Van wandelen in de natuur tot een yoga weekend, van een verwenarrangement in een wellness resort tot mediteren in een klooster. Ontspannende vakanties zijn er verschillende soorten.

Wellness vakantieparken

Over het algemeen zijn vakantieparken prima bestemmingen voor een ontspannen vakantie. Ze liggen vaak midden in de natuur, op mooie en rustgevende plekken. Je vindt er alles ‘naast de deur’, zodat je er niet op uit hoeft voor je boodschappen of vermaak. En je hebt geen kind aan de kinderen, want die hebben het grootste plezier in het zwembad en de speeltuin. Helemaal relaxt is een vakantie in een vakantiepark met wellness voorzieningen als sauna’s, stoombaden en whirlpools. Alle grote vakantieparken hebben tegenwoordig dit soort faciliteiten, maar je vindt ze ook in een groeiend aantal kleinere familieparken.

Wellness vakantiehuisjes

Je eigen jacuzzi
Je eigen jacuzzi

Nog luxer en relaxter dan een vakantiepark met openbare wellness faciliteiten is een wellness vakantiehuis huren. Bij Belvilla vind je meer dan 500 vakantiehuizen met eigen wellness voorzieningen op een vakantiepark of daarbuiten. Geniet van je eigen sauna, relax in je jacuzzi op het terras of trek baantjes in je privé zwembad… wat kun je nog meer van een relax vakantie verlangen!

(On)gewoon wandelen

Blotevoetenpad
Blotevoetenpad

Gewoon een mooie wandeling maken in de natuur is voor veel mensen de ultieme ontspanning. Een wandelvakantie staat dan ook hoog op het lijstje van relax vakanties. Maar een wandelvakantie kan ook ongewoon zijn. De Dutch Mountain Trail lopen bijvoorbeeld, een vierdaagse wandeltocht van 101 kilometer, die over zeven Limburgse bergtoppen voert. En wat denk je van een wandeling op blote voeten? In Nederland vind je een groeiend aantal blotevoetenpaden. Dit zijn korte wandelroutes die speciaal zijn aangelegd om op blote voeten te lopen. Ze liggen veelal in natuurgebieden en je kunt er ‘met je tenen aanvoelen’ hoe het is over zacht gras, grind, dennennaalden, houtsnippers of grote keien te lopen. Een ervaring die ‘mindfulness’ stimuleert, volgens de kenners. Kinderen vinden vooral de paden met modderplassen heel leuk.

Kamperen bij de boer

Een suggestie voor de kampeerders onder ons: verruil die grote drukke camping eens voor een plekje op een boerderij. Dat scheelt je niet alleen flink in de kosten, maar kan ook heel ontspannend zijn, speciaal voor kinderen, die het fantastisch vinden om geitjes te knuffelen, fruit te plukken of zelf kaas te maken. In Nederland zijn veel boerencampings te vinden waar je het hele jaar terecht kunt voor prijzen vanaf zo’n 10 euro per nacht.

Retraite in een klooster

Veel kloosters in Nederland bieden retraites aan. Heb je behoefte aan een moment van stilte en bezinning, dan is dit misschien een idee. De kloosters zijn van verschillende broeder- of zusterordes en ze hebben allemaal hun eigen specialiteit. Zo kun je tijdens je verblijf iconen schilderen of bier brouwen. In sommige kloosters heerst absolute stilte en ervaar je hoe het is om dagenlang je mond te houden. Een van de aardigste kloosterretraites is de Klooster Wandelretraite van de slotzusters in Valkenburg. Tijdens het wandelen door het Limburgse heuvelland, of zittend aan de Geul, zet je het denken stil en laat je komen wat in je opkomt.

Yoga

Yoga klas
Yoga klas

Een yogaweek of –weekend is een ontspannende korte vakantie. Je hoeft er niet voor naar India, in Nederland vind je een aardige keus aan yoga retreats, waar je onder deskundige leiding yoga kunt beoefenen of leren. Vaak bevinden die zich in wellness centra, waar je ook gebruik kunt maken van faciliteiten als sauna, stoombad en gym, en soms worden de yogasessies gecombineerd met andere activiteiten, zoals detox, fitness, meditatie of ayurveda.

Hoe houd je dat relaxte vakantiegevoel vast?

Terug in het gewone leven wil je dat vakantiegevoel natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Ook als je weer meteen aan het werk moet. Start rustig op en zorg dat er na je vakantie niet direct te veel van je gevraagd wordt. Stel je out of office één dagje langer in, zodat je er de eerste dag in alle rust weer in kunt komen. Neem ook in de weken na je vakantie genoeg tijd voor ontspanning. Ga niet meteen in de avonduren en het weekend alle achterstallige administratie en andere zaken wegwerken. Maak een avondwandeling, ga lekker sporten of in bad met een boek. Doe dingen waar jij blij en rustig van wordt. Zo zorg je dat het vakantiegevoel blijft, ook thuis in het dagelijks leven.

Naar Blog overzicht