Houffalize is een klein en pittoresk stadje in de Ardennen in Luxemburg en is om veel redenen een populaire vakantiebestemming. Je kunt er een verscheidenheid aan activiteiten doen en zeker voor mensen die van de natuur houden is dit een geweldige locatie om te verblijven. Houffalize is de uitgelezen plek om te genieten van de prachtige natuurlandschappen van de Ardennen en verschillende sport- en vrijetijdsactiviteiten te beoefenen. Dit zijn volgens ons de 8 belangrijkste redenen om op reis te gaan naar Houffalize.

Kajakken op de Ourthe

Kajakken op de Ourthe
Kajakken op de Ourthe

Als je denkt aan de Ourthe, dan denk je ook meteen aan kajakken. De Ourthe stroomt door één van de mooiste gebieden van de Ardennen en is een geweldige rivier om op te kajakken. Je kunt bijvoorbeeld van Houffalize naar Nisramont varen, waar meerdere in- en uitstapplaatsen zijn. De Ourthe bevindt zich op de bodem van een zeer diepe vallei van de Ardennen en daarom zijn de uitzichten vanuit je kajak op bijna elk moment geweldig. Een kajaktocht maken is daarom de beste manier om de prachtige natuur rond Houffalize te ontdekken.

Wandelen in Houffalize

In het centrum van de stad is het leuk om te wandelen maar vooral de omgeving van Houffalize is waar je de beste uitzichten zult vinden. Wandel bijvoorbeeld van Houffalize naar het nabijgelegen Tavigny, waar je de overblijfselen van een 16de-eeuws kasteel kunt bewonderen. In het naburige dorpje Nadrin kun je dan weer de Rocher du Hérou bezichtigen, een rotsplateau met een uitkijkpost, vanwaar je de Vallei van de Ourthe kunt zien liggen. Houffalize heeft meer dan 370 kilometer aan wandelpaden en er is daarom genoeg om uit te kiezen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je prefereert.

Mountainbiken en fietsen

Mountainbiken in Houffalize
Mountainbiken in Houffalize

Door deze schitterende ligging en heuvelachtige omgeving is Houffalize uitgegroeid tot de plaats in de Ardennen om te gaan fietsen en mountainbiken. In Houffalize heb je maar liefst zeven mountainbikeroutes van verschillende moeilijkheidsgraad, afstand en hoogtemeters. Alle routes zijn gemarkeerd met het internationale MTB logo (een driehoekje met 2 bollen onder) in combinatie met de kleur en het nummer van de betreffende route. Houd wel steeds het weer in de gaten. Wanneer het gaat regenen, worden de verschillende routes een stuk moeilijker en gevaarlijker.

Natuurpark van de twee Ourthes

Het Natuurpark van de twee Ourthes is gelegen in het noordoostelijk gedeelte van de provincie Luxemburg en strekt zich uit over de zes gemeenten Bertogne, Gouvy, Houffalize, Sainte-Ode, La Roche-en-Ardenne en Tenneville. Parc naturel des deux Ourthes is omgeven door een grote beschermde ruimte van 76.000 hectare in en rond de Ourthevallei en je moet er zeker op bezoek gaan wanneer op vakantie in Houffalize. Het park omvat zowel de westelijke als de oostelijke arm van de Ourthe, die bij Houffalize samenkomen bij de stuwdam van Nisramont. Als je gaat wandelen door het park, dan moet je zeker het Plateau van Tailles op je route plaatsen, want vanaf de top krijg je een schitterend panorama op de Ardennen te zien.

Carnaval du Soleil

Een goed tijdstip om Houffalize te bezoeken is het eerste weekend van Augustus, dit is namelijk wanneer het Carnaval du Soleil er wordt georganiseerd. En dit al meer dan 20 jaar, nadat het in 2001 voor de eerste keer plaatsvond. Tijdens het Carnaval du Soleil, het enige zomercarnaval in Belgisch Luxemburg, zijn er optochten met praalwagens, tal van kinderactiviteiten, livemuziek en vuurwerk. Het doel van het carnaval is om de “Houffalois” en carnavalsgangers uit alle lagen van de bevolking elkaar te laten ontmoeten op een feestelijke bijeenkomst. Meer dan 30 organisaties uit Houffalize en omstreken organiseren mee aan de geweldige carnavalsstoet.

Brasserie d’Achouffe

Brasserie d'Achouffe
Brasserie d’Achouffe

De Brasserie d’Achouffe is een Belgische brouwerij gevestigd in Achouffe, slechts enkele kilometers buiten Houffalize. De brouwerij werd in 1982 opgericht door twee zwagers, Pierre Gobron en Christian Bauweraerts, als een hobby. In september 2006 werd de brouwerij verkocht aan brouwerijgroep Duvel Moortgat. Misschien zegt deze brouwerij je op het eerste gezicht niet veel, maar waarschijnlijk ken je wel hun bekendste biertje: La Chouffe, dat in meer dan 70 landen wordt verkocht. De rondleiding door Brouwerij Achouffe duurt in totaal 1,5 uur en laat je letterlijk en figuurlijk proeven wat de brouwerij te bieden heeft.

Houtopia

Houtopia is een recreatief en pedagogisch centrum dat gewijd is aan de ontdekking van de 5 zintuigen. Of het nu mooi of slecht weer is, Houtopia is de perfecte plaats om te bezoeken als je met kinderen op vakantie bent. Houtopia heeft beide een binnen- en buitenruimte en samen met een begeleider kunnen de kinderen zich verdiepen in een wereld waarin de zintuiglijke ervaringen centraal staan. Hoewel dit leuke pretpark is gericht op kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud, is Houtopia ook voor volwassenen fascinerend en spannend. Er zijn dingen binnen en buiten te doen en voor kinderen is Houtopia daarom een echt paradijs.

Foire Sainte-Catherine

Houffalize vakantie
Houffalize vakantie

In november is er nog een jaarlijks evenement, naast het Carnaval du Soleil, die voor het eerst waargenomen werd 1338: Foire Sainte-Catherine. De vieringen beginnen met een fanfare en er is een grote markt die zicht uitstrekt in de hele stad. Je kunt er allerlei soorten straattheater en livemuziek bijwonen, en elk jaar worden er een Miss Catherinette en een Mr Catherin gekozen. Een van de meest merkwaardige spektakels op de Foire Sainte-Catherine is een wedstrijd om te zien wie de meest crâss d’jotte kan eten, een lokaal koolgerecht vergelijkbaar met zuurkool.

Naar Blog overzicht