Split, aan de Kroatische Dalmatische kust, voelt als een stad die de tijd is vergeten. Door de eeuwen heen is de architectuur intact gehouden en vervolgens opgenomen in nieuwere gebouwen, zoals de St. Duje-kathedraal, waarvan het hart een 4e-eeuws mausoleum is.

1. Het fort van Klis

Het fort van Klis
Het fort van Klis

Als je het ziet, weet je waarom dit fort op een bergpas in Game of Thrones is verschenen. Klis Fortress balanceert op een klif boven de terrasvormige heuvels van de gelijknamige stad en wordt omlijst door nog meer torenhoge kliffen van lichtgrijze rots. Er is hier gedurende tweeënhalf millennia nogal wat bloed vergoten. De oude Illyriërs waren de eersten die hier een fort bouwden en eeuwenlang was Klis de zetel van diverse Kroatische koningen. Tijdens de Ottomaanse oorlogen had degene die dit kasteel – 10 kilometer ten noordoosten van Split – in handen had, de overhand in de regio.

Alle vakantiewoningen in Klis

2. Krka National Park

Krka National Park
Krka National Park

Dit nationale park, op een uur rijden van Split, volgt de loop van de rivier de Krka. De sublieme Stradinski Buk is een groot natuurlijk zwembad van 400 bij 100 meter, waar de meeste toeristen voor komen. Dit bad wordt aan beide kanten gevoed door watervallen. Alleen al op deze plek zijn 17 watervallen te vinden, met de hoogste maar liefst 50 meter hoog. Maak ook tijd vrij voor de watervallen bij Roški Slap en Visovac Island, waar je ook een 15e-eeuws klooster tegenkomt.

Alle vakantiewoningen vlakbij Krka National Park

3. Trogir

Trogir Kroatie
Trogir Kroatie

Trogir is een UNESCO-plek, die er nog precies uitziet als in de middeleeuwen. Je hoeft geen historicus te zijn om verliefd te worden op Trogir: het is het best bewaarde overblijfsel van romaanse en gotische architectuur in Europa. De locatie maakt deel uit van de charme, aangezien de stad een klein, versterkt eiland is dat door een brug met het vasteland is verbonden. De 15e-eeuwse muren van Trogir beschermen een labyrint van ravijnachtige straten waar je gebouwen passeert die sinds de jaren 1200 onveranderd zijn gebleven. Er zijn 10 historische kerken in het oude centrum, waaronder de prachtige 13e-eeuwse kathedraal.

Alle vakantiewoningen in Trogir

4. Salona

Salona Kroatie
Salona Kroatie

Vanaf het centrum in Split kun je de bus nemen om de ruïnes van Salona te bewonderen. De plek heeft veel Romeinse en Middeleeuwse monumenten. Het Amfitheather, dat vroeger plaats bood aan ruim 19.000 bezoekers, is een absoluut hoogtepunt. Vergeet ook niet om de Holle Kerk te verkennen en de vele andere monumenten.

Alle vakantiewoningen in de buurt van Salona

5. Het paleis van Diocletianus

Het paleis van Diocletianus
Het paleis van Diocletianus

Het paleis van Diocletianus overheerst de historische kern van de stad. In heel Europa vind je niets zoals dit paleis. Het is een prachtig bewaard gebleven 4e-eeuws complex, dat de statige villa van Diocletianus combineert met de overblijfselen van een groot militair kamp. Het is zo groot dat het eerder een citadel is dan een paleis. En het complex heeft zoveel schoonheid te bieden, dat je je blijft verbazen. Het is dan ook geen wonder dat het paleis op de UNESCO-lijst staat. Je kunt er zelfs over de originele Romeinse straten lopen, door het decor waar scènes uit Game of Thrones zijn opgenomen.

