De Friese Meren is een toeristisch gebied in het zuidwesten en midden van Friesland. Het gebied is heel populair is bij watertoeristen in de zomer, wanneer jetski’s, sloepen en jachten de meren en kanalen bijna volledig overnemen. Er zijn maar liefst 24 meren, maar de grootste en belangrijkste Friese meren zijn de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en ten laatste het Slotermeer.

Wil er even tussen uit voor een korte break en enkele dagen spenderen bij onze noorderburen? Dan is een weekendje weg bij de Friese Meren volgens ons een uitstekend idee. Vanuit Brussel sta je al in 3 uur en 30 minuten op de vakantiebestemming. Dit is wat je volgens ons op je lijstje moet zetten tijdens een weekendje weg in de Friese Meren.

Watersport

watersport Friesland
watersport Friesland

De Friese Meren zijn een gebied dat bij uitstek geschikt is voor watersporten zoals zeilen, sloepen, suppen, kanoën en nog veel meer. Als je van meer actie houdt, kun je er ook jetskiën of kitesurfen. Friesland is een echt waterparadijs en nergens in Europa vind je zo’n uitgebreid netwerk van met elkaar verbonden meren, sloten, kanalen en rivieren terug. Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding en er is net zoveel water als land. Dit zorgt voor prachtige waterlandschappen en ongelofelijk veel mogelijkheden voor waterpret.

Friesland heeft een ruim vaargebied met verschillende plaatsjes waar je kunt aanmeren, geniet daarom van de Friese Meren door het maken van rondvaart over één van de meren. Huur een sloep, motorboot of zeilboot en ontdek het Friese Merengebied samen met je partner, vrienden of familie. Overal in Friesland zijn verschillende diensten beschikbaar waar je meerdere type boten kunt huren en online kun je verschillende leuke vaarroutes opzoeken die je langs meerdere plaatsjes zal leiden die alleen toegankelijk zijn vanaf het water.

Vakantiehuisje in Friesland[/button]

Wandel- en fietsvakantie

Je kunt in de Friese Meren niet alleen leuke vaartochten ondernemen, maar ook heerlijk wandelen en fietsen door de prachtige uitgestrekte waterlandschappen. Met meer dan 1.000 kilometer aan wandelpaden met een groot netwerk van wandelknooppunten is het gebied rond de Friese Meren een uitstekende bestemming voor een weekendje wandelen. Op twee wielen kun je nog meer verkennen en van het ene pittoreske dorpje naar het andere fietsen. De Zuidwesthoek van Friesland is de place to be voor een heuse fietsvakantie.

Sneekermeer

Sneekermeer Friesland
Sneekermeer Friesland

Het Sneekermeer is door de Sneekweek waarschijnlijk het bekendste Friese Meer. De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Maar ook buiten de Sneekweek kun je in Sneek genoeg leuke dingen bezichtigen en doen. Als je van shoppen houdt, dan is Sneek vast en zeker een aantrekkelijke optie. Het stadje werd namelijk verkozen tot “beste winkelstad boven de grote rivieren” en op elke eerste zondag van de maand wordt een Koopzondag georganiseerd.

Eise Eisinga Planetarium

In Friesland staat ook het oudste werkende planetarium ter wereld, namelijk het Eise Eisinga Planetarium. Het planetarium werd gebouwd door Eise Eisinga tussen 1774 en 1781 en werd daarom ook naar hem vernoemd. De Planetariumkamer toont een model van de zon met de 6 planeten die eromheen draaien en werkt nog steeds. Bezoek zeker ook het museum, waar een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten tentoongesteld worden. In de filmzaal zijn daarnaast ook doorlopend documentaires te zien.

Proeven van Friese lekkernijen

Tijdens je verblijf in Friesland is het natuurlijk ook belangrijk te proeven van de vele Friese lekkernijen. Net zoals overal in Nederland, vind je er verschillende soorten kaas, in verschillende smaken. In Friesland is kaas met komijnzaadjes en kruidnagel heel bekend. Als je een echt zoetemondje bent, dan moet je in Friesland suikerbrood, oranjekoek en natuurlijk de ‘Fryske dúmkes’ proberen. Fryske dúmkes betekent ‘Friese duimen’ en zijn zoete, met anijs gekruide, duimgrote koekjes uit de oven. Voor bierliefhebbers zijn er ook ruim 40 biersoorten om uit te kiezen.

Vakantieparken in Friesland[/button]

Watervilla’s Friese Meren

Aangezien de Friese Meren de helft van het gebied innemen, is het een leuk idee om een watervilla te huren om in te verblijven tijdens je vakantie. Je overnacht in dit geval in een villa aan het open water met een eigen aanlegsteiger voor een boot. Dat kan in een 2 of 4 persoons vakantiehuis vlak bij het water, maar er zijn ook watervilla’s voor 6, 8, 10 of zelfs 12 personen. Het vakantiepark Echtenerbrug heeft verschillende types accommodaties en aangezien alle villa’s aan het water liggen en allemaal over een eigen aanlegsteiger beschikken zijn ze de perfecte uitvalsbasis voor oneindig veel vaarroutes.

Naar Blog overzicht