-valuta. Let op: je mag hier geen foto’s maken!

10. Bakken: ’s werelds oudste pretpark

Bakken Kopenhagen
Bakken Kopenhagen

Ongeveer 20 minuten rijden ten noorden van Kopenhagen, is pretpark Bakken een volkse versie van de Tivoli, met tal van restaurants, cafés en leuke dingen om te doen, vooral voor jongere kinderen. Geloof het of niet, dit is sinds 1583 een welbezochte vrijetijdsvoorziening. Er zijn maar liefst zes achtbanen en meer dan 30 verschillende attracties, waaronder een spooktrein.

Het omliggende bos en park is bijzonder aangenaam en er zijn uitstekende trein- en busverbindingen vanuit het stadscentrum voor degenen die niet met de auto komen. In de buurt vind je Klampenborg met prestigieuze villa’s en uitstekende zwemgelegenheid

Naar Blog overzicht