Bij wandelen denken veel mensen meteen aan wandelschoenen, maar wist je dat je op blote voeten ook mooie wandelingen kunt maken. Hiervoor zijn de zogenaamde blotevoetenpaden aangelegd. Het is een unieke ervaring om je blote voeten bloot te stellen aan bijvoorbeeld modder, zand, grind en andere ondergronden. Zo heb je een voetmassage en wandeling in één. Kortom, trek je sokken en schoenen maar alvast uit voor een van de onderstaande blotevoetenpaden.

Blotevoetenpad dennenappels ondergrond
Blotevoetenpad dennenappels ondergrond

Door heel Europa vind je een ruim aanbod aan betaalde en gratis blotevoetenpaden. Een betaald blotevoetenpad heeft vaak iets meer afwisseling van ondergronden, hierbij kun je denken aan boomschors, grind en zijn er vaak leuke speeltoestellen aanwezig.

Nu denk je misschien, dat je overal op blote voeten kunt wandelen, maar niets is minder waar. Op algemene wandelpaden kunnen scherpe voorwerpen liggen en je wilt natuurlijk niet dat dit in je voet gaat snijden.

Blotevoetenpad meerdere ondergronden
Blotevoetenpad meerdere ondergronden

Tips voor een eerste bezoek aan een blotevoetenpad

Het is altijd handig om te weten wat je te wachten staat als je iets voor het eerst gaat doen. Zo geven we je graag wat tips voor jouw eerste blotevoetenpad wandeling.

  • Neem droge en schone kleding mee, je kunt vies worden en niet alle paden bieden een kraantje om je schoon te maken.
  • Dus wellicht is een fles water in de auto voor het afspoelen van je voeten handig.
  • Ook is het handig om na het afspoelen een handdoek te gebruiken voor het afdrogen.
  • Controleer na afloop op teken.

Voor de rest is het belangrijk dat je optimaal geniet van alles wat om je heen gebeurt!

Leuke blotevoetenpaden in Nederland

Blotevoetenpad kinderen
Blotevoetenpad kinderen

Hoeveel blotevoetenpaden er precies zijn in Nederland is niet te zeggen, maar het aantal stijgt en ze poppen dan ook overal op. Hieronder een lijstje van de 4 meest populaire blotevoetenpaden in Nederland.

Blotevoetenpad Limburg

Blotevoetenpad Limburg
Blotevoetenpad limburg

Het grootste pad van Nederland en zelfs in de Benelux is het Blotevoetenpad in Brunssum. Dit blotevoetenpad is 4 kilometer lang. Mocht je een kortere versie willen lopen kan dit ook, aangezien je tijdens de wandeling meerdere shortcuts tegenkomt.

Tijdens de 4 kilometer lange route kom je onder andere de volgende ondergronden tegen: modder, boomschors en kiezelstenen. En als klap op de vuurpijl loop je ook door een soort van hindernisbaan door een vijver.

Blotevoetenpad Friesland

Blotevoetenpad Modder

Het blotevoetenpad Drents-Friese Wold is een route van 2 kilometer die start vanaf het buitencentrum Drents-Friese Wold. Dit is een betaald blotevoetenpad met als bijkomend voordeel dat je na afloop je voeten kunt afspoelen onder het kraantje. Tijdens deze tocht loop je door zand, takjes en dennennaalden.

Ook biedt deze plek een gratis blotevoetenpad aan, maar eerlijk gezegd is dit niet heel erg spectaculair en is het die paar euro echt waard om het echte bos in te gaan.

Blotevoetenpad Noord-Holland

Het blotevoetenpad Schoorlse Duinen ligt in zoals de naam al zegt het natuurgebied Schoorlse Duinen. Dit blotevoetenpad wordt onderhouden door Staatsbosbeheer. Vanuit het buitencentrum start naast het kabouterpad nu ook een kort blotevoetenpad van zo’n 150 meter.

Op dit pad kom je schelpen, zand, mos en dennenappels tegen. Ondanks dat deze wandeling erg kort is zijn er naast de kabouterwandeling ook nog een elfendeurtjeswandeling en een leuke speeltuin voor meer vermaak. Ook starten er vanuit hier meerdere mooie wandeltochten over de duinen en prachtige fietstochten. Dus wellicht is dit blotevoetenpad een leuke toevoeging op je dagje uit naar Nederlands hoogste duin.

Blotevoetenpad Groningen

In Groningen vind je het blotevoetenpad ’t Blode Fuottenpaad ook wel blotevoetenpad Opende genoemd. Dit pad heeft een lange versie van 3.4 kilometer en een korte variant van 1.6 kilometer. Tijdens de wandeling loop je door gras, water en modder. Ook dit pad wordt beheerd door staatsbosbeheer en tussendoor vind je dan ook mooie rustplaatsen zoals een hangmat of een bankje.

Tijdens de wandeling kunnen kinderen zich vermaken met de leuke speeltoestellen die je onderweg tegenkomt. Dit blotevoetenpad is het hele jaar door gratis te bezoeken. En hoewel dit een gratis wandeling bevind er zich aan het einde van de wandeling een kraantje om je voeten schoon te spoelen. Een leuk startpunt vooraf aan je wandeling is een bezoek aan de theetuin Blotevoetenhof.

Naar Blog overzicht