Grillige rotsformaties, met bloemen begroeide alpenweiden en kristalheldere bergmeren… de Dolomieten zijn een uniek natuurlandschap. Zo uniek dat het hele gebied sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze bergketen in Zuid-Tirol maakt van de Zuidelijke Kalkalpen. Typisch voor de Dolomieten zijn de steile rotspilaren en pieken, die zijn ontstaan door erosie en verwering. Veel bergen in de Dolomieten reiken tot boven de 3.000 meter, de hoogste is de Marmolada met 3343 meter.

’s Werelds grootste skigebied

Dolomiti Superski
Dolomiti Superski

De Dolomieten behoren tot de top skigebieden van de wereld. Dolomiti Superski bestaat uit 15 skiregio’s, met in totaal maar liefst 1200 kilometer aan pistes en 450 skiliften. Het is het grootste skigebied ter wereld en je kunt het allemaal verkennen met één enkele skipas. Tot de bekendste skigebieden van Dolomiti Superski behoren Val Gardena, Val Badia, Val di Fassa, Valle di Fiemme, Gitchberg-Jochtal en het mondaine Cortina d’Ampezzo.

Naast afdalingen op perfect geprepareerde pistes, kun je in de Dolomieten ook schitterende lange skitochten maken. De bekendste skitocht is zonder twijfel de Sellaronda. Deze 40 kilometer lange route voert je rond het indrukwekkende Sellamassief en door vier verschillende dalen: Val Gardena, Alta Badia, Arabba-Marmolada en Val di Fassa-Carezza. Een andere topper is de Giro delle Cime. Over een afstand van 34 kilometer overbrug je maar liefst 5600 hoogtemeters. Ook de Lagazuoi ronde, Giro della Grande Guerra en Panorama Tour zijn aanraders.

Zie alle vakantiehuizen in het Dolomiti Superski gebied

Een spectaculair wandelgebied

Op de top van de Secada
Op de top van de Secada

Wanneer in het voorjaar de sneeuw gesmolten is, komt er een fenomenaal mooi wandelgebied tevoorschijn. Wandelend door de bloemrijke alpenweiden of trekkend van berghut naar berghut, heb je overal uitzicht op de grillige bergen en rotspilaren die de Dolomieten hun unieke schoonheid geven. Enkele suggesties voor de mooiste plekken om te bezoeken:

De Drei Zinnen

De beroemdste en meest gefotografeerde plek in de Dolomieten is de Drei Zinnen (Tre Cime). Het zijn drie opvallende rotspieken die ver boven het landschap uitsteken. Je kunt er alleen te voet komen, maar de wandeling is iedere meter volledig waard. De bewegwijzerde Drei Zinnen rondwandeling heeft een lengte van 8,8 kilometer en hiervoor staat zo’n vier uur.

Lago di Braies

Lago di Braies (Pragser Wildsee in het Duits) is een sprookjesachtig mooi bergmeer aan de noordrand van natuurpark Fanes-Sennes-Prags. Het water heeft een bijzondere, smaragdgroene kleur, en het meer wordt omgeven door rozig witte kiezelstranden. Een rondwandeling van 3,5 kilometer voert je rond het meer. Een tip: bezoek deze prachtige plek bij voorkeur vroeg in de morgen, voordat de busladingen toeristen arriveren, want Lago di Braies is een van de drukstbezochte plekken in de Dolomieten.

De Secada

De Secada, bij Ortisei in de Val Gardena, is misschien wel de beroemdste bergtop van Italië. Het is vooral de vorm die de top zo indrukwekkend maakt, net zoals de Matterhorn door zijn vorm de meest iconische berg van Zwitserland is. Vanuit Ortisei gaat een kabelbaan omhoog naar de Secada.

Zie alle vakantiehuizen in de Dolomieten

Het lekkerste van twee culturen

Kaminwurzen, een specialiteit van de Dolomieten
Kaminwurzen, een specialiteit van de Dolomieten

Een ander element dat een Dolomieten vakantie bijzonder maakt, is de combinatie van twee verschillende culturen. Zuid-Tirol behoorde vroeger bij Oostenrijk en kwam in 1919 onder Italiaans gezag. De voertaal van de meeste inwoners is Duits (62% van de bevolking, tegenover 23% Italiaans sprekende inwoners) en de hele sfeer heeft nog iets Oostenrijks. Een combinatie van Oostenrijkse ‘Gemütlichkeit’ en Italiaanse ‘dolce vita’, zou je kunnen zeggen. Dit vind je onder meer terug in de regionale keuken, waarin alpiene tradities samengaan met mediterrane. Regionale specialiteiten als Apfelstrudel, Marillenknödel, Schüttelbrot, Kaiserschmarrn, Speckknödel en Käsenocken zul je elders in Italië moeilijk vinden, en al helemaal niet onder deze namen.

Een bijzondere culinaire traditie is ‘Törggelen’, van oorsprong het gebruik van Zuid-Tiroolse boeren en wijnhandelaren om in de herfst bij elkaar hun nieuwe wijnen te proeven. Tegenwoordig staat Törggelen voor de promotie van de regionale keuken. Van begin oktober tot half november worden op boerderijen en in de horeca traditionele Zuid-Tiroolse gerechten geserveerd, zoals Schlutzkrapfen (een gevulde pasta), Speck (vergelijkbaar met pancetta), Kaminwurzen (koude rookworst) en gefermenteerde groenten zoals zuurkool.

Maar de streek biedt meer dan de ‘piatti semplici’, eenvoudige maar smakelijke traditionele gerechten. Tijdens een Dolomieten vakantie kun je genieten van de meest verfijnde culinaire creaties. De regio heeft de meeste Michelin sterren restaurants van heel Italië.

In de Dolomieten vind je ook de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Vanaf veel pistes zie je ze liggen tegen de bergflanken. Door de unieke geschiedenis en de ligging in de bergen groeien in deze regio druivensoorten die je normaal niet ziet in andere delen van Italië, zoals Müller-Thurgau, Vernatsch, Lagrein, Sylvaner en Riesling.

Naar Blog overzicht