1. Berlijn

Caféterrassen in Berlijn
Caféterrassen in Berlijn

Berlijn is de techno-hoofdstad van de wereld, maar ook voor wie alleen al bij het horen van dit woord de vingers in de oren stopt, biedt Berlijn een ongekende keus aan uitgaansmogelijkheden. Je vindt er echt voor elk wat wils: bars en pubs voor iedere smaak, tal van evenementen en niet te vergeten, de beroemde Berlijnse ‘club scene’.

Kreuzberg is een stad op zichzelf als het gaat om stappen en plezier maken. Je kunt er je hele vakantie doorbrengen zonder je één moment te vervelen. District Mitte was cool in de jaren ’90. Inmiddels is het vercommercialiseerd en niet meer zo hip als toen. Maar vooral in de Oranienburgerstraße vind je er een ruime keus aan pubs en bars als startpunt voor een avondje uit.

Friedrichshain is nog steeds een van de meest alternatieve wijken van Berlijn. Hier vind je industrieterreinen die zijn veranderd in enorme clubs, evenals gezellige pubs en terrassen.

Een paar tips voor een avond stappen in Berlijn:

In de meeste pubs en bars wordt het pas na tienen druk. Ze blijven meestal open tot 3 uur ’s nachts. Wil je naar een club, ga dan niet voor middernacht, want voor die tijd valt er weinig te beleven. Aan de andere kant kun je soms profiteren van happy hours of gereduceerde toegangsprijzen als je vroeg komt opdagen. En wat je party-outfit aangaat: de plaatselijke chic is om er spectaculair underdressed uit te zien. Daar besteden Berlijners uren aan…

2. Mykonos

 strandbar in Mykonos
Strandbar in Mykonos

Mykonos is hét party-eiland van Griekenland. Overdag ligt het slaperig onder een altijd blauwe hemel, maar ’s nachts komt hier het leven op gang. De mogelijkheden zijn onbeperkt: bars, pubs, nachtclubs en party’s in de openlucht… Mykonos is een paradijs voor feestbeesten. Een typisch aspect van het nachtleven op Mykonos is het grote aantal etablissementen die zich speciaal richten op de LGBT-gemeenschap.

De beroemdste uitgaansgelegenheid is de Paradise Club, waar internationale dj’s vloeiend overgaan van chill-out house naar dreunende techno terwijl de dag overgaat in de nacht. De volle maanfeesten hier zijn legendarisch. Of party met vrienden onder de sterrenhemel op een jacht van de Mykonos Yacht Club.

3. Barcelona

Nick Cave optreden op Primavera Sound

Wanneer de nacht valt, danst Barcelona op muziek. Van R&B en Hip Hop tot Pop, Rock of Jazz. Het belangrijkste muziekfestival van Barcelona is Primavera Sound een jaarlijks evenement dat tussen eind mei en begin juni wordt gehouden in Parc del Fòrum. Wat begon als een klein eendaags evenement, is uitgegroeid tot een gigantisch vijfdaags extravaganza waarvoor muziekliefhebbers van over de hele wereld toestromen.

Voor de clubs moet je op Las Ramblas zijn, de hoofdboulevard van Barcelona. Overdag slenteren hier inwoners en toeristen langs de winkels en de kraampjes of kijken naar optredens van artiesten. ’s Nachts drinken de mensen op de terrassen voordat ze naar een van de vele clubs in de buurt gaan. Een paar van de populairste zijn Boulevard Club, Basement 29 Club en La Cazalla.

Maar het belangrijkste feestgebied is Vila Olímpica, direct aan de Middellandse Zee gelegen. Nergens beleef je zomer in Barcelona zo intens als hier. Overdag tussen de duizenden zonnebadende strandbezoekers en ’s nachts in legendarische clubs als Opium, Pacha of Catwalk.

4. Boedapest

Szimpla Kert ruïnebar Boedapest

De hoofdstad van Hongarije is een van de grote partysteden van Oost-Europa. Hier vind je een unieke mix van feest en cultuur. En dat voor prijzen die bij ons 20 jaar geleden gewoon waren.

Een unieke attractie van Boedapest zijn de ruïnebars. In de oude, grotendeels verlaten, Joodse wijk zijn veel gebouwen en parkeerterreinen omgevormd tot bars. Hier kun je van je drankje genieten onder de open hemel in een ruïne waar de planten door de muren groeien.

Boedapest heeft een fors aantal grote en kleinere clubs, elk met zijn eigen specialiteit, muziek en publiek. Szimpla Kert was een van de eerste die in 2002 openging. Het is ongelooflijk populair bij toeristen, want wie wil niet genieten van een uiters betaalbaar biertje op een draaimolen?

Voor een unieke nachtclubervaring moet je in de Szechenyi-baden zijn. Overdag een thermale spa, gevestigd in een spectaculair historisch badhuis, veranderen ze ’s nachts in een disco met beukende housemuziek, een fantastische lichtshow en een onderwaterdansvloer.

5. Dublin

Muzikanten in pub in Dublin

In Dublin waren bij de laatste telling 772 pubs, dus je hoeft er nooit ver te lopen voor een Guinness. De pubs van Dublin vormen inderdaad de kern van het uitgaansleven en zijn een topattractie voor de vier miljoen toeristen die deze relatief kleine hoofdstad elk jaar bezoeken. Als je op zoek bent naar traditionele Ierse muziek, dan zijn er veel – vooral oudere – pubs waar muzikanten sessies spelen.

Houd wel rekening met de openingstijden. Van maandag tot donderdag openen pubs om 10.30 uur met de laatste bestellingen om 23.30 uur. Vrijdag en zaterdag laatste bestellingen om 00:30. En op zondag, openen de pubs om 12.00 uur en gaat de bel voor het laatste rondje om 23.00 uur.

Tijd om naar Temple Bar te wandelen, waar de tap langer open blijft. Temple Bar is niet zomaar een bar, maar een hele wijk gewijd aan drinken. Langs de klinkerstraatjes vind je hier een groot aantal pubs, restaurants en cocktailbars.

Naar Blog overzicht