Ontdek de Friese meren op je eigen manier

Niedriges Blickwinkel vom Wasser auf zwei Sportmotorboote, die entlang eines Kanals mit Schilfbeeten zwischen den friesischen Seen in den Niederlanden mit einem klaren blauen Himmel fahren;
Niedriges Blickwinkel vom Wasser auf zwei Sportmotorboote, die entlang eines Kanals mit Schilfbeeten zwischen den friesischen Seen in den Niederlanden mit einem klaren blauen Himmel fahren;

Een van de beste manieren om Friesland te ontdekken is vanaf het water. Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding, waardoor je prachtige meerdaagse vaartochten kunt maken. Huur een bootje en steek van wal, al is het maar voor een dagtochtje. Het is een van de dingen die je niet mag missen op een vakantie in Friesland.

De Friese meren zijn ook het toneel van unieke evenementen. De Sneekweek, die elke jaar begin augustus wordt gehouden, is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa. Tijdens deze week barst het in Sneek van de drukte en de gezelligheid. Een ander uniek spektakel is het jaarlijkse Skûtsjesilen. In de zomermaanden houden skûtsjes – houten of stalen tjalken gebouwd voor vrachtvervoer – op diverse meren meerdaagse wedstrijden. Het is een belevenis om de historische schepen tegen elkaar te zien strijden.

Huur een vakantiehuis op een privé eiland

De populariteit van Friesland-vakantieland houdt in dat er een ruim aanbod is aan vakantiewoningen en andere vormen van accommodatie. Je kunt er zelfs een huis huren op een privé eiland, gebruik van boot inbegrepen. In het natuurgebied Nationaal Park Âlde Feanen – een Unesco Werelderfgoed – vonden we een luxe vakantiewoning op een eiland midden in de natuur, aan het water van de Modderige Bol. Over de unieke vakantiemogelijkheden van Friesland gesproken…

Friesland is méér dan meren

Naast watersport heeft Friesland veel andere vakantiemogelijkheden die uniek zijn voor Nederland en zelfs in de wereld. Een paar suggesties.

Doe de Elfstedentocht

Man op tour

Op de volgende Elfstedentocht hoef je niet te wachten tot we weer eens zo’n ouderwetse winter krijgen. Je kunt de Tocht der Tochten zelf doen, met de auto, over het water, of op de fiets. Het is een goede manier om een andere unieke kant van Friesland te ontdekken: Waar anders ter wereld zijn de steden kleiner dan de dorpen? De Friese steden danken hun roem niet aan hun formaat, maar aan hun historische bezienswaardigheden en bijzondere sfeer.

Bezoek Stavoren, het oude havenstadje aan de Zuiderzee en waan je in het buitenland. De kleurrijke huizen aan de haven hebben Stavoren de bijnaam ‘Het Kopenhagen van Friesland’ opgeleverd.

Sneek is behalve het watersportcentrum van Friesland ook de plek waar je een wereldberoemd icoon kunt bewonderen. De Waterpoort is nagebouwd in China, Den Haag, Legoland, en Japan.

Zelfs het kleinste van de elf steden heeft iets bijzonders te bieden. De vesting rondom Sloten werd ontworpen door de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn. Met wat fantasie heeft deze de vorm van een ui. Sloten wordt daarom ook wel de Sipelstêd (Uienstad) genoemd.

Bezoek de eilanden

Bij Friesland horen vier Waddeneilanden: Ameland, Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog. Stap tijdens je vakantie aan boord van de veerpont om nog meer unieke mogelijkheden van Friesland-vakantieland te ontdekken. Zoals een schouwspel dat je alleen op Ameland kunt zien. Eens per maand wordt hier op het strand bij Hollum een demonstratie gegeven met de paardenreddingsboot.

En voor wie het avontuur niet schuwt, is een wadlooptocht een onvergetelijke ervaring. Wadloopcentrum Fryslân organiseert wadlooptochten vanuit Holwerd naar Ameland. Drie uur ploeteren door water en slik en met wat geluk zeehonden zien. Een unieke belevenis voor iedereen die ouder is dan 14.

Dwaal door bossen en zandverstuivingen

Motorcrosser verplaatst grote hoeveelheid zand per motorfiets langs zanderige roterende baan van de borstwering
Motorcrosser verplaatst grote hoeveelheid zand per motorfiets langs zanderige roterende baan van de borstwering

Is het zuidwesten van Friesland het watergebied, in het zuidoosten vertoont de provincie een heel ander gezicht. Op de grens met Drenthe ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland.

Wandelaars en fietsers kunnen hier hun hart ophalen, Het is een uniek stukje natuur met bossen, heidevelden, stuifzandgebieden en verborgen vennetjes. Het grootste stuifzandgebied heeft de toepasselijke naam De Kale Duinen.

Ontdek de culturele hoofdstad

Leeuwarden was in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Een bezoekje aan een van de vele musea in de stad is misschien een idee voor een dag dat het weer wat minder is. Het Fries Museum is het grootste museum van Leeuwarden. De vaste expositie ‘Het ferhaal fan Fryslân’ geeft je een inkijk in deze unieke regio. Voor liefhebbers van keramiek is Het Princessehof een must. In het elegante 18e eeuwse gebouw – op zich al een bezienswaardigheid – is de wereldberoemde grafisch kunstenaar M.C. Escher geboren. Bijzonder is ook Museumhaven Leeuwarden, aan de noordkant van de Willemskade. Hier liggen historische schepen aangemeerd.

Maar Leeuwarden is eigenlijk zelf één groot museum. Op een wandeling door de historische binnenstad kom je langs monumentale panden met de meest bijzondere verhalen. Ontdek paleizen en kerken, verborgen hofjes en nog veel meer.

Zelfs de kunst ‘ligt op straat’ in Leeuwarden. Je vindt hier veel street art, van imposante muurschilderingen tot kleurige elektriciteitskastjes. Een street art project waar je goed naar moet zoeken zijn de Miniature People. Deze piepkleine Liwwadders zijn verstopt op tientallen plekken in de stad. Om de mooiste street art van Leeuwarden te ontdekken, kun je meegaan met een street art tour.

Naar Blog overzicht