Alle vakantiehuizen vlakbij het paleis van Diocletianus

6. Plitvice National Park

Plitvice National Park
Plitvice National Park

Nationaal Park Plitvicemeren ligt op 204 km afstand van Split (ongeveer 2,5 uur rijden). Veel mensen bezoeken het tijdens een dagtour vanuit Split. Hoewel de rit behoorlijk lang is, zul je dit spontaan vergeten als je bij aankomst de schoonheid ziet. Je kunt hier niet zwemmen zoals bij Krka, maar het park heeft mooie wandelingen langs het water, waar je kunt genieten van de groene omgeving. Ook kun je een boottocht maken over het water of lekker relaxen langs de waterkant terwijl je geniet van prachtige uitzichten.

Alle vakantiehuizen bij Plitvice National Park

7. Historisch centrum van Split

Historisch centrum van Split
Historisch centrum van Split

Je hebt minstens een paar uur nodig om de oude stad echt te proeven en er is geen betere manier om dit te doen dan te voet. Ga naar het Pjaca-plein waar het oude stadhuis van Split uitkijkt op een verfijnd plein met glanzende marmeren tegels en cafés met gezellig terrassen.

Fruit Plein is ook zeker een bezoek waard, het dankt zijn naam aan de markt die hier eeuwenlang werd gehouden. Hier is veel prachtige renaissance-architectuur te bewonderen, overblijfselen uit het Venetiaanse tijdperk van Split. Om te zien hoe de inwoners van Split hun dag doorbrengen, neem je een bezoek aan Marmont Street, waar je leuke winkels, restaurants en cafe’s vindt.

Alle vakantiehuizen in het centrum van Split

8. St. Duje’s Kathedraal

St. Duje’s Kathedraal
St. Duje’s Kathedraal

Een van de betoverende dingen van de architectuur in het oude Split is de manier waarop oude gebouwen een nieuwe bestemming hebben gekregen. Het mooiste voorbeeld is de kathedraal van Split, die ooit het mausoleum van Diocletianus was. Het centrale deel van deze structuur dateert uit 350, waardoor St Duje het oudste kathedraalgebouw ter wereld is.

Het is een echte sensatie om te zien hoe Romeinse elementen zoals de originele ring van 24 ondersteunende zuilen zich vermengen met de kenmerken van een katholieke gebedsplaats. Neem ook even de tijd om de romaanse houten deuren van de kathedraal te bekijken, die sinds 1200 niet meer zijn veranderd.

9. Marjan

Marjan Kroatie
Marjan Kroatie

Net ten westen van de stad ligt deze steile, 170 meter hoge heuvel, bebost met cipressen en mediterrane pijnbomen. Het is de ideale plek als je toe bent aan een mooie wandeling in de natuur. Ook is dit een van de minder bezochte bezienswaardigheden van Split, dus veel toeristen zul je er niet tegenkomen.

Bijzonder interessant is de Joodse begraafplaats aan de oostkant van de heuvel. Sinds 1945 zijn er geen begrafenissen meer gedaan, maar veel van de grafstenen zijn nog steeds leesbaar en sommige gaan zelfs terug tot de 18e eeuw. Er zijn ook twee kerken op de heuvel, St. Nicholas uit de jaren 1200 en St. Hiëronymus uit de jaren 1400, met een renaissance altaarstuk gebeeldhouwd door de Venetiaan Andrea Alessi.

Alle vakantiehuizen in de buurt van Marjan

10. Huur aan boot

Boot huren in Kroatie
Boot huren in Kroatie

De kust van Kroatië is een natuurwonder, vooral rond Split, waar eilanden dienen als een barrière om het schone, ondiepe water kalm en transparant te houden. Je kunt de talloze eilanden en baaien op je eigen manier ontdekken door een motorboot of zelfs een jacht te huren. Het is hier een drukke markt met veel verhuurbedrijven die strijden om klanten. In de jachthaven zijn winkels waar je je boot kunt bevoorraden met eten en drinken. Daarna ben je vrij om aan je avontuur te beginnen.

Alle vakantiehuizen vlakbij de haven van Split
Naar Blog overzicht