“Twee weken geleden was het veertig graden warmer in Antarctica, veertig graden warmer! Dat gaat niet goed en wordt zwaar onderschat”.

Ontmoet Arie, gastheer sinds 2022. Samen met zijn vrouw Mariëlle kocht hij de Noord-Hollandse stolpboerderij uit 1876 waar vroeger de dijkmeester woonde, die betrokken was bij de inpoldering van het Boekelermeer. De boerderij is gebouwd op een houten constructie, volgens Arie geweldig bouwmateriaal, veel beter dan staal. Hij heeft de stap gezet om de boerderij volledig duurzaam te maken. Waar het vroeger verwarmd werd door het vee wat in het midden van de boerderij stond, werd het vervolgens gedaan met kolen, toen olie en daarna gas. Tegenwoordig is alles in de boerderijwoning elektrisch. De 15.000 kWh elektriciteit die daarvoor nodig is wordt verkregen via zonnepanelen. Het rieten dak zorgde al voor veel isolatie maar daarbij is nog een meter isolatiemateriaal met PIR-platen aangebracht, de ramen zijn allemaal van isolatieglas van HR++, de verwarming is houtgestookt en de verlichting bestaat uit led lampen.

Arie is leraar biologie, scheikunde en geïntegreerde wetenschappen op de Europese school in Bergen waar kinderen van 51 verschillende nationaliteiten zitten en heeft zelf twee tienerdochters. “Kinderen vandaag de dag zien heel goed wat er aan de hand is met de opwarming van de aarde en worden vaak teleurgesteld door de huidige generatie die daar niets of weinig aan doet. Hierdoor raken ze soms gedesillusioneerd”, aldus Arie.

Het gezin gebruikt de boerderij om in te wonen gedurende de wintermaanden en verhuurt deze via Belvilla in de zomer. Omdat er ruimte is voor 20 personen is het geliefd bij grotere families en groepen vrienden. Door de enorme tuin is er voldoende ruimte om te genieten van het buiten zijn. Ondanks dat het een ‘oude’ boerderij is heeft het van binnen een zeer ruime en moderne inrichting waarbij een aantal authentieke details zijn behouden. Door de ruime inrichting is het zelfs mogelijk om, indien gewenst gezellig samen te dansen.

De boerderij heeft zero impact op het milieu, door de zonnepanelen die de elektriciteit opwekken is alles in het huis elektrisch gestuurd, ook het koken. De centrale verwarming is houtgestookt en daarvoor wordt het hout van eigen erf gebruikt waarbij ook weer nieuwe bomen geplant worden. Het verwarmen van het water gebeurt via faseovergangsmateriaal. Een blok zout van 10 kilo dat, als er vraag naar warm water komt van een vloeibare stof stolt naar een vaste stof. Dit gebeurt door de ionen die bewegen tot stilstand te brengen met een elektrisch signaal. Dit hele proces geeft voldoende energie om 280 liter water naar een temperatuur van 70 graden te brengen. Je stopt gewoon de stekker in het stopcontact, een simpel concept maar o zo effectief en het vraagt totaal geen onderhoud.

Tips voor andere huiseigenaren om hun vakantiehuizen duurzamer te maken beginnen altijd met isolatie en zonnepanelen. Je kunt nooit genoeg zonnepanelen hebben om het vakantiehuis te voorzien van stroom voor alle elektrische apparaten. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de koude buiten. Een inductie kookplaat is ook erg milieuvriendelijk en een geweldige uitvinding waarbij men kookt op een elektromagneet. Mocht het in de zomer toch te warm worden in de boerderij dan is het huis dusdanig gebouwd dat er, door simpelweg een paar ramen op zolder en beneden open te zetten snel verkoeling optreedt. Dit doorwaai-effect werd vroeger gebruikt om het hooi sneller te drogen.

Als gast is het ook belangrijk dat je je verantwoordelijk gedraagt. Het vakantiehuis is duurzaam maar de gasten die er verblijven kunnen ook duurzaam handelen tijdens het verblijf. Afval moet worden gescheiden, het is belangrijk om niet alles bij elkaar te storten, maar ook accepteren dat het niet constant 21 graden hoeft te zijn is een stap in de juiste richting voor een duurzamere toekomst.

“Toen ik studeerde werd er gesproken over duurzaam toerisme maar als je het op deze manier doet, met een carbon footprint van nul dan kom je toch heel dicht in de buurt van écht duurzaam toerisme”.

Veel mensen die hier naartoe komen gaan eropuit. De omgeving van Noord-Holland kan gemakkelijk verkend worden met de fiets. Je bent hier vlakbij het Noordzeestrand en aan de andere kant ligt het Markermeer. Wat voor een Nederlander heel vanzelfsprekend is maar door buitenlanders zeer gewaardeerd wordt, zijn de vele fietspaden en fietsroutes die gemakkelijk te volgen zijn. Men fietst gemakkelijk naar het strand en door de natuurlijke duinen, maar ook de stad Alkmaar is vlakbij met zijn beroemde kaasmarkt. In het voorjaar zijn de bloemenvelden in deze omgeving natuurlijk niet te missen.

Het huis is voorzien van supersnelle WiFi doordat er nu ook glasvezel in de buitengebieden van Noord-Holland is gelegd. Dit is heel belangrijk omdat iedereen tegenwoordig telefoons en tablets meebrengt op vakantie. Een andere hobby van de eigenaresse, die deels te bewonderen is in het huis, is het verzamelen en verkopen van allerlei soorten servies. De appel valt niet ver van de boom met een moeder die een brocante winkel in Alkmaar heeft.

Naar Blog overzicht