Het grootste eiland van Griekenland heeft een reputatie opgebouwd als een eiland met massa’s feestvierders in drukke resorts, die op zoek zijn naar hun volgende shot ouzo. Maar laat dat je er niet van weerhouden om dit zonovergoten eiland te bezoeken.

Kreta is vol mooie stranden, oude schatten, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en gastvrije mensen die hun traditionele cultuur hoog in het vaandel hebben staan. Er zijn nog steeds veel rustigere, minder gecommercialiseerde resorts, dorpen en afgelegen baaien om te verkennen en delen die nauwelijks worden bezocht door toeristen. Hier is onze top 7 verborgen plekjes en leuke dingen om te doen op Kreta.

1. Strand van Elafonisi

Strand Elafonise Kreta
Strand Elafonise Kreta

Vaak genoemd als een van ’s werelds mooiste stranden: het strand van Elafonise moet je echt met eigen ogen zien. Het strand is een natuurreservaat tussen het vasteland en Elafonisi, een rechthoekig eiland dat beroemd is om het roze zand. Het water tussen het vasteland en het eiland is helder, ondiep en lagune-achtig. Vaak kun je over zandbanken van de een naar de ander lopen zonder natte voeten te krijgen.

Er is een enorm natuurlijk zwembad waar je kunt zwemmen of heerlijk ontspannen en drijven in glinsterend water dat niet meer dan enkel- of kniediep is. Voeg daarbij het witte /roze zand, turquoise water, de azuurblauwe lucht en he uitzicht op de bergachtige zuidwestkust van Kreta, en je hebt een klein stukje paradijs.

Alle vakantiehuizen vlakbij het strand van Elafonisi

2. Rethymno

Rethymno straatje
Rethymno straatje

De op twee na grootste stad van Kreta wordt door velen gezien als de best bewaarde oude stad van het eiland. De nauwe, geplaveide steegjes dateren uit de 14e eeuw, toen Kreta in handen was van de Republiek Venetië. De herenhuizen en kerken uit deze renaissanceperiode zijn behouden gebleven.

Als één gebouw de geschiedenis van Rethymno kan samenvatten, is het de Neratze-moskee. Die begon als een Venetiaanse kerk, voordat hij bijna 300 jaar lang een moskee was, tot 1925. Nu is het de gemeentelijke odeon van Rethymno, waar regelmatig muziekconcerten worden georganiseerd.

Venetiaanse monumenten die bewaard zijn gebleven in Rehtymno zijn de 17e-eeuwse Loggia (ook omgebouwd tot een moskee door de Ottomanen) en de Rimondi-fontein uit 1629, omlijst door twee paar Korinthische zuilen naast een gotische boog.

Alle vakantiehuizen in Rethymno

3. Balos Lagune

Balos Lagoon Kreta
Balos Lagoon Kreta

Net als het strand van Elafonisi, is de Balos Lagune een paradijs en een van de beroemdste plekken van Kreta. Balos ligt zo’n 60 kilometer ten noordwesten van Chania en wordt bezocht door dagjesmensen met de veerboot vanuit Kissamos, 18 kilometer verderop. Per boot heb je ook de kans om de Gramvousa-eilanden van dichtbij te bewonderen, waarvan er één, Imeri Gramvousa, een historisch fort heeft dat door de Venetianen is gebouwd.

Alle vakantiehuizen vlakbij de Balos Lagoon

4. Het Voulismenimeer

Het Voulismenimeer
Het Voulismenimeer

Voulismeni is een prachtig meer in het centrum van Agios Nikolaos, de vierde grootste gemeente op het eiland Kreta. Het meer is bijna cirkelvormig en heeft een diameter van ongeveer 130 meter. Aan de voorzijde bevinden zich restaurants en cafés aan een prachtige boulevard. Aan de achterkant is een steile kust. Aan de kleur van het water kun je al zien dat het meer erg diep is. Er is zelfs een lokale legende dat het meer bodemloos zou zijn. In werkelijkheid heeft het meer een diepte van zo’n 65 meter.

Alle vakantiehuizen bij het Voulismenimeer

5. Knossos

Knossos op Kreta
Knossos op Kreta

Een paar kilometer ten zuiden van de moderne hoofdstad Heraklion, vind je de hoofdstad van het Minoïsche Kreta. Knossos is de naam van het paleis en de omringende stad, die in de 18e eeuw voor Christus zo’n 100.000 inwoners had. Het paleis werd zo’n 3000 jaar geleden gebouwd en komt in de Griekse mythologie voor als de zetel van koning Minos, waar hij Daedalus een labyrint liet bouwen om zijn zoon, de Minotaurus, gevangen te houden.

Knossos werd herhaaldelijk getroffen door rampen zoals invasies, aardbevingen en de Theran-uitbarsting in 1625 voor Christus. Het werd voor het eerst opgegraven in 1900 door de Britse archeoloog Arthur Evans, die een deel van de architectuur en fresco’s restaureerde. Je kunt de uitgestrekte binnenplaats, de troonzaal en de koninklijke appartementen bekijken en een deel van de ‘Royal Way’ lopen.

Alle vakantiehuizen in de buurt van Knossos

6. De Samariakloof

Samariakloof Kreta
Samariakloof Kreta

Een wandeling vanaf het Omalos-plateau is niet zomaar een wandeling, maar een die je nooit zult vergeten. De 16 kilometer lange wandeling begint bij een uitkijkpunt aan de voet van een avontuurlijk pad met houten trappen, vanwaar je zo’n 300 meter omhoog loopt. Onderweg wordt het ravijn smaller tot een stuk genaamd de “Gates” of “Iron Gates”, waar de kloof maar vier meter breed is. Kijk omhoog terwijl je loopt om de beroemde kri-kri te zien, een soort wilde geit die zelfs steile rotswanden kan beklimmen. Aan het einde van de kloof is het nog drie kilometer naar het kustplaatsje Agia Roumeli, waar je de veerboot kunt nemen naar Sougia in het westen of Sfakia in het oosten.

Alle vakantiehuizen in de buurt van de Samariakloof

7. Het Arkadi klooster

Het Arkadi klooster
Het Arkadi klooster

Als je een fan bent van geschiedenis, dan zou een bezoek aan het Arkadi klooster bovenaan je lijst moeten staan. Dit orthodoxe klooster ligt 20 kilometer ten zuidoosten van Rethymno. Het werd in de 5e eeuw gebouwd door de Byzantijnse keizer Arcadius en kreeg in de 16e eeuw een ‘make-over’ in Venetiaanse barokstijl. Het Arkadi-klooster staat bekend om de grote opstand die hier in 1866 plaatsvond en het bloedbad dat daarop volgde. De opstand begon als een protest tegen de Turken die Kreta regeerden. De Turken waren woedend op de rebellen en vermoordden als vergelding vele vrouwen en kinderen. Het Arkadi-klooster een van de belangrijkste toeristische attracties op Kreta. Bovendien kun je hier genieten van geweldige uitzichten over de vlakte van Rethymno.

Alle vakantiehuizen in de buurt van het Arkadi klooster
Naar Blog overzicht